Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petorica specijalaca dovedena pred istražnog suca

Sud je zbog ratnog zločina otvorio istragu, Sačiću produljen pritvor

Željko Sačić
Goran Stanzl/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
21.12.2009.
u 19:25

Sačićev odvjetnik Zvonimir Hodak tvrdi da je Ivan Jarnjak po zapovjednoj liniji također odgovoran za zločin u Gruborima.

Zbog ratnog zločina starog 14 godina, počinjenoga 25. kolovoza 1995. godine u selu Grubori kod Knina, danas je sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec otvorio istragu protiv ratnog zamjenika zapovjednika Specijalne policije MUP-a Željka Sačića i četvorice specijalaca iz ATJ Lučko. Svima je odredio pritvor zbog utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja djela.

Ispitan i Jarnjak

– Sačića se tereti po zapovjednoj odgovornosti da ništa nije poduzeo protiv počinitelja zločina. No, on je taj dan bio u Zagrebu na pogrebu, a ondje gdje se događaj zbio bili su zapovjednik specijalaca Mladen Markač i ministar policije Ivan Jarnjak koji su bili iznad njega u zapovjednom lancu.

Ondje su bili i Jarnjakovi pomoćnici Smiljan Reljić i Željko Tomljenović – objasnio je Sačićev branitelj, odvjetnik Zvonimir Hodak, najavljujući da će zatražiti podatke iz haaškog spisa i utvrditi nije li trebalo podići u optužnice protiv nekih drugih osoba iz zapovjednog lanca.

Zločin u Gruborima jedna je od točaka haaške optužnice protiv generala Mladena Markača, Ante Gotovine i Ivana Čermaka, a tijekom istrage haaški istražitelji razgovarali su s mnogim specijalcima, a saslušavani su bili i Sačić, Jarnjak, tadašnji Jarnjakov pomoćnik za temeljnu policiju Joško Morić i mnogi drugi.

Počeli priznavati

U haaškome spisu navodno postoji izjava bivšeg rukovoditelja u ATJ Lučko koji je rekao da je Sačić od njega tražio da krivotvori izvještaj o zločinu i uskladi ga s izjavom koju je Čermak dao HTV-u, da je šestero civila u Gruborima ubijeno u oružanom sukobu.

Tijekom policijske istrage ispitano je oko 90 osoba i navodno je bilo svjedočenja o zločinu počinjenom u Gruborima, ali i priznanja.

Državno je odvjetništvo još u subotu protiv Sačića i specijalaca Franje Drlje i Berislava Garića te umirovljenih specijalaca Igora Beneta i Bože Krajine podnijelo istražni zahtjev smatrajući ih odgovornima za smrt šestero civila u Gruborima i paljenje kuća u selu.

Nije ništa poduzeo

U istražnom zahtjevu posebno je obrazložena optužba koja ide na Sačićev račun. Njega se tereti po takozvanoj zapovjednoj odgovornosti.

Pritom se polazi od toga da je Sačić bio pomoćnik zapovjednika u Stožeru specijalne policije za akcije pretraživanja i odgovorni zapovjednik na terenu za akcije pretraživanja.

Tužitelji tvrde da je Sačić znao da su pojedini pripadnici “skloni kršenju prava civilnih osoba”.

“Kao zapovjednik, propustio je, iako je to bio dužan, poduzeti mjere i radnje da se spriječi takvo postupanje i počinitelje kazni te je dopustio da njemu podčinjeni pripadnici ATJ Lučko nastave akciju i sljedeći dan kada je drugoosumnjičeni (Drljo) u selu Ramljane 
zapalio više stambenih i gospodarskih objekata”, navodi se u zahtjevu za istragu.

Sačiću se stavlja na teret i da je nastojao prikriti zločin u Gruborima i da je zato naredio da se načini novi, lažni izvještaj o ubojstvima civila, a da je mjerodavnim policajcima zabranio očevid.

Ključne riječi

Komentara 26

DO
dobravila
22:19 21.12.2009.

@kristov Hvala ti na tvojim riječima ! Dirnuo si me u srce i dušu ! Idem si pustiti Klapu INTRADE i njihovu Croatio ,iz duše te ljubim , koju su namijenili našem heroju Anti Gotovini !! Sretan Ti Božić , kristove !!

OB
-obrisani-
22:26 21.12.2009.

dobravila, srce me boli u ove božićne dane, kada Sotona neda mira, neda da mir i ljubav u mojoj Domovini prebiva. Najbolje nam zatočiše u hladne Haaške i ine zidine, odvedoše. Bio sam u ratu i djelić muke osjetih i boli me svaka patnja onih koji sve založiše, omalovažavanje, progoni, ah do kud ću doći počnem li pobrajati. Sretan Božić i tebi, ali i svima na dobro došlo porođenje Isusovo. Neka se mir i pravda rodi i u našoj Domovini...

BW
bukowski-wien
22:06 21.12.2009.

Nedavno je jedan Hrvatski politicar rekao kako mu nije jasno da iz \"Domovinskog rata\" Hrvatska nema niti jednog odlikovanog heroja...A ni meni to nije jasno..kako nema ??? Ako se uzme kriterij, tko je nakon \"OLUJE\" pobio najvise baba i djedova koji nisu izbjegli, eto vam Hrvatskih heroja koliko god zelite.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije