Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24. Maraton lađa

Stablina slavila u fantastičnoj atmosferi, pala i prosidba

Na Maratonu lađa na Neretvi slavila ekipa Stabline, pala i prosidba
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/22
14.08.2021.
u 19:31

U vrlo uzbudljivoj utrci u kojoj su sudjelovali veslači iz svih djelova Hrvatske, a bilo je i ekipa iz inozemstva, druga je stigla ekipa Zagreba koja je jedno vrijeme bila i vodeća dok su treći bili veslači Crnog puta iz Metkovića.

Ekipa Stabline pobjednik je 24. Maratona lađa na Neretvi, od Metkovića do Ploča, 22,5 kilometar dug riječni put.

U vrlo uzbudljivoj utrci u kojoj su sudjelovali veslači iz svih djelova Hrvatske, a bilo je i ekipa iz inozemstva, druga je stigla ekipa Zagreba koja je jedno vrijeme bila vodeća, ali Stablina je ludim sprintom ispred Komina izbila na prvo mjesto što je bilo presudno.

 

Treći su veslači Crnog puta iz Metkovića.

U samom finišu ekipa Zagreba napadala je vodeću poziciju i donijela dodatna uzbuđenja gledateljima, ali bezuspješno, Stablina je uspjela ostvariti prednost od 7-8 metara koja je u zadnjem dijelu utrke bila dovoljna.

 

Zanimljivo je što su prošle godine Stablina i Zagreb podijelili prvo mjesto.

- Očekujemo da će biti bolje nego prošle godine – rekli su nam veslači Stabline prije početka utrke. Oni su iskusni veslači, uvijek među favoritima. Ovo im je četvrti trofej.

Dodajmo i kako je jedan član Stabline nakon pobjede zaručio svoju djevojku, a ona je i pristala. 

14.08.2021., Ploce - Odrzan je 24. Maraton lada od Metkovica do luke u Plocama. veslac Stabline zaprosio djevojku nakon pobjede Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

I ovaj je maraton odveslan u fantastičnoj atmosferi, uz crkvena zvona koja su zvonila u svim mjestima kroz koje su lađe prošle, dim i bengalke i frenetično navijanje okupljenih duž cijele 22,5 kilometara duge trase.

Unatoč restrikcijama prouzročenim pandemijom koronavirusa, ovogodišnji Maraton lađa izazavao je golem interes natjecatelja. Natjecale su se 32 muške ekipe veslača, a čak 18 ekipa prijavilo se za Maraton lađarica, koji je održan prije nekoliko dana.

Na Maratonu lađa na Neretvi slavila ekipa Stabline, pala i prosidba
1/9

- Broj prijavljenih ekipa predstavlja apsolutan rekord od osnutka maratona do danas - rekao je Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve.

Iako se i ovogodišnji Maraton lađa održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, on ove godine, za razliku od prošle, nije došao. Nije ni Plenković, ali u njegovo ime tu je bio ministar Tomislav Ćorić koji je, s obzirom na to da je iz Ploča, zapravo domaćin iako je bio visoki izaslanik predsjednika Vlade. Što se političara tiče, viđen je još Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, kao i domaći "mostovci" poput Nikole Grmoje.

Na startu u parku kod Lučkog mosta u Metkoviću zbog sprječavanja širenja zaraze nije bilo gledatelja, ali publika je, navijala, pjevala, palila baklje i bodrila svoje favorite duž cijele staze. Naime, cijela dolina Neretve živi za ovaj dan, a pripreme maratonaca odvijaju se cijele godine i vrlo su ozbiljne.

14.08.2021., Metkovic - Start 24. Maratona ladja na Neretvi u Metkovicu Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Tradicija Maratona lađa započela je 1997. godine, kako bi se sačuvala tradicionalna neretvanska lađa, u kojoj su se, kako kažu, Neretvani i rađali i umirali. U svakoj se lađi nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar. Veslači svladavaju riječni put od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama.

Pobjednik je na dar dobio veliki prijelazni Domagojev štit, kao i mali štit u trajno vlasništvo.

Komentara 2

IM
Imanasjoš...
10:15 15.08.2021.

mi s konja na magarca vidim

SA
samoljubav
23:09 14.08.2021.

Prošle godine sam gledao, nakon mentaliteta seoske zabave i one lakrdije oko proglašenja pobjednika, nikad više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije