Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upravni sud poništio izbor ravnateljice NP Krka Nelle Slavice

Razlog poništenja je povreda pravila postupka, odnosno radi nedostatnog obrazloženja u pogledu bodovanja kandidata
18. srpnja 2019. u 18:17 4 komentara 753 prikaza
Nella Slavica
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Upravni sud u Splitu u četvrtak je, nakono usvojene tužbe Ljiljane Zmijanović, poništio odluku o izboru Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, doznaje se u medijima.

Dr. Zmijanović optužuje: 'Nella Slavica dobila je posao na temelju plagirane koncepcije iz 2011.'

Upravni sud je na ovaj način poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Nacionalnog parka Krka pa je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hini je poručilo kako još nisu zaprimili presudu. "Razlog poništenja je povreda pravila postupka, odnosno radi nedostatnog obrazloženja u pogledu bodovanja kandidata. Presudom nije utvrđena povreda prava Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Kao što je navedeno u presudi, Ministarstvo će donijeti odluku o imenovanju najprikladnijeg kandidata između prijavljenih kandidata koji kumulativno ispunjavaju uvjete propisane natječajem", stoji u odgovoru Ministarstva.

Tužiteljica Ljiljana Zmijanović prethodno je podnijela tužbu jer su, ustvrdila je, grubo kršena njezina prava, a koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja. Ujedno je naglasila da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Zmijanović naglašava da je, osim prednosti statusa hrvatskog branitelja, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao.

Nella Slavica Nova ravnateljica NP Krka Bunt turističkih vodiča protiv Nelle Slavice: već prvim potezima izazvala bijes

Slavica će ujedno morati i snositi troškove upravnog spora koji iznose 10 tisuća kuna, a na poništenje rješenja o imenovanju Slavica se ne može žaliti. Jedina žalba koju može uputiti jest ona u roku 15 dana za naknadu troškova, i to Visokom upravnom sudu.

Nella Slavica prethodno je dobila pažnju javnosti jer je bila članica dviju političkih stranaka, HDZ-a i HNS-a, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je kako je Slavica bila prvi izbor na natječaju te da mu nije bilo sporno što ima dvije članske iskaznice.

Nella Slavica | Autor : Hrvoje Jelavić/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Odluku Upravnoga suda u Splitu da poništi imenovanje Nelle Slavica za ravnateljicu Nacionalnoga parka Krka komentirala je Ljiljana Zmijanović riječima kako su to dobre vijesti ne samo za nju, nego za cijelu Hrvatsku.

"Ovo su dobre vijesti ne samo za mene, nego za cijelu Hrvatsku", izjavila je Zmijanović koja je prema uputi o pravnom lijeku u ožujku podnijela tužbu splitskom sudu na rješenje o imenovanju Slavice. Zmijanović je, uz Slavicu, bila jedna od šest kandidata na natječaju za ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Krka.

"Iz obrazloženja sutkinje ključno je da odluka o imenovanju Nelle Slavice nije imala stvarne temelje i stoga je poništena", rekao je odvjetnik Ljiljane Zmijanović, njezin suprug Branimir Zmijanović.

Ljiljana Zmijanović Marinko Jurasić Znanje i braniteljicu treba obraniti od politike

 Napomenuo je kako proces koji je prethodio imenovanju Nelle Slavica nije proveden transparentno pa iz njega nisu vidljivi razlozi zbog kojih je na tu dužnost imenovana. "Nije jasno ni kako je provedeno bodovanje u izboru, temeljem kojih natječajnih uvjeta i kojom metodologijom", rekao je dodavši kako se konačno pokazalo točnim sve što je njegova supruga tvrdila od samog početka, da je čitav postupak bio vrlo netransparentan.

Prema uputi Upravnog suda u Splitu, odluka o imenovanju novog ravnatelja Nacionalnog parka Krka vraćena je na početak, odnosno neće biti ponovnog raspisivanja natječaja za to radno mjesto, već je naputak da se proces vrati na točku imenovanja nekog od kandidata koji su se ranije javili na natječaj.

Ljiljana Zmijanović je još od imenovanja Nelle Slavice na mjesto ravnateljice tvrdila da je riječ o grubom kršenju hrvatskih zakona i udaru na znanost, zbog čega je u ožujku podnijela tužbu protiv tog rješenja ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića.

Liljana Zmijanović DVOJBENI KRITERIJI Doktorat ni braniteljski status nisu impresionirali ministra Ćorića pri izboru šefice NP Krka

 Tada je tvrdila da je od svih kandidata koji su se prijavili na taj natječaj imala najbolje reference. "Ja sam jedina kandidatkinja s doktoratom, i to ne bilo kakvim doktoratom, nego radom na temu 'Održivo upravljanje zaštićenim područjima', a baš prije tjedan dana izašao je moj rad 'Problematika mjerenje učinkovitosti upravljanja zaštićenim područjima' u Ekonomskom pregledu, izjavila je za portal ŠibenikIN ustvrdivši kako je odabir Slavice za novu ravnateljicu Krke grubo kršenje njezinih prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja, što je i navela u tužbi koju je podnijela.

Ljiljana Zmijanović | Autor : Hrvoje Jelavić/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zmijanović je u Domovinskom ratu sudjelovala od siječnja 1992. do lipnja 1993. godine, a u borbenom sektoru ima 482 dana. U hrvatskim zakonima stoji kako se na osnovu toga ima prednost na natječaju, budući da 'su javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača država prilikom zapošljavanja na temelju javnog natječaja obvezne dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom dragovoljcu Domovinskog rata.'

Nella Slavica Dijana Jurasić Hrabro ‘Ne’ uhljebima žene s 482 dana staža u ratu

Nella Slavica za portal ŠibenikIN izjavila da je "sve još svježe te da je prerano govoriti na koji će se način razvijati situacija".

"Važno je naglasiti da nije povrijeđen Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te da sam se ja prijavila na natječaj na isti način kao i ostali kandidati", izjavila je Nella Slavica dodavši da je nju odabralo ministarstvo.

"Ja se nisam sama birala niti sam bila u mogućnosti donositi ikakve odluke i sada je opet na ministarstvu da odluči što i kako dalje", rekla je dodavši kako je osim toga utvrđeno da i Ljiljana Zmijanović i ja, obje, udovoljavamo uvjetima natječaja.

 Presudom nije poništen natječaj već odluka o mom imenovanju, ali sve je to još svježe i prerano je išta govoriti, reklla je Nella Slavica nakon što je Upravni sud u Splitu poništio odluku o njezinom imenovanju na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka.

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

 • ObrenM:

  Nema natjecaja gdje Zna se ne odlucuje.Ovaj put su nadmasili sebe,zaposlivsi osobu sa dvije razlicite stranacke iskaznice,a na stetu braniteljice.Na srecu puk se polako i nepovratno budi pa ove svinjarine vise ne prolaze.

 • Ebbajensen:

  Zakon lijepo kaže , a Čorić neka ga pročita , da kod zapošljavanja kada oba kandidata ispunjavaju uvjete prednost treba dati branitelju , a ne čkipi !

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  hmmmm... imao sam se namjeru našaliti.. Nella sjajno izgleda i meni bi bila prvi izbor... da je komentar šaljiv... a kada vidim da je druga kandidatkinja doktorica znanosti, branitelj sa 480 dana .... druga priča...