Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uplaćujete stambenu štednju? Država otkrila koliko ćete poticaja dobiti iduće godine

Prema tom prijedlogu, koji je u javnoj raspravi od 2. do 16. studenoga, postotak državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini iznosi 0,3 posto. Tako maksimalan iznos poticaja koji stambeni štediša može ostvariti u idućoj godini za uplatu stambene štednje od 5.000 kuna iznosi 15 kuna.
02. studenoga 2020. u 16:19 4 komentara 1409 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini koji je Ministarstvo financija u ponedjeljak uputilo u javnu raspravu. 

Uzaludno trošenje Često kupujete nepotrebne stvari i ne koristite ih? Evo kako prekinuti tu naviku

Prema tom prijedlogu, koji je u javnoj raspravi od 2. do 16. studenoga, postotak državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini iznosi 0,3 posto. Tako maksimalan iznos poticaja koji stambeni štediša može ostvariti u idućoj godini za uplatu stambene štednje od 5.000 kuna iznosi 15 kuna. 

To je, inače, 20 kuna manje od maksimalnog iznosa poticajnih državnih sredstava koji se za uplatu stambene štednje može dobiti u ovoj godini. Naime, za 2020. godinu postotak državnih poticajnih sredstava iznosi 0,7 posto pa se za iznos uplate od 5.000 kuna može dobiti najviše 35 kuna. 

Država poticajna sredstva daje stambenom štediši samo u jednoj stambenoj štedionici, i to za uplate stambene štednje do maksimalnih 5.000 kuna u jednoj godini te sam iznos poticaja ovisi o iznosu koji je građanin uplatio tijekom godine. 

Iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju uplaćenu u ovoj godini bit će isplaćen iz državnog proračuna za 2021. godinu, dok će za uplate u 2021. godini biti isplaćen iz državnog proračuna za 2022. godinu. 

Zdravko Marić FINANCIJSKE OBVEZE Državni rashodi 10 milijardi kn veći

Inače, temeljem Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje Vlada svake godine donosi odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava. Naime, 2015. godine uveden je promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava, a formula se temelji na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana, uz korektivni faktor koji predstavlja nužnu prilagodbu na dužu ročnost.

Od uvođenja te formule iznos državnih poticaja za stambenu štednju, s obzirom i na pad kamatnih stopa, iz godine u godinu je manji. 

Naime, državna poticajna sredstva za iduću godinu iznosit će 0,3 posto, što na iznos štednje od 5.000 kuna iznosi već spomenutih 15 kuna, dok je to za ovu godinu 0,7 posto ili 35 kuna, a za 2019. iznosio je 1,2 posto odnosno 60 kuna.  Za uplatu stambene štednje u 2018. stambeni štediša dobivao je poticaj od 1,8 posto što je bio maksimalni iznos od 90 kuna, a za 2017. iznosio je 3,3 posto odnosno 165 kuna. Za uplatu stambene štednje u 2016. štediša od države dobio poticaj od 4,1 posto ili maksimalni iznos od 205 kuna, a za 2015. godinu 4,9 posto, pa su građani mogli dobiti poticaj u maksimalnom iznosu od 245 kuna.

Zagreb: Ugostitelji jednosatnim prekidom rada upozoravaju na probleme zbog pandemije čuvanje radnih mjesta Poslodavci i sindikati traže lakše uvjete za dobivanje potpore, Vlada zasad nema namjeru mijenjati smjer

Sustav stambene štednje u Hrvatskoj je uveden od 1998. godine, a najprije je visina državnih poticajnih sredstava bila određena kao fiksni postotak, koji se postupno smanjivao - na početku je iznosio najviše 1.250 kuna godišnje, potom 750 kuna, a zatim 500 kuna, No, 2014. godine su poticaji bili ukinuti i za uplate stambene štednje u toj godini nisu ni isplaćeni, da bi godinu kasnije, 2015. bio uveden promjenjivi postotak. 

 

znakovita fotografija
Nataša Janjić oglasila se po prvi put nakon kaznene prijave, javila joj se i Veljača
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Jeronim1999:

  Bome ću se obogatiti. U prvom mjesecu mi izlaze dvije. Uzmem 54000kn i nikada više stambene štednje.

 • fajlpz:

  Ma bravo to se zove poticaj.

 • Avatar JPlesi
  JPlesi:

  tko pametan ide danas u bilo kakvu štednje ili ulaganja...najsigurnije je ulagati u sebe i imati sve kod sebe jer kad sve stane nema više ničega...a ono što ste ulagali i ima veze sa ulaganjima ode poput vjetra....nema više možeš ... prikaži još! samo lajati na mjesec...zamislite da sve stane a vi imate po bankama tisuće eura heheheh zaboravi na njih niti ćeš ih više vidjeti a kamo li moći diči...nestati će poput dima....