Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidatura za UN

Pusić prezentaciju bazirala na iskustvu Hrvatske, a aludirala je i na presudu Šešelju

Vesna Pusić
Foto: Reuters/PIXSELL
13.04.2016.
u 21:20

Odgovarajući na mađarsko pitanje o Haaškom sudu, Pusić je kazala kako je u radu suda bilo puno problema, da su neke odluke, "kao jedna nedavno", kazala je aludirajući na Vojislava Šešelja, frustrirajuće.

 Glavna tajnica UN-a ima 193 poslodavaca, više puta je danas poslijepodne tijekom dvosatnog predstavljanja kandidature za čelnicu te međunarodne organizacije u New Yorku ponovila Vesna Pusić

Dobar dio od tih poslodavaca - svjetskih država - danas je i iskoristio priliku i po novoj proceduri koja želi proces izbora glavnog tajnika učiniti transparentnijim postavilo pitanja bivšoj hrvatskoj ministrici vanjskih poslova čiju je kandidaturu vlada Tihomira Oreškovića podržala u zadnji tren. 

No unatoč javnom predstavljanju kandidature, ključ za izbor u rukama i dalje imaju države članice Vijeća sigurnosti koja Općoj skupštini upućuje prijedlog svog favorita.

Prezentaciju bazirala na iskustvu Hrvatske

UN je ključna, ali i nesavršena organizacija, istaknula je Pusić. Svoju je prezentaciju - tijekom koje je cijelo vrijeme govorila o "glavnoj tajnici UN-a" i to nimalo slučajno jer je raspoloženje takvo da se na čelnom mjestu očekuje žena - dobrim dijelom bazirala na iskustvu Hrvatske - od "vjerojatno najkontroverznije UN mirovne misije, UNPROFOR-a", u kojoj mirovne snage koje nisu održavale mir, sigurne zone nisu bile sigurne i mirovni posrednici su često imali suprotne agende, do iskustva "prekrasne zemlje" koja je "u 25 godina prošla put od rata do stabilnog mira, od međunarodne izolacije do članice EU-a, od primateljice do pružateljice razvojne pomoći."

Transformacija UN-a neće se dogoditi preko noći, no iskustvo ju je naučilo da su "najjednostavnija rješenja često najbolja" pa stoga treba pojednostaviti model odlučivanja i izvještavanja u UN-u, mobilizirati što više država na uključivanje u program razvojne pomoći i inzistirati na jačanju ljudskih prava u svijetu te inzistirati na na vrhunskim pregovaračima. 

Aludirala na Šešelja

Odgovarajući pak na mađarsko pitanje o Haaškom sudu, Pusić je kazala kako je u radu suda bilo puno problema, da su neke odluke, "kao jedna nedavno", kazala je aludirajući na Vojislava Šešelja, frustrirajuće, i da sud nije uvijek bio nepolitičan, no kako smatra da je ispunio svoju ulogu odvraćanja i sprječavanja zločina".

>>Vlada podržava Vesnu Pusić za UN

>>'Vesna Pusić ima podršku od Vlade, nećemo tu opstruirati'

Komentara 82

KA
kapunjohan
17:05 13.04.2016.

Ja mislim da bi se morali povezati domoljubni građani hrvatske i organizirati prosvjed protiv kandidature Pusićke. Moralo bi biti jasno onima ,,tamo,, da je to njena osobna stvar i da iza nje ne stoji Hrvatska pa oni onda nek izvole jer ako bi uspijela neće moći reći da je Hrvatska ili Hrvat bio izabran po nekom ključu pripadnosti.

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
17:04 13.04.2016.

G.Oreškoviću,vama i ovoj vladi zasigurno treba "politički" kompas i malo zdravog razuma!

Avatar Trpimir
Trpimir
17:18 13.04.2016.

Polago dolazi na vidjelo zasto je tim ovdje i koja je njegova uloga. FUJ. Narod se treba organizirati i stati protiv ovih izdajica i neprijatelja Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije