Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACIMA RASPOLAŽE HUO

Visoki izvor iz MUP-a o curenju podataka: Prijavitelj je dobronamjeran, ovo bi moglo ispasti dobro

Prometni kolaps u Zagrebu zbog radova na Jadranskom mostu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
27.05.2024.
u 15:26

Upućeni izvor iz MUP-a otkriva da je istraga u punom jeku, intenzivno radi i krim policija i AZOP i imaju „neku ideju“ otkud je moglo iscuriti

U redu je što je netko ovo prijavio, vidimo da je dobra namjera u pozadini. Ovo bi moglo ispasti dobro ako se ispostavi da je na vrijeme spriječeno da iscuri vani ili se pomogne da ovo više netko ne radi - prokomentirao je visoki izvor iz MUP-a situaciju vezanu uz curenje podataka o svim osiguranim vozilima i njihovim vlasnicima. U MUP-u potvrđuju da prijavu smatraju pomaganjem u razotkrivanju kaznenog djela, no još ne znaju koja su točno kaznena djela počinjena. Utvrdit će to istraga koju su pokrenuli još u četvrtak kad im je SOA, nakon našeg upita iz Večernjeg lista, proslijedila prijavu i sve ostale informacije.

- MUP nema bazu u kojoj su svi podaci koji su na USB sticku, o tome tko ima koju vrstu osiguranja, je li premium ili neko drugo, ima 300 pokazatelja. Nema to ni Centar za vozila Hrvatske. Da nema toga, moglo bi se reći da je netko iz MUP-a. Ali dostavljamo te podatke nekima koji to nadograđuju, kojima su ti podaci bitni. MUP ima zakonsku obvezu, prema članku 52. Zakona o osiguranju, dostaviti podatke Hrvatskom uredu za osiguranje. Oni to ne samo da mogu imati, nego moraju, mi im bazu ne možemo uskratiti tako da nije upitno je li se baza MUP-a mogla naći u svijetu osiguravatelja – potvrđuju i oni informaciju koju je u razgovoru za Večernji list spomenuo stručnjak za sigurnost Đuro Lubura.

Upućeni izvor iz MUP-a otkriva da je istraga u punom jeku, intenzivno radi i krim policija i AZOP i imaju „neku ideju“ otkud je moglo iscuriti. U petak se MUP nije uputio u CVH jer je ondje već bio AZOP. AZOP će usporediti baze i vidjeti čija je.

A ako se otkrije da je ipak iz MUP-a izašao dio podataka?

- Prvo treba utvrditi tko je, a onda u koji katalog djelatnosti spada, koje je to kazneno djelo, treba dokazati i namjeru. Propisane su sankcije goleme, ni jednoj firmi nije svejedno. Nema naznaka da je hakerski napad, to je mogao biti netko tko ima ovlaštenje, tko je dužan dostaviti te podatke jer te se baze ne dijele. Ako ih, recimo, HUO traži, fizički se uručuju na nekom prijenosnom disku. Ni CVH nema pristupa bazama, i njima se dostavlja. A ako ova dva nemaju, onda vjetar puše od tamo – kažu upućeni u MUP-u.

POVEZANI ČLANCI:

Ne negiraju da već godinama ima sumnji u trgovanje bazama podataka, s obzirom na praksu osiguravateljskih poziva netom prije isteka autoosiguranja i vrbovanja ugovaranja polica kod konkurencije. No ovaj put bi se sumnje mogle i konkretizirati. Ovako su skoro kao religijsko iskustvo - nitko nije vidio tko dostavlja podatke, ali svi vjeruju da su tu, štoviše, s njima se koriste.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi novinarima potvrdio je da traju intenzivni izvidi o tome kako su iscurili podaci o vozilima i njihovim vlasnicima te naglasio da ti podaci nisu iscurili iz MUP-a, kao i da ih nema u javnom prostoru.

Komentara 11

DA
dario5555
15:33 27.05.2024.

nek se javi jedan dobar odvjetnik javno i idemo svi potpisat pa tužit državu jer netko dila naše podatke .barem tako ispada u cijeloj priči.znat čemo ako u idući danima počnemo primat kojekakve ponude,pozive,mailove.

CO
com4
18:58 27.05.2024.

Kako ovo može da se desi u razvijenoj zapadnoj zemlji?

RA
Raptor
17:22 27.05.2024.

Poznato je da je ispunjenje zahtjeva GDPR (zaštita osobnih podstaka), odnosno implementacija sustava koji to omogućuje, zakonska obveza za sve pravne subjekte pa tako i tijela javne uprave. To znači educirati ljude, izraditi odgovarajuću dokumentaciju sustava (postupci, kriteriji, kodeks, radne upute, politike, obrasce i dr.), implementirati dokumentaciju, odrediti odlukom uprave osobu odgovornu za zaštitu osobnih podataka, primjenjivati i poboljšavati sustav. Nadzorno tijelo je AZOP-Agencija za zaštitu osobnih podataka. Cilj je ovog sustava sprječavanje zlouporabe osobnih podataka. Razlog tome je, pored ostalog, što pojedini konzultanti prodaju gotova rješenja bez da se sustav izgrađuje kako je opisano. Zato su ljudi needucirani, dokumentacija nije implementirana, sustav ne funkcionira. Sve se radi forme radi. Po sistemu"copy paste".pojedini konzultanti zarađuju veliki novac za loš proizvod i prijevaru. Isto je i s Izjavama o fiskalnoj odgovornosti. Proizvode se i prodaju po istom sistemu. A financijskog kriminala koliko hoćete. Nadzorna tijela to toleriraju i ne provode nadzor. A žive na državnom proračunu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije