Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGORŠANI ODNOSI

Stručnjaci zabrinuti: Australski politički vrh svako malo spominje mogućnost rata s Kinom

AUSTRALIA-CANBERRA-PM-COVID-19-PRESS CONFERENCE
/XINHUA/PIXSELL
05.05.2021.
u 10:28

Odnosi između Canberre i Pekinga su pogoršani otkad je australski premijer Morrison zajedno sa svojom Vladom razljutio Kinu s javnim prozivkama oko istrage podrijekla pandemije COVID-19.

Posljednje vrijeme odnosi Australije i Kine su loši, no brojni stručnjaci su primijetili kako brojni australski dužnosnici u svojim izjavama o Kini spominju mogućnost sukoba pa čak i rata.  

Australski novoimenovani ministar obrane Peter Dutton kazao je 25. travnja kako se ne treba odbaciti mogućnost sukoba s Kinom oko Tajvana, nadodajući kako Australci trebaju biti realistični kad je riječ o napetostima u regiji. Drugi visoki dužnosnik Ministarstva unutarnjih poslova Mike Pezzullo kazao je svojem osoblju kako 'slobodne nacije' opet čuju zvuk 'bubnjeva rata', piše CNN. 

Par dana kasnije premijer Scott Morrison objavio je kako će vojska dobiti čak 580 dodatnih milijuna dolara za nadogradnju. Nekoliko australskih mediji je pak objavilo detalje sastanka na kojem je australski general bojnik Adam Findlay kazao specijalnim postrojbama da postoji 'velika mogućnost' za sukob s Kinom. 

Ideja da bi moglo doći do vojnog sukoba je gotovo pa i apsurdna. Australija je, naime, prošle godine potrošila na obranu oko 27 milijardi dolara, dok su pak procjene za Kinu čak 10 puta veće.  Isto tako, Kina je nuklearna sila, dok Australija to nije. 

Odnosi između Canberre i Pekinga su pogoršani otkad je australski premijer Morrison zajedno sa svojom Vladom razljutio Kinu s javnim prozivkama oko istrage podrijekla pandemije COVID-19. Od tada, uvoz australskih proizvoda u Kinu, među kojima je život i vino, trpi značajne prepreke. 

Asutralska vlada nakon toga krenula je kritizirati službeni Peking oko navodnog kršenja ljudskih prava u  Xinjiangu i Hong Kongu. Vrlo brzo je uslijedila reakcija. Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian podsjetio je u državnim medijima kako Australija i nema najbolju prošlost kad je riječ o izbjeglicama i Aboriđinima. 

Urednica Centra 'Kina u svijetu'Australskog nacionalnog sveučilišta Yun Jiang stava je kako Morrisonova Vlada s napetostima s Kinom nastoji prebaciti fokus s loše vođene kampanje cijepljenja. 

- Neodgovorno je od vlade da ima takvu retoriku. Rat je vrlo ozbiljan posao - ističe ugledna stručnjakinja, piše CNN. 

Komentara 5

Avatar Viktor999
Viktor999
15:38 05.05.2021.

U slučaju sukoba, Kina može računati na pomoć Srbije i njezinih trolova koji dežuraju 24 sata na dan na svim portalima u RH te na besplatnu propagandu od strane tzv. ljevičara 😁😁😁

KU
kukie
11:16 05.05.2021.

al ste svi pametni

JO
jorgen
11:06 05.05.2021.

"Par dana kasnije premijer Scott Morrison objavio je kako će vojska dobiti čak 580 dodatnih milijuna dolara za nadogradnju." - eto vam motivacije za plašenje naroda ratom, interesi vojne industrije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije