Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Državni rashodi 10 milijardi kn veći

Prijedlog proračuna za 2021. još se čeka, ali rashodi bi trebali narasti na najmanje 157 milijardi kuna
18. listopada 2020. u 12:35 2 komentara 556 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Vlada bi do kraja ovog mjeseca trebala imati na stolu prijedlog proračuna za 2021. godinu, zajedno s prijedlogom rebalansa za ovu.

U HGK-a održan sastanak Zdravka Marića sa suradnicima i gospodarstvenicima JAVNO SAVJETOVANJE Objavili prijedloge 5. kruga porezne reforme: Građane i poduzetnike očekuju brojne promjene

Prema smjernicama, državni bi rashodi trebali narasti na najmanje 157 milijardi kuna, deset milijardi kuna više u odnosu na ovu koronom teško uzdrmanu godinu. Glavnina rasta vezana je uz očekivani priljev i odljev novca s Europskom unijom, dok bi rashodi koji se financiraju iz domaćih izvora porasli oko tri posto, na 118 milijardi kuna. Za mirovine i socijalne naknade proračun će iduće godine izdvojiti oko 1,5 milijardi kuna više nego ove godine.

Uz redovito usklađivanje mirovina i priljev novih umirovljenika, obveze za starije podebljat će i nova prava, poput nacionalne mirovine za starije koji nisu radili te naknade civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Zakon koji regulira uvođenje nacionalne mirovine donesen je ovo ljeto i mogao bi državu stajati 130 milijuna kuna, dok se o zakonu koji će objediniti sva prava ratnih civilnih stradalnika tek treba raspravljati u Saboru.

Predlagač zakona, Ministarstvo branitelja, predviđa da će prava civilnih stradalnika iduće godine doseći 30-ak milijuna godišnje, a godinu dana kasnije 40 milijuna kuna. Kako je riječ o zakonu koji će, uz nova, na jednom mjestu skupiti i postojeća prava razbacana u više različitih propisa i institucija, nije precizirano za koliko će novi zakon povećati postojeće financijske obveze države prema civilnim žrtvama rata.

Zagreb: U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vlade RH smjernice za izradu državnog proračun Projicirani pad BDP-a u 2020. osam posto, u 2021. rast pet posto

Stvarni trošak mogli bi otkriti naknadno, kad se ustanove baze i odluči tko ima kakvo pravo na osnovi stradanja. Inače, proračun Ministarstva branitelja, težak oko jedne milijarde kuna, trebao bi iduće godine porasti nešto manje od četiri posto, za oko 38 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, ali i samo pet milijuna kuna u odnosu na pretkoronsku 2019. godinu.

VIDEO: Sljedeći tjedan ističe moratorij na ovrhe! Vlada nije iskoristila pauzu za pronalazak rješenja: Dolaze nove ovrhe, stari problemi ostaju!

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • texviler:

    neka svi hdz lopovi vrate ukradeno bit će za pola

  • Avatar neugodan
    neugodan:

    Skinite nam s grbace povlastene mirovine nekakvih branitelja, dajte otkaze uhljebima na drzavnoj placi i prezivjet cemo!!!