Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR POTVRDIO

Hoće li država uzeti dio novca prikupljenog za Milu? Porezna uprava dala odgovor

Mila Rončević u pratnji roditelja odlazi na liječenje u Ameriku
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
03.04.2019.
u 11:57

– Akcija ''Svi za Milu'' je prestala i da sada može krenuti akcija ''Mila za sve''. Apelirat ćemo na to da se ta sredstva utroše za onu djecu kojoj HZZO i druge državne institucije ne mogu pružiti adekvatnu i brzu pomoć – kazao je Marin Rončević

Na višak novca prikupljenog za liječenje male Mile Rončević u SAD-u neće se platiti porez na dohodak ako se ponovo daruje u humanitarne svrhe, tumačenje je Porezne uprave za Večernji list.

– Ako se prikupljeni novac potpuno ne utroši za navedene svrhe te se preostali novac dalje daruje u humanitarne svrhe, odnosno za zdravstvene potrebe druge osobe, primjenjuje se isto oslobođenje. Nadležne institucije, svaka u svojoj domeni, kontrolirat će korištenje i trošenje takvih sredstava – otpisali su nam danas iz Porezne uprave na upit je li točno tumačenje da se porez ne mora platiti ako se novac utroši na liječenje nekog drugog teško oboljelog djeteta.

Inače, donacije prikupljene u svrhu liječenja nisu oporezive, no ako se sav prikupljeni iznos ne utroši na liječenje, na preostali dio po zakonu se obračunava porez na dohodak. Kako je u humanitarnoj akciji za malu Milu Rončević prikupljeno znatno više novca nego što stoji njezino liječenje u Philadelphiji, na preostalih 15 milijuna kuna njezin bi otac, kada bi ga zadržao, morao platiti nešto manje od pet milijuna. S obzirom na to da je Milina obitelj već najavila da će višak novca preusmjeriti na Zakladu Nore Šitum, iz koje se financira liječenje teško oboljelih mališana, taj će novac, po ovom tumačenju Porezne uprave, ipak ostati izvan poreznih škara.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio da humanitarne aktivnosti, kao i aktivnosti građana kojima se prikuplja novac za liječenje, nabavu lijekova i slično, ne podliježu oporezivanju, jer nije riječ o dohotku te poručio da ni na višak prikupljena novca za tu namjenu nema oporezivanja.

"Ovo nije bila prva takva aktivnost i akcija koja je dobila veliku medijsku pozornost, što je sjajno i čestitam medijima da su tako dobro pratili i podržali to što je Hrvatska opet ujedinjena u tako plemenitoj aktivnosti. Porezna uprava uvijek ima jedinstven stav prema takvim akcijama, a to je zakonsko rješenje. Zakon o porezu na dohodak, članak 8, vrlo jasno definira sve što je vezano za takve aktivnosti, a koje su usmjerene na operativne zahvate, liječenje, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala", naglasio je Marić.

Dodao je i da je po novom, u sklopu porezne reforme, proširen obuhvat onoga što ne podliježe oporezivanju jer se ne smatra dohotkom, pa su sad u to uključeni i troškovi prijevoza i smještaj u zdravstvene ustanove.

"To se odnosi i na višak prikupljenog novca za tu namjenu, a koji će, kao što su u ovom slučaju kazali i Milini roditelji, usmjeriti i za neke druge aktivnosti i za drugu djecu, pa i u tom slučaju nema oporezivanja. Roditelji ne trebaju brinuti oko toga", poručio je Marić.

Akcija ''Mila za sve''

Podsjetimo, Mila i njezini roditelji sinoć nešto poslije 22 sata po hrvatskom vremenu stigli su u Philadelphiju, gdje ih je dočekao liječnički tim te su Milu odmah uputili na pretrage. Otac Marin zahvalio je svima na potpori i molitvama te je zamolio za mir.
 
Iznio je i neke buduće planove koji bi se iz udruge trebali razviti. 

"Mi se sada želimo maksimalno koncentrirati na Milino liječenje. Apeliram na medije da je akcija 'Svi za Milu' prestala i da sada može krenuti akcija 'Mila za sve'. Znači, od viška sredstava koje smo prikupili, a u dogovoru s državnim institucijama, konkretno s predsjednicom, Vladom i Ministarstvom financija pokušat ćemo dogovoriti, apelirati da se ta sredstva utroše za onu djecu kojoj HZZO i druge državne institucije ne mogu pružiti adekvatnu i brzu pomoć", kazao je Marin.

Video: Mila Rončević u pratnji roditelja otputovala na liječenje u Ameriku

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Dadinho
Dadinho
12:07 03.04.2019.

Svi vi koji sada posvjedujete protiv ovoga i svih zala sjetite se koga birate 28 godina! EINSTEIN je još davno rekao:Problem koji smo stvorili po jednom obrascu ponašanja ne možemo riješit istim načinom i metodom ponašanja! Dakle, oni koji su nas doveli do ovakvog stanja općenito u svim segmentiam društva nikako i niada nas neće izvuč iz toga jer njihov modus-operandi je uvijek isti, neće se mijenjat HDZ-SDP pa promijenit državu, mi moramo mijenjat njih ako želimo promjene!

TO
torente
12:56 03.04.2019.

Da ste bando kontrolirali gdje odlazi novac koji ste davali muljaniku, svi smo se mogli ljecit i zivjet 150 godina.

MA
maki57
13:16 03.04.2019.

Za djecu anemicnog nebi trebali skupljati,sve bi Platilo zdravstveno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije