Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kako si pomoći ako izgubite putovnicu u zemlji bez predstavništva RH

Bez takve pomoći, bez direktive EU, Hrvat bi u takvoj situaciji bio osuđen na komuniciranje ekspresnom poštom s hrvatskim konzulatom u Kairu ili sa Zagrebom
20. lipnja 2019. u 15:15 2 komentara 1891 prikaza
Putovnica
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski državljani koji izgube putovnicu u nekoj od brojnih država svijeta u kojima Hrvatska nema diplomatsko predstavništvo moći će po puno bržoj proceduri nego dosad ishoditi privremeni putni dokument u bilo kojem od konzulata drugih država članica EU na mjestu događaja. Vijeće EU je, naime, prekjučer usvojilo novu direktivu o tome, koja propisuje da države članice u takvim izvanrednim situacijama pronađu rješenje za nastavak putovanja dotičnog građanina EU u prosjeku unutar pet dana.

EU otoci Hrvatska predstavila otočnu razvojnu strategiju u Bruxellesu

Primjerice, ako neki Hrvat izgubi putovnicu tijekom boravka u Etiopiji i obrati se konzularnom odjelu diplomatskog predstavništva Italije u toj zemlji, Italija ima obvezu zaprimiti njegov zahtjev, provjeriti s Hrvatskom identitet i nacionalnost dotičnog i potom mu dati privremeni putni dokument za izvanredne situacije. Bez takve pomoći, bez direktive EU, Hrvat bi u takvoj situaciji bio osuđen na komuniciranje ekspresnom poštom s hrvatskim konzulatom u Kairu ili sa Zagrebom. Nova pravila posebno su korisna za Hrvate koji putuju po Africi i Aziji, kontinentima na kojima najbliže hrvatsko diplomatsko predstavništvo može biti tisućama kilometara daleko.

Putni dokument za izvanredne situacije služi za povratak kući (ili, iznimno, za putovanje u prvu obližnju državu gdje domovina dotične osobe ima svoje konzularno predstavništvo), ima jedinstveni format, zaštićen je svim mogućim tehničkim standardima protiv krivotvorenja, a osoba ga po povratku kući mora vratiti vlastima.

putovnica | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nova direktiva propisuje sve ovo ne samo za slučajeve kad građanin EU putuje pa mu putovnica bude ukradena ili izgubljena, nego i za slučajeve kad se novorođenče rodi na putu u nekoj takvoj državi gdje nemaju sve članice EU svoja diplomatska predstavništva.

Nema podataka za Hrvatsku, ali ukupno oko 7 milijuna građana EU putuje ili živi u trećim državama u kojima njihova zemlja nema veleposlanstvo ili konzulat. Takvi građani Europske unije uživaju u tzv. pravu na jednaki tretman u bilo kojem drugom EU konzulatu ili veleposlanstvu.

U slučaju da su građaninu EU ugrožena neka prava, primjerice u pritvoru, u trećoj zemlji, države članice koje u toj zemlji imaju diplomatska predstavništva mogu izdavati zajednički konzularni demarš i na druge načine zajedničkim pritiskom štititi njegova prava.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Pancevac
    Pancevac:

    Ne brinite se ako ste u Srbiji a izgubite pasos,u Kneza Milosa HR ima ambasadu,tako da prosetajte se od vlade Srbije na dole i sa vasu desnu stranu je HR ambasada.

  • Avatar Dr Evil
    Dr Evil:

    Braco, znaš ti dobro zašto te pitam za kosovo, ne trebaš se praviti mutav više nego šta jesi. Zagreb, kažeš? Dođi, dođi, samo da znaš da nisi dobrodošao i "nemoj da zaboraviš da si ovde mnogo daleko od kuće, razumeš ... prikaži još! drugar?" ...Budeš "razumeo"...