Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofa u Hersonu

VIDEO Apokaliptične scene nakon rušenja brane, Ukrajinci bijesni: Istražujemo to kao ratni zločin

Brana u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.06.2023.
u 13:03

Ruske službe za hitne slučajeve priopćile su u utorak da je oko 600 kuća poplavljeno nakon što je tijekom noći probijena brana Kahovka. Ured glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je da Ukrajina istražuje eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje kao ratni zločin i kao moguće kazneno uništavanje okoliša ili "ekocida".

Eksplozije na brani iz sovjetske ere u dijelu južne Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom izazvale su poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama koje se međusobno optužuju za dizanje u zrak brane. Ukrajinski grad Nova Kahovka, koji je pod kontrolom Rusije, pod vodom je nakon što je obližnja brana probijena tijekom noći, prenijela je u utorak ruska državna novinska agencija TASS riječi ruskog gradonačelnika.

Video: Apokaliptični prizori nakon razaranja brane: 'Izvanredno je stanje, razina vode će rasti'

Ruske službe za hitne slučajeve priopćile su u utorak da je oko 600 kuća poplavljeno nakon što je tijekom noći probijena brana Kahovka. Ured glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je da Ukrajina istražuje eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje kao ratni zločin i kao moguće kazneno uništavanje okoliša ili "ekocida".

Visoki ukrajinski zapovjednik rekao je u utorak da uništenje brane Kahovke neće spriječiti ukrajinske trupe u napredovanju.

VEZANI ČLANCI:

"Što se tiče sprječavanja naših ofenzivnih akcija, vojno zapovjedništvo je u potpunosti uzelo u obzir takve podmukle akcije neprijatelja i ne bi trebalo spriječiti naše napredovanje u onim smjerovima gdje može doći do izlijevanja vode", rekao je Serhij Naev, zapovjednik oružanih snaga Ukrajine, prema novinskoj agenciji Ukrinform.

GALERIJA: Razmjeri katastrofe nakon razaranja brane u Hersonu

Brana u Ukrajini
1/19

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je rekao da je Ukrajina sabotirala branu Kahovku kako bi odvratila pozornost od svoje posrnule protuofenzive i odbacio tvrdnju Kijeva da je Moskva digla branu u zrak.

Video: Katastrofa u Hersonu

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi rekao je u utorak da bi produljeni nedostatak vode za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporižja u dijelu Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije poremetio rad njezinih hitnih dizelskih generatora, objavila je državna novinska agencija TASS.

VEZANI ČLANCI:

Probijanje brane Kahovke, iz koje stiže voda za hlađenje nuklearke, u utorak je potaknulo strah od nuklearne nesreće u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Video: Nije prvi put da se brana u Hersonu našla na meti: Evo kako su je Rusi minirali prošle godine

Grossi je rekao da, ako razina vode u rezervoaru koji se koristi za hlađenje ukrajinske nuklearne elektrane, padne ispod 12,7 metara, bilo bi nemoguće nastaviti pumpati vodu za hlađenje od tamo do elektrane.

Grossi je rekao da postrojenje ima niz alternativnih izvora vode za hlađenje, ali da je od vitalnog značaja zadržati bazen za hlađenje netaknutim.

Komentara 50

Avatar kaj bu rekla regica
kaj bu rekla regica
13:54 06.06.2023.

Očekujemo da i Sjeverni tok istraže kao ratni zločin. Ili ipak neće.

LO
Lojzek1967
16:08 06.06.2023.

Neka Vlada pošalje ekspertnu skupinu kao pomoć Ukrajini u čijem sastavu moraju biti dokazani "borci protiv nepogoda" i to: Božinović, Medved, Trut i Đureković, a kasnije plejada drugih istaknutih domoljuba kao što su Paladina, Bačić, Horvat itd. i sve po d budnim okom AP.

Avatar TheJack
TheJack
15:57 06.06.2023.

Sami sebe potopili plus problem sa hladjenjem elektrane, koju su takodje gadjali nakon zauzimanja. Nitko ne moze biti toliko pijan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije