Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra ušteda

Kako uštedjeti na cestarini između Zaboka i Krapine? Donosimo trik kojim možete platiti manje

Krapina: Na autocesti Zagreb - Macelj duga?ke kolone vozila u smjeru Slovenije
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
01.03.2023.
u 07:00

Upitali smo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture postoje li još koje dionice na kojima se može uštedjeti zahvaljujući takvim sporazumima za dijelove autoceste koje u vrijeme kad su se gradile nisu imale uređenje alternativne paralelne ceste niže kategorije za koje se vožnja ne naplaćuje, no odgovor još čekamo.

Svaka ušteda dobro dođe, a za jednu koja se može ostvariti plaćanjem cestarine na autocesti malo vozača zna. Radi se, konkretno, o dionici između Zaprešića i Svetog Križa Začretja na autocesti Zagreb – Macelj. Pokazalo se da vozači mogu uštedjeti ako nakratko izađu s autoceste u Zaboku i vrate se na nju, za što će na izlazu platiti 2,10 eura (1,60 za dionicu Zaprešić – Zabok i 50 centa za dionicu Zabok – Začretje).

Odvoze li po autocesti cijelu tu dionicu u komadu, cestarina će ih stajati 2,80 eura, 70 centi više.

- Razlika u cijeni nastaje jer na dionicama između Zaboka i Krapine, a sukladno sporazumu s davateljem koncesije krajnji korisnici plaćaju 44 posto od pune cijene. Međutim, spomenuto umanjenje od 56 posto se priznaje na predmetnim dionicama samo ako je početak i završetak putovanja između Zaboka i Krapine (Zabok - Začretje, Zabok - Krapina, Začretje - Krapina i obratno).

Za slučaj da je ulazak i/ili silazak izvan predmetnih dionica, plaća se puna cijena bez umanjenja – odgovorili su nam u tvrtki Autocesta Zagreb – Macelj. Upitali smo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture postoje li još koje dionice na kojima se može uštedjeti zahvaljujući takvim sporazumima za dijelove autoceste koje u vrijeme kad su se gradile nisu imale uređenje alternativne paralelne ceste niže kategorije za koje se vožnja ne naplaćuje, no odgovor još čekamo.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
StariSokol
09:44 01.03.2023.

Smatram da su ta naklapanja o uštedi nekih 50 centi bezvezna. Oni koji dolaze u tisučama na tu autocestu za vrijeme praznika i godišnjih odmora njih ne interesira da li je cijena jedan, dva ili 2,70 eura samo da bez zastoja dođu do odredišta. Treba provesti debatu kako riješiti zastoje po dva i više sati na naplatnim kučicama. Još nekih mjesec dana i zastoji će početi. Sad nema granica ali će problem kolona na naplatnim kučicama ostati.

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
09:26 01.03.2023.

Ja sam nedavno išao u Krapinu (inače idem valjda jednom u 10 godina) i do Zaboka sam išao starom cestom, a do Krapine autocestom koju sam platio 70 centi. Dobro je znati, pa kome se isplati neka tako radi.

FO
forfun
08:32 01.03.2023.

Da, ali za to treba izaći s autoceste, napraviti tri kilometra više i izgubiti 5 minuta. Isplati li se to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije