Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI U ZDRAVSTVU

Upitno preuzimanje bolnica od županija, Hrvatska ostaje bez 2,5 milijardi kuna iz EU?

Zagreb: Vili Beroš sa svojim suradnicima predstavio je novu reformu zdravstva
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
08.12.2022.
u 20:31

Prelazak bolnica u vlasništvo države ministar Vili Beroš predvidio je novim prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jednim od ključnih reformskih zakona, a tako je bilo predviđeno i u javnoj raspravi o zakonskom prijedlogu

Preuzimanje općih bolnica iz županijskih u vlasništvo države pod velikim je upitnikom i moguće je da do njega neće doći, a to bi onda pokopalo zdravstvenu reformu. Prelazak bolnica u vlasništvo države ministar Vili Beroš predvidio je novim prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jednim od ključnih reformskih zakona, a tako je bilo predviđeno i u javnoj raspravi o zakonskom prijedlogu. 

Očekivano, županije se tome protive i to ne samo one gdje je oporba na vlasti nego i one sa županima iz redova HDZ-a. Navodno im je na sastanku sa Zajednicom županija obećano da će na čelu bolnica ostati oni bliski vladajućima. 

U reformsku mjeru preuzimanja bolnica ide se uz obrazloženje da je to uvjet za korištenje europskog novca. Hrvatska će, ne pređu li bolnice u državno vlasništvo, ostati bez 2,5 milijardi namjenskih kuna iz EU. S druge strane, postoji presuda Ustavnog suda prema kojoj bolnice mogu mijenjati vlasnika samo sporazumno. Ministar Vili Beroš nije nam htio ništa reći na ovu temu.

U petak ujutro 9. prosinca na dnevnom  su redu Vladine sjednice, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti  te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.   

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stipan
06:12 09.12.2022.

Najgori ministar svih vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije