Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Doktorat ni braniteljski status nisu impresionirali ministra Ćorića pri izboru šefice NP Krka

Na čelo NP-a Krka imenovana je Nella Slavica koja je istodobno bila članica i HDZ-a i HNS-a i nižeg je akademskog statusa od dr. sc. Ljiljane Zmijanović.
24. ožujka 2019. u 09:42 76 komentara 25559 prikaza
Liljana Zmijanović
Pogledajte galeriju 1/3

Ova Vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti, izjavio je neki dan politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević komentirajući izbor nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka. Kao što je poznato, na tu je dužnost imenovana Nella Slavica, u javnosti prokazana i kao vlasnica dviju stranačkih iskaznica, HDZ-a i HNS-a, o čemu je prvi pisao Večernji list.

Lovro Kuščević Lovro Kuščević: 'Radi se o Milinovićevu spinu po principu 'što se babi htilo, to se babi snilo''

“Gospođa Slavica nije na čelo NP-a Krka došla zbog jedne ili dvije iskaznice, koliko god, već zbog svojih referenci i programa te konačnog dojma koji je ostavila na razgovoru za tu poziciju”, kazao je potom i resorni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, čijom je odlukom Slavica i dobila posao. No, slučaj dr. sc. Ljiljane Zmijanović pokazuje upravo suprotno od onoga što tvrde ministri u Plenkovićevoj Vladi.

I europske nagrade

Riječ je o 48-godišnjoj Šibenčanki, jedinoj doktorici znanosti među šestero kandidata na natječaju, negdašnjoj djelatnici upravo NP-a Krka koja je u toj javnoj ustanovi provela 12 godina na rukovodećim poslovima iz područja ekonomije i upravljanja. Za svoj rad u NP-u Krka dobila je niz nacionalnih i međunarodnih priznanja, među njima i nagradu Europske federacije turističkih novinara, povelju FEST-a “Zasluge za razvoj turizma” i brončanu medalju za “Zlatni cvijet Europe”. Kao voditeljica službe za prezentaciju upravo ona bila je zadužena i za organizaciju dolaska i pratnju VIP posjetitelja pri obilasku Nacionalnog parka pa je s ljepotama Krke osobno upoznala Billa Gatesa, članove obitelji Kneževine Monako, kralja i kraljicu Belgije te brojne državnike.

Liljana Zmijanović
1 / 6
Ljiljana Zmijanović

Iz NP-a Krka otišla je nakon što joj je ponuđeno degradirajuće radno mjesto pa je danas nezaposlena.

Ništa manje važno, dr. sc. Ljiljana Zmijanović i hrvatska je braniteljica s 482 dana borbenog sektora. Bila je na dužnosti brigadnog izvidnika, kamo su u pravilu odabirani muški vojnici, no svoju poziciju izborila je i kvalifikacijama koje je stekla uoči rata, poput obuke za pilota i ronioca (dvije zvjezdice po svjetskom ronilačkom savezu CMAS).

Ravnateljica Nella Slavica Dva stolca U isto vrijeme bila je i u HNS-u i u HDZ-u

– Uključila sam se u obranu domovine krajem 1991. godine, a s obzirom na to da sam studirala u Opatiji, bilo je logično da se prijavim baš u postrojbe koje su novačile na tom području i tako sam dospjela na ličko ratište. Tu sam prošla obuku i borbeno djelovanje kao pripadnica interventnog voda HOS-a. U proljeće 1992. prešla sam na šibensko ratište i postala brigadni izvidnik 113. brigade. Sudjelovala sam u borbenim akcijama, neke od njih bile su duboko u neprijateljskom teritoriju. I danas čuvam dozvolu za kretanje i nošenje oružja u svim zonama HV-a i u civilnoj i vojnoj odori iz Domovinskog rata, kakvu je imalo malo branitelja borbenog sektora. Izdana je po odobrenju generala Janka Bobetka, čije sam povjerenje uživala, kao i zapovjednika Damira Krstičevića – prisjeća se Ljiljana Zmijanović, koju je u natječaju očito zaobišao Zakon o pravima hrvatskih braniteljima.

korupcija OSTAVKA Bugarska ministrica odstupila zbog sumnjive kupnje stana

Zanemareni ‘jednaki uvjeti’

Naime, prema čl. 102., javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača država pri zapošljavanju na temelju javnog natječaja obvezne su dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom dragovoljcu Domovinskog rata, što dr. Zmijanović jest. No, u konkretnom slučaju odabira magistrice ekonomije Nelle Slavice zanemaren je i kriterij “jednakih uvjeta” jer Ljiljana Zmijanović ima viši akademski stupanj, doktorat. Usput, doktorirala je na upravljanju zaštićenim područjima, a prethodno magistrirala upravo na temi “Integracija kulturne baštine u turističkoj ponudi NP-a Krka”.

– Dvojila sam hoću li se uopće pozvati na tu prednost pri zapošljavanju. Da se javio netko tko ima bolje referencije od mene, povukla bih se iz natječaja i ponudila suradnju i pomoć na drugi način. A onda sam se ipak odlučila pri zapošljavanju prvi put pozvati na Zakon o pravima hrvatskih branitelja. No, i bez tog zakona smatram da su moje kompetencije neusporedive s drugim kandidatima – kaže Ljiljana Zmijanović, koja je uoči natječaja dobila i pismenu preporuku ministra Tome Medveda te Udruge Specijalne policije, ronilaca veterana 4. gardijske brigade i brojnih drugih. Ohrabrena i njihovom potporom, koja nije naišla na plodno tlo, podnijela je Upravnom sudu u Splitu tužbu kojom traži poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o imenovanju Nelle Slavice na mjesto ravnateljice JU NP-a Krka.

SPAŠAVANJE 1300 LJUDI Dramatične scene na kruzeru: Daske padaju po glavama, klavir klizi. Putnica: Svi su počeli vrištati

Obrazloženje izbora nepoznato

– Povlačenje pred odlukom koju smatram nezakonitom bila bi kapitulacija pred onim što u ovom društvu nije dobro. Bila bi to i loša poruka mladim generacijama koje, upravo zbog toga što se meni dogodilo, razmišljaju o odlasku iz Hrvatske – kazala je. Na niz pitanja koja smo uputili resornom ministarstvu o kriterijima prema kojima je umjesto Ljiljane Zmijanović odabrana Nella Slavica, stigao je sljedeći odgovor: “Na osnovi Izvješća o provedenom javnom natječaju Povjerenstva za provođenje natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove NP-a Krka i sukladno odredbi članka 135. Zakona o zaštiti prirode, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić dana 7. veljače 2019. donio je rješenje kojim se gđa Nella Slavica imenuje ravnateljicom Javne ustanove NP Krka na razdoblje od četiri godine”.

Predsjednica ugostila Hrvate iz BiH

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • golub Vaso:

    ovaj članak najbolje opisuje stanje u RH, podrška da ide do kraja

  • Deleted user:

    Drago mi je da se tako odabiru kandidati jer ću jednog dana i ja koji sam nadprosječno glup postati ravnatelj neke institucije u Hrvatskoj.

  • pofuk_alo:

    Što će ti doktorat, kod anemičnog je bitno držati zatvorena usta i otvoren drugi organ.