Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJEN NATJEČAJ

Sve o novom sustavu naplate: Nestaju kućice, cestarina će se plaćati ENC-om ili preko registracija

Zagreb: Kod naplatne postaje Lučko kolona vozila je dugačka oko 4 kilometra
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/ilustracija
1/3
06.04.2023.
u 10:44

U novom sustavu ENC uređaji bit će vezani uz vozilo (registarsku oznaku dotičnog vozila), što znači da će se cestarina naplaćivati samo za transakcije toga vozila

Hrvatske autoceste objavile su danas javni natječaj za odabir izvođača Elektroničkog sustava naplate cestarine. Natječaj je od danas dostupan u Europskom oglasniku javne nabave i Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina i trajat će 60 dana. Procijenjena vrijednost nabave novog sustava naplate cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb – Macelj iznosi 100.000.000 eura. 

Natječaj za uvođenje novog sustava naplate cestarine  financira se iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).
Cilj ovog projekta jest potpuna obnova postojećeg sustava naplate cestarine u Hrvatskoj, uključujući uvođenje novog sustava elektroničke naplate cestarine na temelju rješenja slobodnog protoka s više voznih trakova (MLFF) bez zaustavljanja vozila s beskontaktnim načinima plaćanja. 

U novom sustavu cestarina će se naplaćivati ovisno o prijeđenoj udaljenosti i skupini vozila. Na svakoj će lokaciji na autocesti na kojoj je vozila potrebno prepoznati – na naplatnim točkama na autocesti i izvan autoceste – postojati portal s ugrađenim DSRC čitačima, koji će omogućiti komunikaciju s ENC uređajima ugrađenima u vozila. Portali će na naplatnim točkama imati i kamere za detekciju prolaza vozila povremenih korisnika autocesta. 

Tehnologije novog sustava imat će sljedeća glavna obilježja: DSRC tehnologija za naplatu cestarine korisnicima ENC uređaja i ALPR tehnologija za naplatu cestarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila očitanjem registracijskih tablica. 

U novom sustavu ENC uređaji bit će vezani uz vozilo (registarsku oznaku toga vozila), što znači da će se cestarina naplaćivati samo za transakcije toga vozila. Uređaj i registarska oznaku vozila neće se vezati uz kategoriju vozila, već se kategorija određivati na svakoj naplatnoj točki. Uz jedan ENC uređaj moguće je vezati maksimalno tri registarske (sukladno pravilima koje odrede subjekti za naplatu cestarine). Korištenje ENC uređaja obavezno je za teška vozila. To zahtijeva izmjenu današnjeg sustava, ali je usklađeno s DSRC sustavima slobodnog protoka vozila koji su uvedeni u mnogim zemljama diljem svijeta: Australiji, nekim europskim zemljama, Čileu, Južnoj Africi…

Autoceste s naplatom u novom sustavu naplate cestarine ostaju istovjetne autocestama s naplatom kojima su danas upravitelji HAC, Bina Istra i AZM. U novom sustavu naplate cestarina će se korisnicima naplaćivati ovisno o prijeđenoj udaljenosti i skupini vozila, kao i u postojećem sustavu. Cijene će se stoga temeljiti na određenim referentnim vrijednostima jedinične cijene po kilometru za različite skupine vozila, koje utvrđuje svaki upravitelj i koncesionari te na nekim dodatnim parametrima. A to su dodatne naknade u određenim razdobljima, primjerice u ljetnoj sezoni, vikendom, u razdobljima zagušenja prometa. 

Cijena cestarine ovisit će i o naknadi za onečišćenje zraka koja se razlikuje ovisno o emisijskom razredu vozila (Euro). U budućoj perspektivi, naknada za onečišćenje zraka može se temeljiti na razini onečišćenja izazvanog emisijom CO2 vozila ili nekim drugim sličnim mjerilima u skladu s politikama EU.

Učestali korisnici imat će pravo na popuste. I dalje će biti popusti vezani uz uporabu ENC uređaja radi poticanja kupnje uređaja za laka vozila. Pri određivanju cijena u obzir se može uzeti i vrijeme, pa se mogu definirati različite cijene ovisno o razdoblju godine, danima ili dijelovima dana. U novom sustavu naplate cestarine naplatne točke bit će portali s cjelokupnom opremom potrebnom za naplatu cestarine, kontrolu i nadzor plaćanja cestarine. 

Naplatne točke bit će postavljene na autocesti, u svakoj dionici raznih prometnica unutar definiranog naplatnog područja te izvan autocesta, na bivšim naplatnim postajama. Svaka će naplatna točka pokrivati oba smjera prometnice. 

U novom sustavu naplate cestarina će se naplaćivati svim skupinama vozila, ali će postojati dvije različite vrste korisnika.  

Korisnici DSRC ENC uređaja

DSRC ENC uređaj bit će obvezan za teška vozila, a neobvezan za laka vozila.

Korisnici ALPR sustava

ALPR tehnologija će se koristiti za laka vozila bez ENC uređaja, a predstavlja praktično rješenje za povremene i strane korisnike. To znači da će se svi korisnici u novom sustavu naplate, uključujući korisnike ENC uređaja i ALPR sustava, morati registrirati u sustav, pri čemu će morati dostaviti podatke barem o broju registarske oznake vozila, o državi izdavanja registarske oznake i načinu plaćanja, a ako će postojati popusti, i podatak o euro emisijskom razredu vozila, presliku prometne dozvole i slično.

Važno je naglasiti da obje skupine korisnika mogu imati uslugu s uplatom sredstava unaprijed (prepaid) i račun s naknadnim terećenjem na bankovnu karticu (postpaid). Prepaid korisnici ne smiju biti anonimni, njihovi podaci moraju biti poznati sustavu. Zakonom o cestama propisane su skupine vozila oslobođene plaćanja cestarine. Rok za slanje ponuda na ovaj dugoočekivani natječaj jest 60 dana, a odabrani ponuditelj će imati rok od 24 mjeseca za implementaciju sustava. Ugovorom je predviđeno i da deset godina održava sustav.  

VIDEO Kako uštedjeti na cestarini na dijelu autoceste Zagreb – Macelj?

Komentara 40

OL
olujasviholuja2
13:09 06.04.2023.

Puno HNSovaca će ostati bez posla na A4

HO
Horacio
11:32 06.04.2023.

Zašto ne može kao što je u Sloveniji? Brzo i jednostavno, bez balkanskog filozofiranja, kompliciranja i bespotrebnog stvaranja nauke.

SE
Senior2
12:24 06.04.2023.

Zašto je nužno ENC vezati za 1 do 3 reg. broja. ENC ima svoj broj i vlasnika. Zar to nije dovoljno. Radeći sboj posao godišnje se koristim desevima vozila različitih teg. oznaka koja nemaju sboj ENC.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije