Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidatura

Vlada podržava Vesnu Pusić za UN

Vesna Pusić
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
13.04.2016.
u 12:09

Vladajuća većina koju čine HDZ i Most procijenila je da bi se opstrukcijom Vesne Pusić dezavuiralo državu i da UN ne zanimaju domaće političke prilike

Uoči današnjeg predstavljanja Vesne Pusić, kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a pred Općom skupštinom UN-a, stiže joj i potpora hrvatske Vlade. Iako je Vesnu Pusić, šeficu HNS-a i bivšu potpredsjednicu Vlade, kandidirala bivša SDP-ova Vlada, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo tada oporbenog HDZ-a jer je to učinjeno nakon parlamentarnih izbora za vrijeme tehničke vlade, Vlada HDZ-a i Mosta procijenila je da nema smisla opstruirati njezinu kandidaturu.

Ne mogu se kockati

– Kada je već kandidatkinja, nećemo raditi cirkus i skandale, nego će Vesna Pusić imati potrebnu tehničku podršku Vlade. Moramo se ponašati civilizirano – rekao nam je izvor blizak Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade. Izvori iz Vlade objašnjavaju kako nikoga u Ujedinjenim narodima ne zanimaju domaće prilike u Hrvatskoj, odnosno je li Vesna Pusić kandidatkinja bivše ili sadašnje Vlade te u kojim je ona okolnostima kandidirana. Ona je hrvatska kandidatkinja i u Vladi su procijenili da se ne može na kocku stavljati kredibilitet države i opstrukcijom Vesne Pusić dezavuirati državu.

Zato Vlada nije ni povlačila kandidaturu V. Pusić koja je u siječnju postala jedna od osmero službenih kandidata za funkciju glavnog tajnika UN-a. Šefica HNS-a nije pak tražila nikakvu Vladinu pomoć, štoviše sama je i platila put u New York gdje danas ima predstavljanje pred Općom skupštinom UN-a.

Po našem vremenu, V. Pusić dvosatni će intervju imati od 17 do 19 sati u sklopu kojeg će odgovarati na pitanja 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda.

Vesna Pusić za taj se razgovor pripremala mjesecima, potvrdili su nam u HNS-u, a on uključuje prezentaciju kandidatove vizije kako bi radio posao glavnog tajnika i koje bi ciljeve postavio te provjeru znanja o svim područjima vezanim za rad UN-a. Intervjui s kandidatima pred Općom skupštinom UN-a počeli su jučer, a u igri za glavnog tajnika/tajnicu četiri su muškarca i četiri žene.

Izbor u rujnu

Nakon današnjeg razgovora Vesna Pusić u New Yorku će obaviti debatu koja uključuje kandidate za glavnog tajnika UN-a te još neke neformalne razgovore i intervjue, a 14. travnja vraća se u Hrvatsku.

Odluka o tome tko je novi glavni tajnik ili tajnica znat će se do kraja godine, najvjerojatnije već na jesen.

Ove se godine ta funkcija prvi put bira pred Općom skupštinom UN-a jer su niz godina najvišu poziciju u UN-u određivali SAD-e, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska. Riječ je o pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koje će i sada imati završnu riječ. Postupak izbora, prema pisanju medija, trebao bi početi u srpnju tako što će petnaest članica Vijeća sigurnosti provesti više krugova tajnog glasovanja.

U rujnu bi Vijeće trebalo Skupštini predložiti izabranog kandidata, pisali su mediji. Postoje velike šanse da bude izabrana glavna tajnica UN-a jer je takav dogovor među članicama UN-a i da ona bude iz istočne Europe.

>> Kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a: Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspjehu

Komentara 63

L3
luka_37
12:22 13.04.2016.

SRAMITE SE....za Hrvatsku bi bolje bilo da nije nikoga predložila i ovo je očiti primjer gdje Vlada ide kontra mišljenja naroda...Hrvatskog naroda

BE
beitsche
12:22 13.04.2016.

Sramota,,ovu zenu treba strpat u zatvor zajedno sa zokijem i pupovcem zbog sustavnog unistavanja drzave ,slavoniju i banovinu su iselili ,,

FO
ForeignLegion1987
12:22 13.04.2016.

ova vlada me je jednostavno,,,,razocarala....zato sto podrzava vesnu pusic,,,koja je cijeli svoj mandat koji je imala i u koji je na prevaru dosla pljuvala je po hrvatima i hrvatskoj lizala,,,se,,,sa svojom bracom,,,vucicem nikolicem pupavcem i ostalima da i ne nabrajamm ,,,uzas,,,,i sada je vlada podrzava,,,nevijerojatno,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije