Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILANOVIĆ NAKON ODLIKOVANJA

'BiH je u rukama komisija čiji izbor nitko ne kontrolira. Naš problem nije Mađarska, već Italija'

Zagreb: Izjava Zorana Milanovića nakon dodjele nagrada pripadnicima MUP-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
29.09.2022.
u 17:13

Učinio sam sve što sam mogao, ali Hrvatima neće pomoći jedan predizborni skup na koji ode Plenković. Pomoći će sustavan rad, a ovi izbori su u božjim rukama, komentirao je predsjednik Zoran Milanović

Danas je povodom Dana policije održana svečanost na Pantovčaku gdje su uručena odlikavanja aktivnim i umirovljenim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Na svečanosti su govor održali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se zahvalio predsjedniku na uvažavanje prijedloga Ministarstva oko odlikovanja, kao i sam predsjednik Zoran Milanović

Nakon dodjele odlikovanja, predsjednik Milanović dao je izjave za medije. 

- Prije nekoliko dana sam, jer druge nije bilo, pokrenuo postupak razrješenja ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera zbog uočenih nezakonitosti. Nisam to napravio radosno, međutim teret dokaza koje sam vidio u izvješću o provedenom izvanrednom nadzoru nisu mi ostavili drugu opciju, to sam morao napraviti - komentirao je na početku aktualnosti. 

Razrješenja u VSOA-i

- Tehnika posla i poštenja, to je bio predmet rada i interesa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Radi se o reputaciji sigurnosno-obavještajnog sustava i službi u kojoj su prije desetak godina dva čelna čovjeka morali otići sa čela da bi kasnije bili optuženi zbog zloupotrebe fondova, što mi daje samo dodatne razloge - dodao je. 

Upitao je što je za to vrijeme radio ministar obrane

- On predlaže ravnatelja Vojno-sigurnosne agencije, a nije napravio ništa. Nama ovo nisu nepoznate stvari, morao sam ovako reagirati. Nakon što sam to učinio i poslao dopis premijeru, slušao sam vrlo pozorno što je rekao premijer i ne mogu reći da sam zadovoljan ili nezadovoljan, možda nisam dobro shvatio. Rekao je da razlozi za odlazak ravnatelja postoje, godinu dana prije isteka mandata. Kinder je dobio mandat na prijedlog mog ministra Kotromanovića, a produžen mu je 2019. godine. Premijeru je očito bitnije da to mjesto bude popunjeno, a da u ovom razdoblju predlože nekoga o čemu bih ja saznao preko medija i potpisao, valjda, iz straha. Ova agencija ne može ostati bez čelne osobe. On će čuvati to mjesto dok ja ne pristanem na prijedlog koji će mi poslati Banožić - dodao je. 

- O pitanju nasljednika general-bojnika možemo razgovarati samo u okviru rješavanja cijelog paketa pitanja imenovanja na visoke položaje koja zjape prazna, ministar se ponaša mrtav već godinu dana kao da te pozicije nisu prazne. Prije godine je kao pucnjem lovca na vepra iz šipražja najurio zapovjednika Burčulu jer mu se nije sviđao, analogija je da to mogu i ja napraviti, ali neću. Taj čovjek i dalje čeka pravdu - kazao je Milanović. 

Osvrnuo se i na izbor izaslanika

- Imali smo kandidata za stalnog izaslanika u NATO-u. No, ni takav kandidat kojeg sam ja prihvati ministru se nije dopao. Ministar ima svoju ulogu, i ovakav zreo za DORH. Pravna poslovica kaže da tko previše dokazuje a ništa ne dokaže. Treba dokazivati stalno, neumorno i ponavljati stvari očite - kazao je.

Milanović kaže da ima puno ozbiljnijih tema za razgovarati.

- VSOA je već trebala imati upražnjeno mjesto ravnatelja. Ovdje se ne radi o hirovitom postupku inspekcije kakvog je ministar Banožić prošle godine pokrenuo protiv Hranja. On si je to dopustio. Te njegove navodne nezakonitosti nisu imale veze s financijama, već s mišlju da ga ''vojska ne sluša''. Karijera Hranja je tako i tako pri kraju, zbog čega ga je htio poniziti - komentirao je. 

Druga tema koje se dotaknuo su izbori u BiH.

'Visoki predstavnik se prestrašio'

- Navodno sam izvrijeđao visokog predstavnika zbog čega je odustao od nekih izmjena zakona koji su trebali pomoći Hrvatima. Znači, 10 godina ne radiš ništa i onda 5 do 12 nađeš izgovor. Visokog predstavnika sam pozvao na summit u NATO-u da se posluži ovlastima i nametne izmjene ovoga lipnja. Dva tjedna nakon, on je izašao sa prijedlogom kojeg sam ocijenio prekasnim, ali dobrodošlim. Par tisuća prosvjednika je izašlo na ulice i on se prestrašio i više nikada nije izašao s tim prijedlogom. Ono što Plenković govori je neistina. Imam potrebe ukazati na činjenice: nakon 10 godina nerada, upiranje prsta neće pomoći - kazao je.

- Hrvatska je pala u pružanju pomoći u BiH, to je ruglo. Učinio sam sve što sam mogao, ali Hrvatima neće pomoći jedan predizborni skup na koji ode Plenković. Pomoći će sustavan rad, a ovi izbori su u božjim rukama. Čak i ne zapravo, već u rukama komisija čiji izbor nitko ne kontrolira. Hrvati su i dalje nezaštićeni, a u mene će se i dalje upirati prstom za nešto što su sami skuhali - komentirao je. 

Pregovori sa Srbijom

Treba li EU prekinuti pristupne pregovore sa Srbijom, Milanović je rekao: 

- Srbija samoj sebi radi probleme. Rade stvari prema Hrvatskoj koje ne bi smjeli raditi. Jedan od Vučićevih trbuhozboraca je rekao da i tako ne žele u EU gdje su ustaše. Hrvatska svakako odlučuje, ali ustaše ne jer ih nema. Sami si rade probleme i sami su kao zajednica u stanju ruba nervnog sloma. Kako očekuješ da ti pomogne netko kog zoveš ustašom? I bez Rusije, Srbi imaju ogroman problem, a činjenica je da ih to uopće previše ne uzrujava.

- Ponašaju se kao da je Hrvatska neprijatelj, a žele u privilegirani savez. Da nisam ja govorio kad je trebalo, visoki predstavnik ne bi napravio ništa. Čovjek se prepao svjetine koja je izašla na ulice Sarajeva - dodao je. 

Komentirao je i izjave Orbana koji je otvoreno izrazio podršku Miloradu Dodiku.

- On nije moj ljubimac niti neprijatelj, ali možda postoji razlog zašto je četiri puta dobio izbore, očito ima nešto u glavi. On kad kaže da je nešto nekoć bilo dijelom Mađarske, kaže to puno defanzivnije od nove talijanske premijerke. To je naš problem, a ne Mađarska - zaključio je predsjednik.  

>> VIDEO Rusija staje na kraj onima koji bježe od mobilizacije? Institut: Postavljaju kontrolne punktove

Komentara 43

DU
Deleted user
07:10 30.09.2022.

najveci problem hrvatske su dvije celne osobe dva predsjednika repblike i vlade rh..zato sto ste ortodoksni ljevcari jugo tipa i sto ste uzurpirali te dvije kljucne institucije i sto ste iselili 500 000 postenih Hrvata....itd

DU
Deleted user
17:12 29.09.2022.

Naš problem nisu ni Mađarska ni Italija nego unutarnji neprijatelj- hdzsdp

M3
Miške 3
06:12 30.09.2022.

Na predizborni skup u BiH treba kao govornika HDZ poslati Bačića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije