Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Kolinda se obratila porukom za kraj: 'O mom radu govorit će povijest'

Kolinda Grabar-Kitarović obratila se putem videa na društvenim mrežama prije predaje mandata novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću.
15. veljače 2020. u 12:41 119 komentara 8385 prikaza
Foto: Screenshot Facebook

Kolinda Grabar-Kitarović obratila se putem videa na društvenim mrežama prije predaje mandata novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Donald Trump i Mike Pompeo INICIJATIVA TRIJU MORA SAD će osigurati milijardu dolara za inicijativu koju je gurala Kolinda

Njezino obraćanje prenosimo u cijelosti: 

"Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i diljem svijeta, Dragi hrvatski državljani,

Na današnji dan prije pet godina položila sam predsjedničku prisegu. Obvezala sam se raditi na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Privodeći kraju svoj petogodišnji mandat, želim vam se obratiti riječima zahvale, optimizma i ponosa.

Hvala prije svega svim vama dragim državljankama i državljanima diljem domovine i svijeta. Hvala na suradnji čelnicima državnih i drugih institucija, mojim suradnicima, kao i svima koji ste mi upućivali riječi potpore ili kritike. Hvala svima koji ste mi iskazivali gostoprimstvo diljem domovine i svijeta.

Ponosna sam na učinjeno. Predsjedničku dužnost obnašala sam s dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebice u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskoga naroda, države i svih državljana branila sam i promicala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskoga naroda bilo mi je svetinja. O svima nama pa tako i o mojemu radu jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest.

Kolinda Grabar-Kitarović - Predsjednica u odlasku svoj je štedni račun ‘podebljala’ za 108.132 eura od “neoporezivog jednokratnog primitka od rada uz plaću u NATO-u” SUTRA U VEČERNJEM Kako je vladala Kolinda Grabar-Kitarović

Stanje u društvu i državi koje sam bila zatekla tražilo je od mene što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja domovinske sigurnosti, preko ublažavanja društvenih podjela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici. Predlagala sam rješenja za probleme decentralizacije, ukupnog gospodarskog razvoja i ravnomjernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i vanjskopolitičke inicijative.

Osobitu pozornost posvetila sam našem međunarodnom položaju. On je danas bolji nego ikada. Smatrala sam kako našem članstvu u Europskoj uniji i NATO-savezu treba dati dodanu vrijednost. Stoga sam pokrenula Inicijativu triju mora. Time sam našoj vanjskoj politici u ruke dala kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, prije svega u okviru Srednje Europe i Mediterana. Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a djeluje europski i globalno.

1 / 16
Kolinda Grabar-Kitarović i suprug Jakov na Dolcu

Ovo je jubilarna godina naše demokracije i pobjede u Domovinskom ratu. Ostvarili smo temeljne povijesne ciljeve i težnje. No čekaju nas novi, možda i veći izazovi. Koliko ćemo napredovati, ovisi o ciljevima koje postavimo i volji da ih ostvarimo.

Hrvatska koja živi, a ne umire; Hrvatska koja skrbi o svakom Hrvatu i svakom građaninu, Hrvatska koja je sigurna i koja čvrsto stoji u svijetu - to je Hrvatska koju sam željela i koju želim.

Kolinda Grabar Kitarović MILAN IVKOŠIĆ Kakvo je vodstvo HDZ-a, Kolinda je postigla velik uspjeh

Čvrsto sam uvjerena kako nam temeljne odrednice politike nacionalne pomirbe i zajedništva i dalje moraju biti putokazi u izgradnji države. Izazovi s kojima se suočavamo, posebice demografski, i oni koji će doći zahtijevaju i zahtijevat će od nas visok stupanj političkog suglasja i nacionalnog zajedništva.

Snažno sam promicala našu samosvijest. Hrvatska nije usputno stvorena – ona ima sve povijesne razloge postojati. Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspješna država. Povlastica je u njoj živjeti. Ona je izraz najboljih odlika našega duha, nepresušno vrelo optimizma za budućnost.

Budućnost je u našim rukama. Njezino smo jamstvo svi mi, ali prije svega naša djeca i mladi. Oni zavrjeđuju najveću pažnju i skrb. Zato sam svoj mandat velikim dijelom posvetila njima. Otvorimo im perspektivu, pružimo im priliku za što bolje obrazovanje, za obiteljski život i roditeljstvo, za rad i profesionalni uspjeh.

Kolinda Grabar-Kitarović Zvonimir Despot Zašto Kolinda Grabar-Kitarović ne bi našla posao kao i svatko drugi?

Moramo se zajednički više posvetiti modernizaciji društva i države. Obrazovanje i sustav znanosti, državna uprava, politički sustav, socijalni i zdravstveni sustav – ta i druga područja traže odlučne reforme. Moramo graditi državu odgovorniju građanima, sa što manje administriranja i političkog arbitriranja, što je najveći generator korupcije. Država treba biti servis svojim državljanima, a ne represivni aparat, koji koči život i razvoj. Moramo promicati predodžbu moderne stabilne države, koja se hrabro nosi s izazovima i aktivno sudjeluje u međunarodnim procesima.

1 / 17
Državni vrh položio vijence na grobu dr. Franje Tuđmana

Svatko od nas u ostvarivanju tih ciljeva ima određenu dužnost i odgovornost. Osobno ću i dalje poticati duh zajedništva, društvene odgovornosti, optimizma i nacionalnog ponosa.

Bila sam vaš četvrti predsjednik i prva predsjednica. Za koji dan dužnost predsjednika preuzet će gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije Predsjednika Republike i umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika. Želim mu svaki uspjeh jer će to biti hrvatski uspjeh.

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović na sučeljavanju na Novoj TV Prvi sastanak Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović sastali se u Uredu predsjednice

Zaključujem svoj mandat Predsjednice Republike s dubokom vjerom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskoga naroda. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnjacima u domovini i diljem svijeta želim svako osobno i obiteljsko dobro. I neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska!", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Drava1:

  Prvi puta narodu je serviran mačka u vreći pa je trebalo i izdržati punih pet godina da ti narod kaže dosta je, odlazi. Obesčastila si funkciju predsjednika republike to će ući u u povijest..!

 • Avatar Večernje žutilo
  Večernje žutilo:

  "...Kolinda se obratila porukom za kraj: 'O mom radu govorit će povijest'..."___A ha ha ha ha ...

 • Najam krova:

  Koliko je ova izblamirala državu i to će ući u povijest.