Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji svi ugovori o zbrinjavanju životinja sklopljeni su sa skloništima iz drugih županija

Gradovi i općine plaćaju, kako sami kažu, hladni pogon u skloništima As-Eko i Animalis Centrum, a zbrinjavanje psa ili mačke u skloništu naplaćuje se posebno
31. srpnja 2018. u 22:50 0 komentara 1020 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Dubrovačko-neretvanska županija jedna je od tri županije u kojima nema registriranog skloništa za napuštene životinje. Kako se o njima brinu te kako provode Zakon o zaštiti životinja pokušali smo doznati u nekoliko gradova i općina.

Imaju li odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim te divljim životinjama, imaju li ugovor o zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja, s kojim skloništem i koja je cijena tog ugovora, odnosno koliko košta zbrinjavanje jednog psa? Upitali smo ih i koliko je napuštenih pasa i mačaka zbrinuto u 2017. godini i uz koju cijenu. Kako se od donošenja novog Zakona brinu o ozlijeđenim i bolesnim napuštenim životinjama, s obzirom da se za njih moraju pobrinuti upravo jedinice regionalne i lokalne samouprave, a snose i sav trošak, te koliko su životinja zbrinuli? Zanimalo nas je i kakvi su rezultati provjere čipiranja pasa, koju su do 30. lipnja trebali obaviti komunalni redari?

Plaćaju i bez akcije

U gradu Dubrovniku, kako stoji u odgovoru glasnogovornice Marijane Aksić Vitković, raspisali su natječaj za kupovinu zemljišta na kojem bi se trebalo graditi sklonište. No, ne navode kad bi gradnja trebala i početi, jer najavljivali su je već bezbroj puta. Potpisali su ugovor o hvatanju i zbrinjavanju životinja bez nadzora s javnih gradskih površina s Društvom As-Eko iz Šibenika. Za 'hladni pogon', stoj u odgovoru, Grad skloništu plaća 36.000 kuna (bez PDV-a) godišnje. Svaki dolazak ekipe u Grad plaća se dodatnih 2000 kuna (bez PDV-a). Zbrinjavanje jednog psa košta još 2000 kuna (bez PDV-a), u što je uključen smještaj, hrana i briga do udomljenja, cijepljenje, mikročipiranje, kastracija.

– U 2017. god. nije zbrinuta niti jedna životinja u registrirano sklonište, a djelatnici komunalnog redarstva Grada Dubrovnika već su ranije provodili kontrolu mikročipiranja i nisu naišli na pse bez čipa – kaže glasnogovornica i objašnjava da Grad ima i Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. No, donesena je još 2009., a hoće li je usklađivati s novim Zakonom nismo doznali. Nisu odgovorili niti na pitanja kako zbrinjavaju ozlijeđene i bolesne napuštene životinje.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

U gradu Metkoviću Odluka o vjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca donesena je prije dvije godine, hoće li je usklađivati s novim Zakonom nije poznato. I Metković ima potpisan ugovor s As-Ekom, a hladni pogon za godinu dana košta ih 6000 kuna (bez PDV-a). U 2017. zbrinuli su dva psa, a za to su platili 5000 kuna.

– Sukladno zakonskim odredbama komunalni redari izvršavaju svoje obveze, a Komunalno redarstvo nabavilo je čitač mikročipova. Postoji otpor pojedinih vlasnika pasa, no kad im se priopće kaznene odredbe Zakona ipak pristaju na zakonsku obvezu mikročipiranja – kaže Marlena Ostojić, dipl.ing., voditeljica Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU. Što se tiče zbrinjavanja ozlijeđenih i bolesnih, dodaje kako Udruga prijatelja životinja, koja postoji na području doline Neretve, citiram, 'izlazi ususret u takvim situacijama'.

Udruga zbrinjava pse i potom ih udomljuje, a do donošenja novog Zakona na taj način zbrinuto je svega petnaest pasa – kaže M. Ostojić. Što se s njima događa nakon donošenja Zakona ne otkriva.

U Pločama pripremaju novu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, jer ona koju imaju donesena je 1997. I oni imaju ugovor s As-Ekom, a hladni pogon za godinu dana košta ih 6000 kuna (bez PDV-a). Za zbrinjavanje jednog psa plaćaju dodatnih 2000 kuna (bez PDV-a), a za mačku 1800 kuna (bez PDV-a).

– U 2017. godini tako je zbrinuto 7 pasa i pet mačaka, a As-Eko zadužen je i za ozlijeđene i bolesne napuštene životinje – kaže nam pročelnik Izvor Škubonja. Ne otkriva koliko je ozlijeđenih i bolesnih As-Eko zbrinuo, a doznajemo da su naručili čitač mikročipova, ali do početka srpnja nije im bio dostavljen. Što znači da u zakonskom roku nisu niti počeli kontrolu mikričipiranja pasa.

ništa novo Tko provodi Zakon o zaštiti životinja, a tko još uvijek misli da je iznad Zakona?

I grad Korčula priprema novu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. U svibnju su potpisali jednogodišnji ugovor o zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja s Udrugom za zaštitu životinja Papagalo.

– Za trajanja ugovora Grad Udruzi plaća naknadu od 25.000 kuna. U 2017. godini Udruga je zbrinula 45 pasa, odnosno 48 mačaka. To nije ništa posebno koštalo Grad, osim što je platio račun za potrebe uređenja skloništa u iznosu od 12.594 kuna – stoji u odgovoru koji potpisuje Srđan Miše, službenik za informiranje. Udruga Papagalo brine se i o ozljeđenim i bolesnim napuštenim životinjama, a od stupanja na snagu novog Zakona zbrinuta su 2 bolesna psa i 50-ak mačaka. Komunalni redari nisu proveli kontrolu čipiranja pasa pa o rezultatima iste ne mogu još ništa govoriti. Iako su već sve trebali znati, jer kontrola je trebala biti gotova do 30. lipnja.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

U općini Orebić nemaju Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, nisu proveli kontrolu čipiranja pasa, u 2017. nisu imali ugovor niti s jednim skloništem, a ne poštuju ni zakonsku odredbu po kojoj se moraju pobrinuti za ranjene i bolesne napuštene životinje. Imaju ugovor iz 2018. sa skloništem Animalus Centrum iz Splita.

– Ugovor se odnosi na preuzimanje, skrb i udomljavanje napuštenih životinja s javnih gradskih površina. Općina je prema ugovoru isplatila jednokratnu naknadu od 7000 kuna (bez PDV-a) za održavanje i financiranje rada skloništa (čl. 62, stavak 3 Zakona o zaštiti životinja). Zbrinjavanje jednog psa košta 2800 kuna (bez PDV-a), a preuzimanje i kastracija mačke te vraćanje na stanšte košta 700 kuna (bez PDV-a) – piše u odgovoru Anke Radojković, službenice za informiranje u Općini Orebić.

Neodgovorni i kazne

Općina Konavle ima Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, ali je u postupku donošenja i nova, usklađena s odredbama novog Zakona.

– Općina Konavle ima potpisan ugovor o zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja s tvrtkom As-Eko, a u prošloj godini srećom nismo imali potrebu zbrinjavanja napuštenih životinja. Unatoč nekoliko prijava, komunalni redar utvrdio je na terenu kako je riječ o psima koji imaju vlasnika – kaže Miljenko Mikulić, pročelnik Upravni odjel za komunalni sustav. No, ne otkriva koja je cijena ugovora te jesu li neodgovornim vlasnicima naplaćene kazne i na taj način popunjen općinski proračun. Dodaje pročelnik kako su Konavle bila jedna od privh JLS-a u Županiji koja je nabavila čitač čipova te već neko vrijeme provodi kontrolu čipiranosti pasa.

– Za sada nije evidentiran niti jedan pas koji nije čipiran, a u Lysacan bazi podataka ima preko 3000 upisanih pasa na području Općine, a pri svakom cijepljenju pasa provodi se nova evidencija – objašnjava pročelnik.

zbrinjavanje životinja Komunalni redar rekao je da sam macu trebala ostaviti gdje sam je pronašla

Iako smo iste upite poslali i u Opuzen, općine Mljet i Vela Luka, odgovore nismo dobili. No, ni oni do kraja godine ne mogu riješiti pitanje zbrinjavanja napuštenih životinja u skladu sa Zakonom. U županiji skloništa nema, barem ne registriranog, a gotovo je nevjerovatno da bi se moglo izgraditi i registrirati u pet mjeseci.

Tko će kazniti gradove, općine, županije, gradonačelnike, župane?

Prema Zakonu o zaštiti životinja do kraja 2018. u svakoj županiji trebalo bi biti barem jedno sklonište u kojem bi se zbrinulo minimalno 50 pasa. Svi gradovi i sve jedinice lokalne samouprave koji nemaju svoje sklonište moraju imati potpisan ugovor sa skloništem unutar županije. Za sada niti jedan grad u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema registrirano sklonište, a jasno je da do kraja godine neće moći ispoštivati ni odredbe Zakona. A on jasno propisuje – tko se zakona ne drži, platit će kaznu. No, tko će biti taj koji će napisati kaznu gradonačelniku, gradu ili županu? Veterinarski inspektori koji i do sada najčešće nisu reagirali na nebrigu lokalnih zajednica za napuštene životonje? Veterinarski inspektori koji i do sada nisu reagirali na nebrigu vlasnika za njihove životinje?

Mogu li se svi koji su se do sada brinuli za ostavljene, ozlijeđene, bolesne i zlostavljanje nadati da će 1. siječnja 2019. donijeti promjenu? Sudeći po svemu, a Zakon je na snazi već osam mjeseci, teško da se mogu bilo čemu nadati. Jer napuštenih i bolesnih je sve više, a nije provedena niti kontrola čipiranja pasa. Iako se neki hvale kako nečipiranih pasa nemaju, kao općina Konavle. A istovremeno u Mjesnom odboru Močići, koji je u Općini Konavle, pozivaju vlasnike kućnih ljubimaca da ih sami prijave, kako bi oni te podatke mogli dostaviti Općini. I navode zakonsku odredbu kontrole čipiranja, ali su si sami produljili rok za mjesec dana. Jesu li tako u Općini pozvali vlasnike nečipiranih pasa da im se jave, pa kad se nitko nije javio zaključili kako ih ni nema? Jesu li tako i u Dubrovniku zaključili da nisu imali napuštenih pasa? Volonteri su, očito, na ulicama grada pronalazili i zbrinjavali životinje koje su bile vidljive samo njima.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Napuštene životinje na ulicama Dubrovnika vide samo volonteri

Glasnogovornica grada Dubrovnika kaže kako u 2017. godini nije zbrinuta niti jedna životinja u registrirano sklonište, a objašnjava i kako su djelatnici komunalnog redarstva Grada Dubrovnika već i ranije provodili kontrolu mikročipiranja i nisu naišli na pse bez čipa. No, podaci Društva za zaštitu životinja Dubrovnik govore nešto drugo.

- U 2017. godini sklonili smo 89 pasa, među kojima je bilo 29 štenaca, i nijedan nije bio čipiran. S područja grada Dubrovnika sklonjeno je 65 pasa, a ostali iz općina Župa dubrovačka, Konavle, Dubrovačko primorje, otok Mljet, Korčula, Metković. U evidenciji Udruge zapisano je 137 intervencija očitanja čipa i vraćanja vlasničkih pasa koji su bili bez nadzora. S ulica grada sklonjene su 192 mačke, uključujući i mačiće - kažu volonteri. I ove godine vide i sklanjaju napuštene životinje s ulica Grada, do sada u evidenciji je 47 nečipiranih pasa i 128 mačaka.

Sve su to zabilježili volonteri, kojima to nije posao i kojima se ne plaća niti hladni pogon, a niti naknada po zbrinutoj životinji. 

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.