Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispitivanje porijekla imovine

Bunjac: Suđenje Lovrić-Merzel i isplata na ruke pokazuje praksu korupcije u Hrvatskoj

Živi zid i SNAGA
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
29.06.2018.
u 13:27

Branimir Bunjac kaže kako do iseljavanja velikim dijelom dolazi i zbog korupcije, pa podsjeća na istraživanja prema kojima 30 posto proračunskih sredstava završava u nelegalnim kanalima

Živi zid uputit će u saborsku proceduru svoj prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Takav zakon kojim nastavljaju svoju borbu protiv korupcije nužnu za ozdravljanje društva, naglašavaju, do sad se nije usudila donijeti niti jedna vlada. Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je da korupcija buja u Hrvatskoj, što, kaže, dokazuje i podatak da svake godine padamo sve niže na ljestvici korupcije.

- Zakon se odnosi na sve državne dužnosnike, suce, članova uprava i Nadzornih odbora trgovačkih društava gdje država ili jedinice lokalne samouprave imaju udjele, članove upravnih vijeća, ali i ide puno šire jer se odnosi i na bračne i izvanbračne drugove, sestre i braću, sve potomke, posvojčad, roditelje, no i na druge osobe kao što su prijatelji i susjedi, svakoga na koga bi netko mogao prebaciti svoju imovinu – nabraja Sinčić te dodaje kako će se zakon baviti provjerom njihovih prihoda i imovine. Zakon se odnosi, nastavlja, na sve osobe s pozicija za koje se iz iskustva i velikih afera zna da su pogodne za izvlačenje najviše novca u privatne džepove.

- Upravo tamo treba napraviti provjeru porijekla imovine, zalažemo se da se uvede odgovornost za sve dužnosti, da se odgovara za činjenje i nečinjenje – pojašnjava Sinčić te dodaje kako bi se provjeravala imovina ljudi koji su već na spomenutim dužnostima, a time bi se preventivno djelovalo na sve u sustavu i na one koji tek trebaju doći na te funkcije. Skandalozno je, dodaje, da se pokušavao ugasiti Porezni uskok koji jedini ima prave ovlasti za otkrivanje najširih prijevara.

- Jasna je intencija vladajuće stranke poznate kao leglo kriminala, od Sanadera, Čobankovića, Vidoševića i drugih, onih kojima se već sudilo ili tek treba, naravno da se od takve ekipe ne treba očekivati ozbiljna borba protiv korupcije, kao ni od onih s lijeve strane - kazao je Sinčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Branimir Bunjac kaže kako do iseljavanja velikim dijelom dolazi i zbog korupcije, pa podsjeća na istraživanja prema kojima 30 posto proračunskih sredstava završava u nelegalnim kanalima i nečijim privatnim rukama.

- Postoje slučajevi ogromnih nesrazmjera imovine i primanja, imovinske kartice otkrivaju da neki ministri imaju veće rate kredita nego plaće. Pitanje je kako su dobili te kredite i kako ga uspijevaju plaćati kad je veći od njihove plaće. Voze najskuplje aute, imaju skupe nekretnine i građevinska zemljišta, satove, jahte, pitanje od kuda? – zanima Bunjca. Suđenje bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel pokazalo je, nastavlja Bunjac, kako se novac dodjeljuje u gotovini na ruke, a to je, kaže, model koji se očito često prakticira u Hrvatskoj.

- Vrlo je važno da se uđe u trag tom novcu, da se vrati u proračun, namjenski potroši. Postoji studija objavljena u SAD-u koja govori kako Hrvatska ima veliki problem s korupcijom u lokalnoj samoupravi, što je veća stopa prireza, veća je korupcija tamo, pa su to mjesta koja  treba istraživati. Borba protiv korupcije najbolji je put za ozdravljanje društva i države, ako se ona riješi, puno toga će se riješiti domino efektom, vratit će se optimizam – vjeruje Bunjac koji sumnja da će vladajući podržati ovaj zakon jer bi ga, dodaje, morali primjenjivati sami na sebi.

Stručnjak Živog zida Dominik Vuletić kaže kako je ovo prvi put u povijesti suvremene Hrvatske da se jedna stranka usudila predložiti ovakav zakon. Sličan zakon, dodaje, imala je Socijalistička RH, ali je ukinut čim je osnovana suvremena Hrvatska.

 - Ovo je zamišljeno kao porezni postupak, vodi ga nadležna Porezna uprava. Postupak se pokreće po službenoj dužnosti u trenutku izbora obveznika, u tom se postupku utvrđuje postoji li nesrazmjer između imovine i prihoda, i ako on postoji, onda Porezna donosi rješenje kojom se zabranjuje obavljanje dužnosti, dopuštena je žalba na to rješenje, a jedino saborskim zastupnicima koje su građani direktno birali žalba odgađa izvršenje. Porezna tada pokreće postupak oduzimanja nezakonito stečene imovine i sva oduzeta imovina postaje vlasništvo RH i ona se namjenski koristi za mjere demografske obnove RH – objasnio je Vuletić. Zakon je provediv unutar naše Porezne uprave koja ima dovoljno kapaciteta za to, pitanje je samo političke volvje, zaključio je.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Živi zid i SNAGA
1/6

Komentara 30

Avatar Observer
Observer
13:42 29.06.2018.

Ma jeli moguce ? SDP-ovci i svi ljevicari stalno laprdaju o postenju -ovo je njihov primjer postenja !

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:03 29.06.2018.

Tko o čemu, Živi zid o isplati novca na ruke.. Pa javna je tajna kako je Živi zid neposredno uoči parlamentarnih izbora prodavao i krčmio mjesta na svojim izbornim listama. Po potpuno istom principu, keš u ruke, tko plati višee dobije bolje mjesto na izbornim listama Živoga zida... Zbog toga vas je napustila cijela varaždinska podružnica, koji su u kampanji trošili svoj novac i svoje vrijeme. Na kraju ste ih jednostavno PRODALI..

RI
rightside
14:53 29.06.2018.

bunjac, kad vec pricas pricaj konkretno,, ili se bojis prozvat uskok da te nebi u masinu uhvatili))))pa eto pitaj uskok kako to oni rjesavaja sa ljudima tipa ovaj zuzic,,))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije