Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Tradicijski" ribolov zapravo je gospodarski i šteti ribljem fondu

Ako se tradicijski ribolov ne ograniči, zatražit ćemo zaštitu zakonitosti - kaže nam Miloš Grubić
31. siječnja 2012. u 12:00 8 komentara 116 prikaza
\'19.03.2009., Sisak - Ribocuvari redovito spaljuju mreze zaplijenjene od krivolovaca. Photo: Nikola Cutuk/Vecernji list\'
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Sukob nadležnosti u nadzoru i gospodarenju vodama, te uvjetima ribolova na području Parka prirode Lonjsko polje između Zajednice sportskih ribolovnih udruga Sisak i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, ovih je dana dodatno zaoštren.

Ograničiti na manifestacije

Nakon što je Uprava Parka prirode Zajednici dostavila obavijest o uvjetima rekreacijskog ribolova u Lonjskom polju u 2012. godini, uslijedila je oštra reakcija sportskih ribolovaca. Već je ranije zatražena naknada štete za umanjeno ribolovno područje, te ometanja članstva i ribočuvarske službe, a ako se takvo ometanje članstva nastavi, Zajednica najavljuje sudsku tužbu.

– Uprava Parka prirode je izmislila tradicijski ribolov, što je novi naziv, koji Zakon o slatkovodnom ribarstvu ne poznaje. Budući da se obavlja istim alatima kao i gospodarski, to znači da se zamjenom imena gospodarski ribolov nastoji vratiti u najveće prirodno mrijestilište ribe u Europi. Ako se tradicijski ribolov ne ograniči, samo kao pokazna manifestacija, zatražit ćemo zaštitu zakonitosti - kaže nam stručni voditelj gospodarenja u Zajednici Miloš Grubić.

Ne daju ribolovno pravo

U Zajednici tvrde da njihovo važeće rješenje o ribolovnom pravu u Lonjskom polju nije poništeno, te imaju obavezu provoditi sve mjere utvrđene Gospodarskom osnovom i Godišnjim planom gospodarenja, kako im se ne bi oduzelo ribolovno pravo.

– Obavijestili smo naše članove s državnom dozvolom za sportski ribolov da su je dužni pokazati rendžerima Parka prirode, ali nisu dužni kupovati njihove dozvole. U slučaju prijetnje trebaju zatražiti intervenciju policije, a Zajednica će im osigurati pravnu zaštitu - kaže predsjednik Zajednice Željko Sučević. (zs/VLM)

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar mliniški
  mliniški:

  To se može događati samo u pravno NEUREĐENOJ državi. Na istom području sukob dvaju ministarstava, a vuće se unedogled.SRAMOTA. Uzmi iz đepa kunu od stoke sitnog zuba. Ribolovci bar imaju RIBOČUVARA a ovi naknadno došli na taj prostor imaju renžera, ... prikaži još!a, koji glupi izraz i porijeklo vuče iz Hrvatima neprijateljskog naroda engleza.

 • VRBINA:

  Tradicijski ribolov je izmišljotina, tako se lovilo u primitivnim i neuređenim društvima sve do pojave države. To je čisto uništavanje ribljeg fonda. To je isto kao i tradicijska koljevina telića u predratnoj Posavki, neka i o tome nešto napiše vrli ... prikaži još! novinar, o toj koljevini puno mu može reći upravo Grubić. Priznajem samo hrabre ribokradice, nas je malo i nismo prijetnja uništenju ribljeg fonda.

 • drug:

  Rekreacioni ribolov ne postoji i to svi znamo ... Restrikcije su jedino rješenje za budućnost kao i na moru da se zone nacionalnih parkova proglase ne ribolovnim područijima .…………za budućnost naše djece