Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO NOVOM KURIKULUMU

Rezultati mature: Ova generacija ima najviše ispita riješenih bez greške, ali više od 1000 učenika predalo prazan esej

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
18.07.2022.
u 13:25

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja predstavio je konačne rezultate ovogodišnjih ispita državne mature

Ovogodišnja generacija maturanata ima dosad najviše ispita, njih 332, koje su pristupnici riješili bez ijedne pogreške. Naime u ovogodišnjoj generaciji 10 je učenika koji su po dva ispita riješili s 100 postotnim rezultatom, među njima je petero onih koji su i ispit iz matematike na višoj razini i ispit iz fizike riješili bez pogreške.

Kada se promatraju rezultati mature onda je u cijeloj Hrvatskoj najviše učenika, njih 127 ispit iz engleskog na osnovnoj razini riješilo bez ijedne pogreške, slijedi engleski jezik na višoj razini kojeg je bez greške riješilo 96 pristupnika, a na visokom trećem mjesto jest  ispit iz matematike na višoj razini kojeg je sa 100 posto riješio 41 pristupnik. U cijeloj je generaciji tek jedan učenik koji je bez pogreške riješio ispit iz matematike na osnovnoj razini i jedan učenik koji je riješio ispit iz francuskog na višoj razini.

24.06.2022., Zagreb - Ilustracija za pripreme i polaganje ispita drzavne mature. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Učenici najbolje napisali engleski, a najlošije matematiku

Kada se promatraju prosječne ocjene učenika onda je najviša ocjena ostvarena na engleskom jeziku više razine i to 4.1. To je ujedno najbolja prosječna ocjena na tome predmetu unatrag tri posljednje godine. Činjenica jest da je na ovogodišnjem ispitu državne mature pristupila generacija koja je učila po novim kurikulumima iako su tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja pogođeni brojnim nedaćama od najdužeg štraka nastavnika do pandemijskog modela obrazovanja i da je ova generacija ostvarila bolje rezultate.

Prosječna ocjena ovogodišnje generacije učenika u matematici na višoj razini iznosi 3.1, dok je prosječna ocjena ostvarena na hrvatskom jeziku više razine ove godine 3.2, što je također najbolja prosječna ocjena unatrag posljednje tri godine koju su maturanti ostvarili na državnoj maturi.

21.07.2021., Zagreb - Vrsitelj duznosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Vinko Filipovic odrzao je konferenciju za medije na kojoj je objavio konacne rezultate ispita drzavne mature ljetnog roka u skolskoj godini 2020./2021. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Prazan esej predalo više od tisuću maturanata

Promatraju li se padovi na maturi, koji se odnose isključivo na gimnazijalce budući da oni državnom maturom i službeno završavaju srednju školu, u ovoj generaciji je negativnu ocjenu iz Hrvatskoga jezika  dobilo 46 gimnazijalaca, dok je iz stranoga jezika negativnu ocjenu dobilo 23 gimnazijalaca. Prema konačnim rezultatima državne mature jasno je da su učenici gimnazija u prosjeku na državnoj maturi pisali ispite iz 4,5 predmeta, a učenici strukovnih škola iz 3,6 predmeta.

Što se pak tiče esejskog dijela ispita u Hrvatskom jeziku 457 pristupnika predalo je prazan esej na višoj razini, a isto je učinilo 827 pristupnika osnovne razine toga ispita. Ipak, od pristupnika koji ove godine na eseju nisu ostvarili niti jedan bod, 624 ih je ostvarilo prolaz na ispitu iz Hrvatskoga jezika. Takva mogućnost od slijedeće godine više ne postoji jer će iduća generacija imati prag prolaznosti na esejskom dijelu ispita i neće moći položiti Hrvatski ukoliko predaju prazan esej.

Komentara 3

NO
Nordik
13:55 18.07.2022.

Kriteriji i težina ispita sve niže.

KO
komentatorzg1
09:33 19.07.2022.

Ekipa iz NCVVO trebala bi se pokriti ušima. Naime pitanja sastavljaju kvazi STRUČNJACI uz pomoć literature u „posebnim sobama“ i onda im se dogodi da pitanja imaju više odgovora. Najpoštenije bi bilo da ravnatelj NCVVO te sastavljači pitanja pišu matururu svake godine JAVNO na način da im učenici koji su pali maturu odmah postavljaju pitanja uz pomoć literature te da npr. profesor hrvatskog koji sastavlja pitanja iz hrvatskog jezika mora odgovarati na dupli broj pitanja iz matematike, fizike i ostalih predmeta, profesor matematike mora napisati dva eseja. E tada bi bilo zanimljivo vidjeti rezultate njihovog znanja. Ukoliko isti ne bi prošao „takvu maturu“ treba mu zabraniti rad u svim školama u RH. Također, trebalo bi navesti inicijale profesora koji sastavljaju pitanja sa podacima gdje su završili obrazovanje i gdje su rođeni. Isto tako prije svake mature trebalo bi prekontrolirati poslovanje NCCVO te bi se svašta moglo utvrditi.

AC
acer7
13:51 18.07.2022.

nema ništa bez eseja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije