Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bonton sindikalaca

'U povorku ponesi komunistički manifest, a može i molitvenik'

prosvjed,sindikati
Anto Magzan/PIXSELL
29.04.2013.
u 11:05

"Izbjegavaj pjevanje pjesama ideološkog sadržaja" te "Puši u zviždaljku, a ne u neoprane prste" samo su neki od savjeta u sindikalnom bontonu.

Da je netko prekaljenim sindikalcima i obespravljenim radnicima prije koju godinu rekao da će imati svesrdnu potporu HDZ-a kakvu imaju danas, vjerojatno bi pali u nesvijest. I jedni i drugi. Sindikalni prosvjed, koji pet središnjica sindikata organizira 1. svibnja, šef HDZ-a Tomislav Karamarko podupire uz riječi da “čelnici Kukuriku koalicije imaju vrlo nizak senzibilitet prema radnicima i njihovim pravima, što ne čudi jer su u vrhu te koalicije neki kapitalisti koji mjesecima ne plaćaju svoje radnike”.

To samo dokazuje da stranka u oporbi i ista ta stranka na vlasti nemaju baš puno veze. Taj isti prosvjed sigurno bi svim srcem podržao i Zoran Milanović da je njegova partija u oporbenim klupama. Krešimir Sever, šef Nezavisnih hrvatskih sindikata, kaže da ih potpora HDZ-a, ali i drugih političkih stranaka, nimalo ne iznenađuje.

– Kako nas i ne bi podržali kada bi sve drugo bilo ravno suicidu – rekao je Sever. Ovaj prosvjed ne organiziraju, nastavio je, kako bi bilo kojoj stranci išli na ruku nego da bi Vladu prisilili na promjenu smjera.

– Nisu nas organizirale oporbene stranke, nego jad i bijeda, organizirali su nas Milanović i njegova Vlada – objasnio je Sever i požalio se da ih premijer ocrnjuje i napada na osobnoj razini. Poručio mu je da je Kukuriku vlada nastavila još gore lošu politiku HDZ-a. Prosvjed je, kaže Sever, već sad uspio jer će na njega pristići 15.000 sindikalnih članova, a povorka će u 11 sati krenuti s Trga Francuske revolucije prema Trgu bana Jelačića, gdje je središnje događanje. Ne promijeni li Vlada smjer, sindikati nastavljaju s akcijama.

A da sindikalci znaju biti i duhoviti, pokazao je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Sastavio je komičan bonton s pravilima ponašanja na prosvjedu kojeg prenosimo u cijelosti:

"1. U prosvjednu povorku uključi se na Trgu Francuske Republike i budi dio sindikalnog dijela prosvjeda;

2. U malom ruksaku ponesi bočicu s vodom, sendvič ili žele bombone (tvrdi bomboni potencijalno su opasni). Krunica, molitvenik, Komunistički manifest, Plan 21, prvi svezak Bespuća povijesne zbiljnosti, biografija Brune Bušića ili Tonyja Blaira također su opcija, ako ti pomažu u postizanju duhovne ravnoteže;

3. Izbjegavaj pjevanje pjesama ideološkog sadržaja, posebno ukoliko ne poznaješ ljude oko sebe. Ako nisi siguran tko su, zapjevaj „Za dobra stara vremena" od Fosila, a oni će već znati na koja se vremena to odnosi;

4. Ako nosiš parolu s porukom protiv vlasti, njezin sadržaj uskladi s hrvatskim jezičnim standardom, a u dnu parole obavezno napomeni da se pojmovi u paroli podjednako odnose na pripadnike obaju spolova, kao i one koji se još nisu opredijelili te koristi reciklirajuće materijale i netoksične boje i ljepila;

5. Glasovni aparat koristi racionalno i svrhovito, kad je tišina ili kad svi viču isto. Puši u zviždaljku, a ne u neoprane prste;

6. Ne koristi gužvu kako bi 'pridržao' zgodnu prosvjednicu, a ni 'miceka' koji ti je zapeo za oko;

7. Ukoliko radiš u Ministarstvu kulture, ne izlaži svoje grudi prvosvibanjskim zrakama sunca ma koliko se sputano osjećala;

8. Ne zaboravi se fotografirati s kolegama prosvjednicima. Ako vlast padne prije kraja mandata moći ćeš se pohvaliti pred djecom i susjedima kako si ti sve započeo;

9. Na kraju, daj si oduška. Ovo je tvoj dan. Izbaci iz sebe sve frustracije i bijes zbog nemoći da nešto promijeniš, ali ostani čovjek i građanin. Možda se stvari ipak počnu mijenjati ako mnogo malih ljudi poput tebe odluči reći NE igranju njihovim životima."

>> 1. svibnja: 
Uvod u krah ili šansa za Vladu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije