Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ KOJI JE OTKRIO VEČERNJI

Božinović: Curenje podataka svih vlasnika vozila u RH nije bilo javno, to nije klasični hakerski napad

Cetingrad: Premijer Andrej Plenkovi? u obilasku granice s Bosnom i Hercegovinom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
27.05.2024.
u 12:53

Radi se o setu podataka koji su dodatni uz ono što radi MUP. Tu su podaci koje MUP ne prikuplja, što upućuje na to da je riječ o nekoj od institucija koje imaju pravo koristiti se podacima MUP-a, poručio je

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je ovog ponedjeljka izjave za medije na temu curenja informacija o svim vlasnicima registriranih vozila u Hrvatskoj, o čemu je prvi pisao Večernji list. Božinović je potvrdio kako je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u četvrtak obavijestila policiju o tom slučaju, nakon čega je policija intenzivno krenula s izvidima. 

Podsjetimo, nedavno je u nevjerojatnom sigurnosnom propustu procurilo čak 2,444.587 zapisa o vozilima. Stick, u čiji smo posjed došli u paketu s prijavom važnog incidenta SOA-i kao nadležnom tijelu, sadrži točno 2,444.587 zapisa o vozilima 1,195.052 fizičke osobe. Podaci koji su na njemu uključuju imena, adrese, OIB-ove i JMBG-ove, datume rođenja, kao i registracije te ostale podatke o vozilima i njihovim policama osiguranja.

– Ono što do sada nije potvrđeno jest da je riječ o curenju podataka koji su dostupni na internetu. Radi se o setu podataka koji su dodatni uz ono što radi MUP. Tu ima podataka koje MUP ne prikuplja, što upućuje na to da je to djelo došlo u nekoj od institucija koje imaju pravo koristiti se podacima MUP-a. Ponavljam, bitno je da u javnom prostoru nema tih podataka. Ne možemo govoriti o klasičnom hakerskom napadu jer očito da to nije bio neovlašten pristup bazama – kazao je. 

– To je na nekom mediju, pretpostavljamo USB sticku i zato se nije proširilo, a na policiji je da dozna tko sve ima pristup tim bazama podataka i da se nađe počinitelj. AZOP nadzire korištenje i zloporabu podataka i uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom doći do odgovara – poručio je. 

POVEZANI ČLANCI:

 Uz to, komentirao je navode da bi Milorad Pupovac mogao biti na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, protiv čega je žustro reagirao Domovinski pokret

– Znate da je pitanje i sastavljanja odbora i preuzimanja čelnih pozicija u njima nešto o čemu razgovaraju zastupnici. Izvršna vlast, ali i ministar MUP-a nije pozvan da to komentira. To je pitanje koje će riješiti klubovi zastupnika – kazao je Božinović. Nema novih saznanja oko propucavanja automobila novog glavnog državnog odvjetnika, poručio je Božinović, dodajući kako će obavijestiti javnost ako bude novih informacija. Kratko je komentirao i pad zrakoplova Cessne ove subote kod Lučkog. 

– Nije bilo kompromitacije mjesta pada zrakoplova s obzirom na to da nitko od nas nije mogao prići tome. Svi koji su odradili taj posao u trenutku dolaska bili su na licu mjesta i izvlačili ranjene i poginulog – komentirao je Božinović.

>> VIDEO HGSS o padu zrakoplova: 'U roku 2 sata od dojave, svi unesrećeni bili su predani bolnici'

Komentara 2

Avatar spica10
spica10
14:33 27.05.2024.

ovaj se razumije u seizmološke aktivnosti, u viruse i zaraze, u migrante i ljudska prava, u hakerske napade, nadčovjek!!!!

DU
Deleted user
13:52 27.05.2024.

Ne znaš podatke čuvati a gdje bi onda granicu. Nežna što priča niti što radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije