Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPIS STANOVNIŠTVA

Uskoro kreće samopopisivanje: Ovako će izgledati elektronički popisni upitnik

Foto: HRT
1/5
06.09.2021.
u 21:00

Jednom kada sve ispunite, ne zaboravite da obavezno morate spremiti kontrolnu šifru

Za točno tjedan dana u Hrvatskoj počinje popisivanje stanovništva koje se provodi svakih deset godina. Velika novost ovoga puta je mogućnost upisa u sustavu e-građani, a kako će izgledati elektronički popisni upitnik po prvi put je prikazanu u HRT-ovom Dnevniku.

- U potpunosti smo napustili papirnate obrasce tako da je ovo prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a naši građani su ti koji će sami odabrati kako se žele popisati, rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Foto: HRT

Samopopisivanje počinje već 13. rujna. Trajat će 2 tjedna. Građane se poziva da upitnik ispune putem portala e-građani. I to ne samo za sebe, nego i za svoje ukućane. Postupak je jednostavan. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti.

- Dovoljno je da samo jedan član kućanstva ima vjerodajnicu. Ako recimo postoje dvije onda jedan član, izabere se tko će popisati. Onaj tko bude popisivao ostale osobe, on će biti referentna osoba, rekao je Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva, DZS.

Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite.

Foto: HRT

Pitanja su jednostavna, ali i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što će, primjerice, četveročlanom kućanstvu biti potrebno 30-ak minuta.

No jednom kada sve ispunite, ne zaboravite da obavezno morate spremiti kontrolnu šifru. Ona će se ispisati na ekranu.

Foto: HRT

- Kada osoba na kraju samopopisivanja dobije kontrolnu šifru, ona je mora zapisati, poslikati možda mobitelom ili ako ima printer onda isprintati. U svakom slučaju, mora je čuvati do druge faze kada popisivači izlaze na teren, rekla je Ivana Sopta, iz Državnog zavoda za statistiku.

Kada vam pozvone na vrata, šifru im morate predati. Ako niste kod kuće, neka to za vas učini susjed ili je zalijepite na vrata.

Samopopisivanje olakšava ali i pojeftinjuje popis. Ako to ne učinite, do vas će doći jedan od 8 tisuća popisivača. Na terenu su od 27. rujna do 17. listopada. 

 

 

Komentara 14

GC
Great Coatia
21:44 06.09.2021.

Ovo sa predavanjem šifre popisivaču je isto žešći idiotizam. Znači, popišemo se sami da nam ti likovi ne dosađuju i oni svejedno poslije dolaze gnjaviti. Pa koja je onda svrha tog vražjeg OIB-a??? Nisu mogli iz baze filtrirati po OIB-u tko se popisao?

OB
Oblivion
22:26 06.09.2021.

Može li ikako saznati koji je popusivać za moju ulicu/područje?? Ako je neki stari kilavi lik onda online, ako je kakva zgodna onda in person

Avatar SileZla
SileZla
07:59 07.09.2021.

Država svoje poslove kontinuirano nastoji uvaliti nekom drugom. "ne zaboravite da obavezno morate spremiti kontrolnu šifru".. o tome naravno ne morate brinuti ako vam dođe popisivač.. ako je i ova igrica na razini e-građanina poštedite si živce i primite popisivača. Ja bravu nikad ne pokušavam popraviti sam nego pozovem bravara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije