Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Daj pet'

Učiteljica o diskvalificiranoj nadarenoj maturantici: 'Laura ima nesreću što joj majka nije prva dama'

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
20.07.2022.
u 12:08

Hrvatsko školstvo grca u sve većim problemima. Nije se ni utišala afera Daj pet oko pisma Sanje Musić Milanović i zaključivanja ocjena predsjednikovu sinu, a u javnost stiže još jedna priča koja pokazuje sve više manjkavosti u sustavu.

Naime zagrebačkoj maturantici Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) poništio je cijeli ispit iz hrvatskog jezika, jer je potpisavši se na esej pokazala "nedopušteno ponašanje učenice". Stoga je diskvalificirana. I to bez ikakve mogućnosti žalbe. Znate li neki drugi sustav u Hrvatskoj u kojem se nemate pravo žaliti na odluku neke institucije? Takav potez najviše je zasmetao Lauru, koja je odlučila obratiti se medijima za pomoć. 

Javnost je na cijeli slučaj zgroženo reagirala, a u brojnim se komentarima na društvenim mrežama može iščitati kako je ovo jedan od onih slučajeva koji djeci jasno pokazuju kako (ne)funkcionira država Hrvatska, a kamoli školski sustav. 

U redakciju RTL-a stiglo je pismo učiteljice Sanje Brajević koja za školski sustav kaže da je u mračnom dobu i da mu nema pomoći. 

"Kako sam sigurna da iza Laure neće stati niti jedan zaposlenik NCVVOa, niti jedan činovnik u MZOu, niti jedan pravobranitelj niti pravobraniteljica, niti jedna saborska zastupnica, niti zastupnik, niti jedan član izmišljenih saborskih odbora, niti jedan savjetnik gospona Predsjednika, nadarenoj Lauri i njenoj običnoj majci ostaje samo pisamce kojim su se obratili javnosti. Hvala Lauri i njenoj mami što su nam ukazale na još jednu grešku u matrici sustava zvanog školstvo", poručila je, između ostalog, Brajević u pismu.

"Važno je zvati se Laura Mikić i Marko Milanović, hrvatsko školstvo je u stanju mračnog doba… niti jedna kurikularna reforma ne može mu pomoći, niti jedan zdravi sendvič, tanko narezanog crnog kruha, niti jedan ravnatelj Klasične gimnazije, niti jedan Erasmus plus projekt, čak niti mladi matematičar koji se iz nepoznatih razloga svjesno odriče financijske neovisnosti i finog posla, kako bih radio s djecom za mizernu plaću dok mu za vratom visi pedagoška služba, ravnateljica i prosvjetna inspekcija… Jedini spas mu leži u peru Prve dame…'', piše dalje učiteljica i navodi kako bi bilo dobro da Prva dama napiše još samo jedno pismo kojim bi ukazala na nepravdu u školskom sustavu i njime ravnatelju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje detaljno opisala svoje tumačenje čl. 16., stavka 1., točke 6.

''Stvar bi se brzo riješila i naša Laura bi dobila što je zaslužila. Položiti maturu iz hrvatskog jezika. Studirati na Muzičkoj akademiji, smjer klavir, čije je zahtjeve zadovoljila. Naša Laura ima tu nesreću što joj majka nije Prva dama'', ogorčena je učiteljica koja navodi i kako će cijeli slučaj odšutjeti i javnost koju ne zanima mlada nadarena pijanistica i njezina ''proceduralna pogreška'', kao ni njezina budućnost.  

''Žao mi je što sam dio takve javnosti. Žao mi je što sam pripadnik takvog društva. Žao mi je što se političarima sve prašta i plaća. Žao mi je što živim u katoličkoj zemlji. Žao mi je što je biti matematičar važnije od biti glazbenik. Žao mi je što radim u školi i djelujem prema uputama glupih zakona i pravilnika. Žao mi je što uglavnom prešutim svaku nepravdu. Žao mi je što mi djeca idu u školu. Žao mi je zbog Laure i Marka. Žao mi je što se zovem Sanja. Nije mi žao što se ne prezivam Milanović", zaključuje Brajović.

VIDEO: Od 1. kolovoza stupa na snagu očinski dopust: Evo što sve obuhvaća novo pravo.

 

 

Komentara 28

EL
EldersWisdom
12:58 20.07.2022.

Znaci katolicka crkva je kriva zbog proceduralne pogreske? Sta je Papa pisao proceduru za maturu iz Hrvatskog?

ST
stefj
12:36 20.07.2022.

Opet patetika, a nije detaljno niti objašnjeno zašto je dotična diskvalificirana...

DU
Deleted user
12:36 20.07.2022.

Danas nije lako biti nastavnik, učitelj, profesor, jer premda imaš proceduru u kojoj sve jasno piše, moraš popustiti javnom mišljenju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije