Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počela mobilizacije Arene: 'Zadatak je da postavimo 500 kreveta i to ćemo izvršiti'

Što se tiče Ravnateljstva civilne zaštite i naše potpore zdravstvu, mi ćemo danas svoj posao napraviti. Na Ministarstvu je zdravstva da napravi svoj dio, istaknuo je Vinković.
26. listopada 2020. u 15:04 62 komentara 2500 prikaza
Zagreb: U Areni se postavljaju kreveti za covid pacijente
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

U zagrebačkoj Areni u ponedjeljak su počele pripreme za prijem bolesnika sa covidom-19, a tijekom dana bit će postavljano 500-tinjak ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati. Od toga će biti oko tristotinjak kreveta s madracima, a ostali će biti u skladištu.

Zagreb: Postavljanje kreveta u Areni za oboljele od covida-19 Tercijarni centar VIDEO Pogledajte kako se u Areni postavljaju kreveti za oboljele od korone

U Arenu će se preusmjeravati liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je ukupno postaviti više od 1000 kreveta.

Doktor Davor Vagić iz KBC-a Sestre Milosrdnice rekao je novinarima da je mobilizacija Arene "priča cijelog zdravstvenog sustava".

"Zdravstvenih djelatnika nema, velik dio je u samoizolaciji, a dio je i bolestan. Oni koji nam za sada mogu najviše pomoći su građani odgovornim ponašanjem", rekao je izrazivši nadu da aktivacija Arene neće biti potrebna. 

Zagreb: U Areni se postavljaju kreveti za covid pacijente
1 / 11
26.10.2020., Zagreb - Clanovi civilne zastite postavljaju krevete za oboljele od covida-19 u dvorani Arene Zagreb. Video: Luka Stanzl/PIXSELL

Planirano je da u Areni budu pacijenti s blagom do srednje teškom kliničkom slikom, odnosno pacijenti koji ne trebaju uznapredovalu terapiju. S druge strane, istaknuo je Vagić, u Areni moraju imati sve mogućnosti da te pacijente po potrebi hospitaliziraju u bolnici.

U Areni će biti uspostavljena liječnička i sestrinska skrb, a njihovi brojevi ovisit će o broju pacijenata, sukladno potrebi. "Ne možemo reći koliko nam ukupno treba. Iskreno se nadam da ova lokacija neće biti u potpunosti upotrijebljena", rekao je Vagić.

Vezano za manjak liječnika i vraćanje dijela umirovljenih liječnika na posao, Vagić je podsjetio kako je liječnika nedostajalo i prije. Radit će se na preraspodijeli posla i zaustavljanju dijela hladnog programa s posebnom pozornošću na onkološke i hitne pacijente. 

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar UVEDENE STROŽE MJERE Eskalira broj zaraženih: Mobiliziraju se studenti, umirovljeni liječnici, Arena

U Areni neće biti respiratora, već prostor gdje će se pacijenta moći staviti na respirator u slučaju urušavanja zdravlja, a zatim će ga prebaciti u bolnicu. Vagić ističe da je Arena mjesto gdje će pozitivni pacijenti dolaziti tek kada ih uputi liječnik. 

Dio ljudi s lakšim simptomima ne mogu biti na liječenju kod kuće zbog manjih komorbiditeta pa sustav mora imati mjesto gdje i takve pacijente može zbrinuti. Tako se drugim bolničkim centrima olakšava situacija i omogućava da se u bolnicama liječe teži pacijenti. 

Arena nije bolnica, već pomoć bolničkom sustavu

"Ako će se pandemija pogoršavati, bolnica će biti mjesto za teške pacijente koji su na respiratoru ili su životno ugroženi. Ovo nije bolnica nego pomoć bolničkom sustavu. Zajedno ćemo funkcionirati kao jedan sustav, ovo neće biti izolirana točka", pojasnio je Vagić. 

Načelnik Sektora Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković izvijestio je kako je trenutni kapacitet 420 kreveta. Njih 274 će biti na trećem katu, oko 150 na prvom, a na drugom će se katu nalaziti oko 50 kreveta za medicinsko osoblje.

Video – Postavljaju se dodatni kreveti u zagrebačkoj Areni za oboljele od COVID-19

 

Sanitarni čvorovi su po cijeloj dvorani, zato je Arena i odabrana, istaknuo je. Utičnica nema oko kreveta, ali će svaki krevet biti ograđen paravanom, a uz njega će biti stolica za osobne stvari i medicinske potrepštine. Ondje je apoteka koja je već pripremljena i odvojena pleksiglasom.

Vinković je istaknuo da s parterom Arena ima kapacitete za oko 800 kreveta, ali nada se da to neće biti potrebno. Što se tiče najma, rekao je kako se plaćaju samo troškovi održavanja, struja, voda i grijanje.

U pripremi su i dvorane u drugim gradovima u Hrvatskoj - Osijeku, Splitu i Rijeci, kaže Vinković.

Vinković je naglasio je kako će se dovesti još i veći broj kreveta ako će biti potrebe. U proljeće je bilo spremno oko 350 kreveta za pacijente oboljele od koronavirusa.

 

– Danas je predviđeno da postavimo što je više moguće kreveta. Što se tiče Ravnateljstva civilne zaštite i naše potpore zdravstvu, mi ćemo danas svoj posao napraviti. Na Ministarstvu je zdravstva da napravi svoj dio – istaknuo je.

Vinković je naglasio da se danas na Krugama okuplja i Intervencijska postrojba civilne zaštite.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar gunner12345
  gunner12345:

  čemu kreveti? hdz je pobjedio coronu

 • Avatar KORONAŠ
  KORONAŠ:

  Koje uludo razbacivanje love. Skupa predstava.

 • Deleted user:

  malo zbunjujuće, tercijarni centar nije bolnica niti postoje adekvatni uvjeti za pružanje kvalitetne medicinske pomoći, znači nešto što se vojno zove trijaža