Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar i Srijem 3. epizoda

VIDEO 'Nisam znao koja dvojica stoje, vidio sam fine bradice i rekao: Hajde ti to 'šišaj''

Foto: Screenshot
1/3
16.11.2019.
u 09:35

U Vukovaru su poginuli Blago Zadro i Alfred Hill, što je znatno oslabilo obranu. Tijekom listopada neprijatelju, koji je zapeo u naseljenom rubnom prostoru samog Vukovara, naneseni su teški gubici u ljudstvu i tehnici.

Početkom listopada počinju teške borbe tijekom kojih neprijatelj pokušava odbaciti hrvatske snage iz Tordinaca i Nuštra. Veliki gubici koje je neprijatelj pritom pretrpio održali su nadu u proboj prema Vukovaru koji je od druge polovice rujna bio u okruženju. Hrvatske snage pokrenule su proboj u smjeru Mirkovaca, no generalno Hrvatska vojska i policija, odnosno hrvatske snage, nisu bile opremljene, pripremljene ni sposobne provoditi složenije napadne akcije jer su tada bile u procesu početnog ustrojavanja. 

– Interesantno, oni su imali istočnonjemačke uniforme, a imali smo ih i mi, pa nisam znao koja dvojica stoje na ćošku, dal' njihovi dal' naši. Kada sam viknuo, ne znam ni sam kako, oni se okrenu i ja vidim, bogami, fine bradice i rekoh: "Hajde ti to šišaj..." – kazao je vojnik Tomislav Kregar – Kriger.

Provođenje napadnih djelovanja i očuvanje dostignutih položaja puno je složenije od postavljanja obrane. Iako su snage bile dostatne, njihovo djelovanje na terenu bilo je nekoordinirano, a često i kontraproduktivno. Unatoč svemu, prva je linija probijena, no pod međunarodnim pritiskom obustavljena su daljnja djelovanja zbog međunarodnog humanitarnog konvoja koji je krenuo u Vukovar. U Vukovaru su poginuli Blago Zadro i Alfred Hill, što je znatno oslabilo obranu. Tijekom listopada neprijatelju, koji je zapeo u naseljenom rubnom prostoru samog Vukovara, naneseni su teški gubici u ljudstvu i tehnici. Rotirajući snage, neprijatelj pokreće valove napada koji postupno iscrpljuju i slabe obranu Vukovara.

– Te godine napunio sam 18 godina, nisam služio JNA, nisam imao nikakvog iskustva. Taj dan mi je bilo prvo vatreno krštenje. Pucnjave je bilo, meci su fijukali okolo... vika, galama. Prvi put sam vidio da je netko poginuo, moj školski prijatelj... kraj mene je pao – rekao je Tomislav Gršić, stožerni narednik.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati na www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

 

 

Ključne riječi

Komentara 6

EH
enigmus-hr
11:02 16.11.2019.

Heroji, gotovo goloruki branili su grad protiv vrhunski opremljene jugosoldateske nekoliko mjeseci.

BE
berava
19:07 16.11.2019.

Junaci iz "bajke" su skoro goloruki branili Vukovar nekoliko mjeseci.Da su junaci Vukovara imali samo 10 % oruzja i tehnike koliko je imao srpski agresor protjerali bi cetnika makar do Valjeva.

BE
berava
19:09 16.11.2019.

Pitaj rodbinu onih koji su zagrizli travu u Vukovaru i vratili se u drvenima pidzamama u majcicu svrbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije