Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada hitno povećava kvote

Ove će godine u Hrvatskoj moći raditi 35.500 stranaca, umjesto planiranih 31.000, od čega najviše kao pomoćni radnici u turizmu.
07. lipnja 2018. u 08:15 7 komentara 2068 prikaza
Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Umjesto 31 tisuća, ove će godine u Hrvatskoj moći raditi 35.500 stranaca! Ministarstvo rada krenulo je u hitnu izmjenu Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca kojom će se znatno povećati kvote za turizam. Turizam je ove godine trebao dobiti 4660 novih godišnjih dozvola za strance, ali po novom prijedlogu goste će ovo ljeto posluživati tri tisuće stranaca više – njih 7660, od čega će najviše stranaca dobiti priliku da rade kao pomoćni radnici u turizmu.

radnici Nova pravila EP izglasao jednake plaće i uvjete rada za upućene radnike

Vlada je u prosincu procijenila da će sezonu moći zakrpati s 3715 uvezenih pomoćnih radnika, no na početku lipnja taj se broj penje na 6715 pomoćnih radnika! Hrvatska želi uvesti kuhare, masere, animatore... Godišnja kvota za turizam diže na 8660 stranih radnika. U obrazloženju prijedloga odluke ministar rada Marko Pavić navodi da je dosad za poslove pomoćnih radnika u turizmu preostalo samo 1359 dozvola, ali je “zaprimljeno te je u postupku odobravanja još 1538 zahtjeva” pa će im se hitno dodijeliti nove.

Na tome se neće stati, nego će MUP, koji je nadležan za raspodjelu i dodjelu kvota, dobiti otvorene ruke da preraspodjeljuje neiskorištene dozvole iz drugih djelatnosti. Bez navođenja preciznijih brojki o neiskorištenim kvotama, ministar Pavić ističe da je najveći broj neiskorištenih dozvola u djelatnostima graditeljstva (koje ima oko 10.000 dozvola), brodogradnje (1408), prehrambene industrije (770), prerađivačke industrije (580) i metalne industrije (1600). Sindikati i poslodavačke udruge dobile su jedan dan da se izjasne o prijedlogu, što poslodavci pozdravljaju, a sindikati prigovaraju kako je povećanje kvota ni pola godine nakon što je odluka donesena pokazatelj da Vlada ne zna što se zbiva na tržištu rada. Sporno im je i što dozvole odobrava MUP te što mu se daje mogućnost preraospodjele bez čvrstih kriterija.

Ilustracija
1 / 18
Osam godina festival Zrće Spring Break Europe otvara sezonu partijanja na Zrću.
HZZ Eurostat U Hrvatskoj oko 20 posto radnika s ugovorom na određeno, u EU 14,3 posto Marko Pavić AKCIJA ZAPOSLI SE U HRVATSKOJ Ministar Pavić: Osigurali smo 2,6 milijardi kuna za poticanje zapošljavanja
INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • acer7:

    Naravno ima i onih koji imaju koristi od toga da im netko dovede nekog tko je dovoljno očajan da radi za malu plaću. Ti sad jako grizu, jer su naučeni za par mjeseci zaraditi za par godina unaprijed.

  • acer7:

    Zadnja nada za preživjeti od rada u HR je bila da zbog nedostatka očajnih radnika dođe do povećanja plaća, time potrošnje, pa time gospodarstva što opet dovodi do povećanja plaća i tako u krug. No vlada je elegantnim potezom ugasila ... prikaži još! zadnji vlak. Radnici koji će ovdje doći, to su očajnici koji će ovdje čekati šansu da iz HR krenu dalje za EU, no kako ih ima puno a HR mala, to je za HR pojmove neiscrpan broj onih koji će doći preživjaljati ovdje na par mjeseci i dalje.. a to znači kraj radnika u HR.

  • weAreCro:

    Naravno da ce ovo imati kontraefekt, uvozi se needucirana i nekvalificirana radna snaga samo da bi se popunile rupe. Dvije obitelji prijatelja iz inozemstva koji su prosli vikend bili u Istri ostali su jako razocarani osnovnom uslugom u hotelima i ... prikaži još! restoranima, ono sto su mi ispricali je jednostavno bruka i sramota Hrvatske. Kakva antireklama, ne shvacaju da to sto se krpamo sa svakavim strancima ce ostaviti ogromne posljedice u turizmu, to cemo poceti osjecati vec od iduce godine kada nam se odredeni broj nezadovoljnih gostiju nece vise vracati.