Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Već u ožujku 1991. u Borovu su bili naoružani dobrovoljci'

Nakon višekratnih zračnih napada, u kolovozu dolazi do obaranja prvog zrakoplova u Domovinskog rata, kao i prvog žestokog napada na Vukovar
02. studenoga 2019. u 11:16 33 komentara 6606 prikaza
Vukovar i Srijem 1.dio
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

Vukovarsko-srijemska bojišnica bila je južni krak Istočno Slavonske bojišnice, sastavni dio bitke za Istočnu Slavoniju, najvažnije obrambene bitke u Domovinskom ratu. Ona se našla na glavnom pravcu napada na Republiku Hrvatsku, direktno iz pravca Srbije sa glavninom cjelokupnih snaga, elitnim postrojbama.

SERIJAL 'POBJEDNICI' VIDEO 'Laslovo je bilo 'mali Vukovar', svakodnevno se granatiralo i pucalo'

Rat je ovdje počeo već u svibnju pokoljem redarstvenika u Borovu Selu, a nastavio se u srpnju, kada je odbijen pokušaj zaposjedanja Borova naselje iz pravca Borova Sela. Nakon višekratnih zračnih napada, u kolovozu dolazi do obaranja prvog zrakoplova  u Domovinskog rata, kao i prvog žestokog napada na Vukovar. Ni u Vinkovcima nije mirno, jer se pokušava probiti okupirane Mirkovce, naselje koje je defacto sa istočne strane vinkovačko prigradsko naselje, radi nesmetanog prilaza selima u srijemskom trokutu. 

Pukovnik Ivica Arbanas kaže da je časnik Milan Štampar rekao da je već u ožujku 1991. viđao naoružane dobrovoljce u Borovu Selu.

- Međutim, na njegovo inzistiranje da se to istraži dublje, on je bio spriječen u tome - kaže Arbanas.

Na Istočnu Slavoniju neprijatelj je krenuo iz više pravaca. Prešavši preko mosta kod Batine okupirao je Baranju, kod Erduta je ovladao mostom i borbom osigurao nesmetan pravac prodora prema Osijeku s ciljem stavljanja Osijeka u okruženje i spajanja sa snagama u Zapadnoj Slavoniji, dok je iz pravca Beograd-Zemun-Tovarnik krenuo snažan napad koji je za cilj imao spajanje sa snagama u Zapadnoj Slavoniji i produžetak napredovanja prema Zagrebu.

U borbama u Vukovaru jedan od junaka Trpinjske ceste bio je Marko Babić, koji je u borbi protiv neprijateljskih tenkova koristio Osu, koja je bila najefikasnija u uništavanju tenkova.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plava Vinkovačka TV, SB TV, Srce TV, Kanal Ri, Nove TV, Velebit TV, Adriatik TV, Diadora TV, TV Dalmacija, RTV HB. U on line cjelokupni serijal možete pogledati na www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

 

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Slavonskarakija:

  To se nebu ponovilo vise. Zato kaj bi se islo obrnuto, na BG. To svi znadu. A od susjedne drzavice, ne bi ostala ni rezervna guma. Tada bi svi, sasvim sigurno, iskoristili priliku, da se osvete. Albanci i Kosovari, Madari ... prikaži još!ri i Hrvati, ma svi bi ustinili komad zemlje. Sta bi ostalo ?! Bas nis. A, zato su si sami krivi. Sta sijes, to i.....

 • Avatar Strangethedreamer
  Strangethedreamer:

  Evo ga na, ckupili se crbi da obrane i objacne kako su Hrvati za cve krivi. Hahaha

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Srpski koljači masakrirali sve neservsko stanovništvo.