Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Soldo: Kao član HSP-a nisam surađivao s SDP-om već sa županicom. Bila je to obostrana korist

Lovrić Merzel im je plaćala po 5000 kuna mjesečno iako je znala da oni iste poslove već obavljaju u okviru tijela Skupštine i Županije i da za to primaju redovitu plaću
21. svibnja 2019. u 15:20 3 komentara 807 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iskazima svjedoka, na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Marini Lovrić Merzel, bivšoj SDP-ovoj županici i njezin suoptuženicima, koje USKOK tereti za niz zloporaba službenih ovlasti. Među onima koji su sjeli na klupu za svjedoke bili su njezini savjetnici Juraj Lisak i Milena Pavković Novotny iz SDP-a te Željko Soldo iz HSP-a.

Živi zid i SNAGA Ispitivanje porijekla imovine Bunjac: Suđenje Lovrić-Merzel i isplata na ruke pokazuje praksu korupcije u Hrvatskoj

Prema optužnici, Lovrić Merzel se tereti da je 2009. do 2014. nezakonito imenovala te iz županijskog proračuna plaćala čak 14 savjetnika. Plaćala im je po 5000 kuna mjesečno iako je znala da oni iste poslove već obavljaju u okviru tijela Skupštine i Županije i da za to primaju redovitu plaću. USKOK tvrdi da je tako županijski proračun oštećen za oko šest milijuna kuna.

Za članstvo u savjetima nije bilo nikakvih uvjeta, savjetnike je imenovala Lovrić Merzel, a odluke o imenovanju nisu javno objavljene. USKOK u optužnici tvrdi da je tu riječ o političkoj korupciji jer su savjetnici bili i županijski vijećnici koji nisu bili dio tadašnje vladajuće koalicije. Drugim riječima USKOK tvrdi da je Lovrić Merzel imenovanjem savjetnika i isplatom naknada iz proračuna kupovala stranačku potporu.

Soldo, koji je bio predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije od 2013. do 2015. te član skupštinskih odbora za društvene djelatnosti i izbor i imenovanja, za što je primao dodatnu naknadu na plaću, potvrdio je da ga je imenovala Lovrić Merzel.

Željko Žužić Žužić svjedoči 'Marini Lovrić Merzel donio sam 100.000 eura u kuverti. Stavio sam na stol, a ona je to uzela'

- Bio sam član savjeta zaduženog za hrvatske branitelje. Primao sam naknadu od 5000 kuna mjesečno, a savjet nije bio radno tijelo skupštine, već županice. Ona je kao nositeljica izvršne vlasti imala ovlast imenovati svoje savjetnike. Kao član HSP-a u Skupštini i izvan nje nisam surađivao s SDP-om, već je isključivo sa županicom Lovrić Merzel. To je bila obostrana korist jer je u toj suradnji ostvaren niz projekata - kazao je Soldo.

Nije precizirao o kakvim se projektima radilo, no dodao je da su se članovi savjeta sa županicom sastajali dva puta mjesečno.

- Sastanci su se održavali i nekoj kancelariji, a pozivani smo telefonski. Nismo imali dnevni red i zapisnici se nisu vodili, već su se radile osobne bilješke. Nigdje i nije bilo propisano da nešto trebamo voditi ili pisati - kazao je svjedok.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • sa drave:

    Gđa Marina Lovric Merzel nije uzela ni kune....dok je vrhuska sdpejaca i predsjednici drzave bancili i arcili na racun zupanije onda je bilo sve ol rajt..a sad je sude...pustite zenu na miru ...donio joj 100 tisuca oera u koverti to ... prikaži još!o nema ni u americkom filmu....na koncu od tog svega biti nece nista...

  • brzzzy:

    Ništa bez "obostrane" ili višestrane koristi... Definitivno...

  • afer:

    Hej, on je pi'to a ona mu dala, sada miliciju zvalaaaaa