Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIHAEL KOVAČIĆ

Uhićeni sudac i prije je imao problema s policijom: Pucao iz ilegalnog pištolja, policiji odbili nalog za pretragu

kovacic
Nikola Cutuk/PIXSELL
17.02.2021.
u 14:23

Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Sisku odbio je policiji izdati nalog za pretragu Kovačićeve vikendice, automobila i stana. Tako je neistražena ostala policijska sumnja da  Kovačić posjeduje dodatno nelegalno oružje.

Stečajni sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić jedan je od uhićenih u zajedničkoj akciji USKOK-a, PNUSKOK-a i policije. O njemu smo već pisali prije šest godina kada ga je policija kazneno prijavila zbog nedopuštenog posjedovanja oružja i prekršajno zbog pucanja u dvorištu svoje vikendice. 

Epilog je to događaja koji se dogodio 20. veljače 2015. godine, u Gornjoj Gračenici, nedaleko od Popovače, a koji je za sobom povukao i jedan sudski presedan zbog kojeg se može posumnjati da su suci Županijskog suda u Sisku pokušali zaštititi svog kolegu.

Tog petka, oko 13 sati, policija je dobila dojavu o pucnjavi u naseljenom mjestu. Provjeravajući dojavu, policajci su na cesti zaustavili suca Kovačića koji se automobilom udaljavao od svoje kleti. Nakon legitimacije i kraćeg  ispitivanja o događaju, Kovačić je  priznao da je pucao i policajcima je predao dva pištolja HS 2000 koja je imao kod sebe. Ispostavit će se da je jedan od tih pištolja bio ilegalan, a dežurni sudac istrage Županijskog suda u Sisku odbio je policiji izdati nalog za pretragu Kovačićeve vikendice, automobila i stana. Tako je neistražena ostala policijska sumnja da Kovačić posjeduje dodatno nelegalno oružje.

Kovačić je inače pasionirani lovac, a policiji je isti dan predao još četiri puške, revolver i streljivo koje je bilo registrirano na njegovo ime.

– Točno je da sam pucao. Upucavao sam oružje što je lovačka praksa, ali to je bilo na sigurnom mjestu jer je moja vikendica udaljena 300 metara od najbližih  naseljenih  kuća. No, mislim da nema kaznenog djela jer sam dragovoljno predao oružje, među njima i pištolj koji sam taj dan dobio od poznanika na provjeru. Naime, znanac iz viđenja, kojem ne znam ime, ponudio mi je pištolj na kupnju tog jutra u obližnjem kafiću i išao sam ga isprobati – rekao je sudac Mihael Kovačić, podsjećajući da se dragovoljna predaja oružja trenutačno ne kažnjava. Istaknuo je i jednu sumnju.

– Gledajte, meni je to previše slučajno da isti dan meni netko da pištolj na provjeru i da me hapsi policija. Radim u predstečajnim nagodbama i na nekim slučajevima suca Kolakušića, sve je to osjetljivo – kazao je tada Kovačić. No, policija ga je demantirala.

– U trenutku kada počinje postupanje policije, a to je u ovom slučaju legitimiranje zbog istrage oko pucnjave, više se dobrovoljna predaja oružja ne shvaća kao predaja koja bi za sobom povukla pogodnosti naše akcije “Manje oružja, manje tragedija” – kazali su tada u PU sisačko-moslavačkoj.

Potvrdili su da su se u takvim slučajevima uvijek pretraživali objekti i vozila te da je do sada nadležni sud uvijek ispoštovao zahtjev policajca za nalogom za pretragu. To su potvrdili i bivši policajci i ugledni sisački odvjetnici, kao i izvori u tužiteljstvu.

– Mojim klijentima su i u banalnijim stvarima uvijek obavljane pretrage prostorija. Očito je jedan sudac, zbog kolegijalnosti struke, povlašteniji u tom pogledu od običnih građana. Osim toga, meni je neshvatljivo da jedan sudac uzima pištolj na provjeru od nepoznatih osoba koje zna po viđenju. Pa tim pištoljem moglo je biti počinjeno neko kazneno djelo, a toga je jedan sudac itekako svjestan – kazao je svojedobno jedan sisački odvjetnik.

Komentara 29

Avatar Radiator2
Radiator2
14:31 17.02.2021.

Ima profinjenu, intelektualnu facu.

DU
Deleted user
14:36 17.02.2021.

Žalosno. Obični ljudi muku muče zbog jednog papira, odbijaju im se sva prava radi jednog postotka, a ovdje vampiri vode bal. Nije ni čudno što smo tu gdje jesmo.

NE
neboiznadzagreba2
14:34 17.02.2021.

Ako je ovaj na slici, s pajdašima, uspio mrknuti 30 miliona, koliko su mrknuli profinjeniji, 3 milijarde!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije