Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić odgovara na optužbe: Treba podsjetiti na neke neosporne činjenice...

Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao, kaže Mesić
30. studenoga 2017. u 17:21 328 komentara 39917 prikaza
Stjepan Mesić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić priopćio je kako je inicijativu za osnivanje Haaškog suda dala Hrvatska i njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o suradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Haagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

Stjepan Mesić Stjepan Mesić Neosporno je da se Hrvatska branila, ona prema Srbiji nije ispalila niti jedan metak

Naglasio je kako kao drugi izabrani predsjednik Republike u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

"Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao", istaknuo je Mesić. Dodao je kako se svaku presudu svakoga suda, pa tako i onoga u Haagu, može propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti. No, konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvaćati", poručio je Mesić ustvrdivši kako bi odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haaškog suda i retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona RH.

"Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obvezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje", naglasio je u priopćenju bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Napomenuo je kako je suočen s brojnim upitima i komentarima kako domaćih, tako i inozemnih medija u vezi s izricanjem posljednje presude Međunarodnog suda u Haagu za ratne zločine počinjene na području nekadašnje Jugoslavije i u Ruandi te kako je smatrao ne samo potrebnim, nego i nužnim podsjetiti na neke nesporne činjenice.

mesić agrokor Istražno povjerenstvo Mesić: Nije bilo privatizacije bez Tuđmana, Pašalića, Škegre Milorad Dodik Predsjednik RS Dodik: Mesić je ustaša, BiH je propala, a Inzko treba ići kući Haag Prošao UZP Analiza presude šestorici: Haaški sud uveo kolektivnu odgovornost
Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • pp:

  Smrad koji je izdao svoju zemlju i narod u želji da se obračuna sa prvim hrvatskim predsjednikom. Ovako će ostati zapamćen kao veleizdajnik ako će ga se tko uopće i sjećati.

 • Avatar white socks
  white socks:

  Nikada u povijesti nije zabilježeno da je predsjednik dragovoljno svjedočio protiv zemlje kojoj je predsjednik i vojske čiji je vrhovni zapovjednik. Njegove izjave da je Hrvatska izvršila agresiju pojačane istim izjavama ministrice vanjskih poslova (V. Pusić) su doveli do ovakve ... prikaži još! presude. Pa neće zar sud osporavati argumente tih dvoje zvaničnici.

 • Drekavac:

  zasto dajete prostor ovoj osobi umrijeti ce sa mrznjom prema Dr Franji Tudjmanu osoba kpja nije dostojna ni spomenuti prvog hrvatskog predsjednika......