Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Omogućili smo odvijanje sezone bez alarma, utvrdili smo četiri načela u vezi s prekoračenjima

Zagreb: Na sjednici Vlade jedna od tema bila je stanje vezano uz potres u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
09.09.2021.
u 12:53

Premijer o novoj koronakarti, Hrvatska je u crvenom: ''To je očekivano.''

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru tijekom sjednice Vlade poželio je sreću učenicima i nastavnicima na početku školske godine.

– Za razliku od prošle godine kad nismo imali cjepivo, sada imamo cjepivo i nadamo se da će element osobne odgovornosti i budnosti te pažnja profesora i nastavnika osigurati da se škola što dulje odvija po modelu A, kako je to govorio i ministar Fuchs – rekao je Plenković.

 

Komentirao je i turističku sezonu, rekavši da možemo biti izrazito zadovoljni, a o novoj koronakarti ECDC-a kazao je kako je očekivano da Hrvatska sada bude u crvenom.

– Ovaj financijski interesantniji dio turističke sezone omogućili smo da se odvija bez ikakvih alarma – rekao je Plenković.

Što se tiče koronavirusa, Plenković je rekao da je najučinkovitiji način zaštite cijepljenje. 

– Kad je riječ o COVID-19, suočeni smo s delta-sojem i došli smo na otprilike 52 posto odrasle cijepljene populacije. Država je učinila sve, cjepiva ima na raspolaganju. Možete se cijepiti bilo kada, bez čekanja i komplikacija. To je najbolji način zaštite. Čak 93 posto preminulih imalo je više od 60 godina, apeliram na naše starije sugrađane koji to nisu učinili da se cijepe – rekao je i poručio kako se i dalje treba pridržavati osnovnih mjera – distance, higijene, maski... 

Plenković je komentirao i prešutna prekoračenja.

– Imali smo sastanak s predsjednicima uprava banaka. Gotovo 95 posto svih prekoračenja u režimu je prešutnih. Mi smo utvrdili četiri temeljna načela, aspekt socijalne osjetljivosti, gledat ćemo da ne bude nagle odluke koja bi im onemogućila korištenje te usluge. Svaki potrošač mora znati da prelazi s prešutnog na dopušteni, treće je da troškovi prelaska budu mali, i četvrto da razine efektivne kamatne stope budu limitirane. Prepoznali smo ovaj problem sa svih mogućih aspekata i rješenje ćemo naći – tvrdi premijer.

9.9.2021., Zagreb - U NSK je odrzana 75. sjednica Vlade. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Govorio je i o popisu stanovništva.

– Tri su točke bitne, prvo – snimit ćemo stanje na dan 31. kolovoza, uvodimo prvi put mogućnost elektroničkog popisivanja. Građani sami mogu od 13. do 26. rujna obaviti popis za sebe i svoju obitelj, a onda kreće uobičajenim putem, putem popisivača. Imat ćemo novu sliku Hrvatske 2021. godine – kaže Plenković.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je u stanju nakon potresa. 

– Do 15. rujna ugovorit će se obnova 1500 kuća, a do listopada za još 1500. U postupku obnove tada ćemo imati više od 4000 obiteljskih kuća. Do sad je utrošeno više od 18,5 milijuna kuna – izvijestio je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se u četvrtom valu teže kliničke slike razvijaju nešto brže u odnosu na treći val.

– U odnosu na treći val prosječna dob hospitaliziranih niža je za 6 godina. Usporedbom trećeg i četvrtog vala, utvrđeno je da se u  ovom valu teška klinička slika i zatajenje disanja događaju ranije, stoga je bolesnicima i ranije potrebna klinička potpora – kazao je te dodao:

– Troškovi su veliki, u godinu i pol dana izdvojeno je novca u vrijednosti nove bolnice poput KBC-a Rijeka, odnosno milijardu i 170 milijuna kuna. Delta-soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo, šteta, pravila su jednostavna i jasna. Svaki krevet više za COVID bolesnike jest krevet manje za ostale bolesnike, no još uvijek situaciju možemo preokrenuti te pozivam sve na cijepljenje – kazao je Beroš, a Davor Božinović, prvi čovjek Stožera te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, najavio je da će se idući tjedan vjerojatno ići s produljenjem postojećih mjera.

Komentara 31

Avatar NasaPosla
NasaPosla
13:20 09.09.2021.

Ukidaj mjere i nema zaustavljanja nastave. Zaraženoj djeci neće biti ništa, a učitelji neka se misle za sebe.

DU
Deleted user
12:56 09.09.2021.

Izađimo iz Europske unije nećemo više biti u crvenom

TH
theo
12:58 09.09.2021.

očekivano je da smo u crvenom kao što je očekivano da ste pobjedili koronu i sve nas spasili banndo lažljiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije