Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tvrtka iz Varaždina uvozi radnike iz Ukrajine, BiH i Meksika

Svi strani radnici bit će zaposleni pod istim uvjetima kao hrvatski kadrovi, plaćat će sva davanja državi, kaže Tomislav Cesarec iz uprave
14. lipnja 2018. u 22:18 35 komentara 8446 prikaza
14.10.2011., Trnovec - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je Slobodnu zonu Varazdin u kojoj je odrzala sastanak s upravom tvrtke Boxmark i razgledala pogon.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Tvrtka Boxmark Leather iz Trnovca Bartolovečkog pokraj Varaždina ove godine planira zaposliti 280 stranih radnika iz inozemstva, i to uglavnom iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Među državama u kojima će potražiti radnike su Ukrajina, BiH te – Meksiko. Prvi radnici iz BiH već su stigli i rade u pogonu.

Radnici na gradilištu Ratko Bošković Strane investicije mogle bi uskoro drastično pasti i u Hrvatskoj – Svi strani radnici bit će zaposleni pod istim uvjetima kao hrvatski kadrovi, što znači i da će plaćati sva davanja državi. Osigurat ćemo im smještaj, prijevoz na posao i s posla te pomoći oko dobivanja radnih dozvola – odgovorio nam je član uprave te tvrtke Tomislav Cesarec. Na domaćem tržištu rada nema dovoljno kvalificiranih radnika, no teško je reći jesu li uvoz Ilustracija Ljubica Gatarić Migracije nas razotkrivaju kao velike ekonomske gubitnike ne kvote dovoljne.

Kvote koje su propisane za prerađivačku industriju za radno mjesto šivača nisu dovoljne za potrebe Boxmarka. Naša potražnja za kvalificiranim šivačima premašuje odobrene kvote za 2018. Bitno nam je da Vlada što prije odobri kvote za 2019. prema stvarnim potrebama – napominje Cesarec. Zanimalo nas je kako to da će po radnike posegnuti čak do Meksika.

MVEP pozdravlja Ova država ukida ograničenja za hrvatske radnike!

– Stručnjaci iz hrvatskog Boxmarka bili su angažirani na pokretanju i uhodavanju pogona Boxmarka u Meksiku. Stoga su nam mentalitet, produktivnost i kvaliteta tih kadrova poznati. U Meksiku postoji regija koja je poznata po tekstilnoj i odjevnoj industriji i u kojoj djeluje oko 700 tekstilnih tvornica koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi. Vrlo su zainteresirani za rad u Hrvatskoj. Naši rukovodeći kadrovi naučeni su na rad s kadrovima iz Meksika – kaže Cesarec.

U toj tvrtki koja proizvodi kožnu galanteriju za automobilsku industriju i zapošljava više od 3000 radnika mjesecima upozoravaju da nema radne snage. Dali su čak oslikati autobuse s reklamom na kojoj je fotografija žene uz koju piše “Nisam manekenka, al’ imam dobar posao”.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

14.10.2011., Trnovec - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je Slobodnu zonu Varazdin u kojoj je odrzala sastanak s upravom tvrtke Boxmark i razgledala pogon.
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
Ilustracija Potres na tržištu rada Vlada hitno povećava kvote

 

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • psihonaut:

  Boxmark je još i prije ovog egzodusa imao problema jer je malo plaćao radnike.

 • Avatar Moxa
  Moxa:

  Interesantno je u medijima se piše kako nema ove godine limuna i kako mora biti skup jer ga nema na tržištu. Vijest da nema dovoljno berača, radnika u ugostiteljstvu na Jadranu a nitko ne govori da bi se trebala povećati cijena rada!

 • Avatar heyhay
  heyhay:

  lopovski privatnici će sve napravit samo da daju minimalac i šta više love napune svoje džepove ,hrvate u hrvatskoj će zamjeniti sa strancima za 20-tak godina