Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvrsna

Poništili joj cijeli ispit na državnoj maturi zbog potpisa na eseju: 'Dalje je sve samo pakao nepravde'

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
20.07.2022.
u 10:00

Maturantici je poništen cijeli ispit iz hrvatskog jezika jer se potpisala na esej. Time ja narušena tajnost identiteta, pa je na ispitu diskvalificirana. Zbog toga se ne može ni žaliti.

Ispit državne mature poništen je za 24 maturanta jer su se na ispitima potpisali punim imenom i prezimenom, čime je narušena tajnost identiteta. Naime, prema pravilniku, u takvim se postupcima poništava dio ili cijeli ispit. Među njima je i Laura Mikić koja se revoltirana odlukom NCVVO-a na nju pokušala žaliti. No naišla je na zid. Odluka je konačna i žalba nije moguća. Laura se potpisala na esej i zbog toga joj je poništen cijeli ispit iz hrvatskog jezika. Pisala je ravnatelju NCVVO-a, ministru, pravobraniteljici i medijima. 

"Zovem se Laura i ovo je moja ispovijest u trenucima kada proživljavam najgore dane u svojih osamnaest godina života. Jedino više bolno od ovoga što mi se događa na ljetnom roku državne mature bilo bi da mi je netko blizak, ne daj Bože, izgubio život. Ja sam ovih dana usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanju koji sam vrijedno gradila godinama, izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće pročitati moj prigovor", piše tako Laura u pismu, a njenu priču donosi Srednja.hr.

Laura je pokušala uložiti prigovor, ali to nije moguće jer je diskvalificirana. Prosvjetna inspekcija odgovorila joj je da oni nisu nadležni za ovo pitanje. U svom je prigovoru navela kako se na esej potpisala slučajno, ''uslijed velike doze stresa i umora''. Djevojka je tih istih dana kada se polagala državna matura polagala i prijamni ispit na Muzičkoj akademiji – smjer klavir, koji je položila s izvrsnim rezultatom.

– Dalje je samo pakao nepravde koji ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju. Bilo koji pismeni prigovor s obrazloženjem i molbom da mi se poništi samo taj dio ispita i da ću na takav način uspješno položiti maturu i samim tim uspješno upisati Muzičku akademiju –smjer klavir na ljetnom upisnom roku, nitko nije ni htio čuti, a kamoli uzeti u razmatranje. Softverski robot me već u aplikaciji blokirao, očajna je Laura. Odluka je donesena iako esej nije eliminacijski dio ispita hrvatskoga jezika. Čak i da predate prazan papir i dobijete nula bodova, možete proći test hrvatskoga jezika na maturi.

Laura zato želi samo da je netko sasluša. 

"Pitam se kosi li se to sa mojim temeljnim ljudskim pravima da me nadležni u Centru barem čuju. Ovo znači da ću unatoč formalno položenoj maturi i izvrsno položenom prijamnom ispitu za klavir na Akademiji zbog ovakvih ekskluzivnih odluka ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje morati pauzirati cijelu jednu akademsku godinu. I gdje je sada 'zemlja znanja, zemlja izvrsnosti' koju propagiraju kreatori obrazovnih politika", piše Laura

– Pravilnik o polaganju državne mature zbog konkretnog nedozvoljenog ponašanja učenika predviđa mjeru ''poništenje ispita ili dijela ispita'', međutim u ispitima onih predmeta koji se sastoje od dvije ili više cjelina, poništenjem jednog dijela ispita poništava se cijeli ispit jer to utječe na valjanost ispita kao cjeline jer su svi dijelovi neodvojivo povezani. U postupku poništenja ispita državne mature prema svim se pristupnicima postupilo na jednak način – objašnjavaju iz Ureda ravnatelja NCVVO Vinka Filipovića.

– Kod poništenja se smatra da učenik nije ni pristupio ispitu bez obzira na to od koliko se cjelina ispit sastoji, što je potpuno drukčija situacija od one kad je učenik pristupio npr. eseju i nije ostvario nijedan bod. Maturanti, prema Pravilniku, moraju izaći na oba dijela ispita da bi im se bilježilo pristupanje. Laura Mikić dobila je Odluku koja je donesena u skladu s odredbama Pravilnika o polaganju državne mature, a u kojoj je navedeno da joj se zbog nedozvoljenog ponašanja iz članka 31. stavka 1. točke 6. Pravilnika izriče mjera poništavanja ispita te da je odluka konačna. Tehnički se u bazi mjera poništavanja ispita označava kao diskvalifikacija – kažu iz NCVVO-a. 

Komentara 16

MA
Mali2000
10:54 20.07.2022.

Moj sin je rješenja jedne grupu zadataka pomakao na listu za optičko očitanje za jedan red. Utvrdili su da je to tako, ali nisu priznali. Umjesto 5 dobio je 3 i nije se mogao upisati na željeni fakutet. Okrutna pravila, malo žalbi prihvate.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
11:30 20.07.2022.

Ovi ljevičari sve stvari, koliko god bile sitne i beznačajne ili bile vrlo značajne dovode do apsurda. A apsurd se u svi slučajevima zove politička korektnost. Važno je jedino da su prema svim pristupnicima postupili na jednak način – kako je objašnjeno iz Ureda ravnatelja NCVVO Vinka Filipovića.

Avatar raco
raco
13:59 20.07.2022.

evropski sud za ljudska prava, ovo je najobičnija glupost, poništili joj ispit jer se potpisala, wtf??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije