Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Snijeg zameo Hrvatsku, u Istri izazvao kolaps

Tijekom jutrošnjeg snažnog nevremena s vjetrom i snijegom u Istri je palo dvadesetak centimetara snijega što je izazvalo prometni kolaps. Iako su službe za održavanje cesta brzo izašle na teren, promet u većini istarskih gradova još ne funkcionira.
19. prosinca 2009. u 09:18 23 komentara 27 prikaza
snijeg3
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/13

U Hrvatskoj vlada prava snježna idila, ali samo ako ju iz tople sobe gledate kroz prozor. Zabijelilo je u gotovo svim krajevima zemlje. Snijeg je padao u kopnenim predjelima i na sjevernom Jadranu, unutrašnjosti Dalmacije te u Lici i Gorskom kotaru.

U Gospiću je jutros osvanulo 20 centimetara novog snijega što je izazvalo dodatne proteškoće u prometu. Tijekom cijelog jutra snijeg je padao u središnjoj Hrvatskoj, a snježna mećava u Zagrebu izazvala je probleme u prometu.

Obilne snježne padaline  koje su  tijekom prijepodneva zahvatile Bjelovarsko-bilogorsku  županiju donijele su manje  poteškoće  u prometu. Kako je  potvrdio šef Stožera zimske službe Cesta d.d. Tihomir Štimac angažirano je  26 vozila  među  kojima  je i dio ralica koje  čiste snijeg na  najkritičnijim dijelovima  od 1200 kilometara cesta  u  kojima skrbi ova  tvrtka. Za sada  je  promet  otežan samo na  dijelovima  prometnica  koje su trećem  prioritetu  čiščenja, a vozačima  se preporučuje  zimska  oprema  i oprezna  vožnja.

Drama u pulskoj Hitnoj pomoći

Za razliku od Like, gdje je snijeg uobičajena pojava za zimskih dana, bijele su pahulje iznenadile Istru. Tijekom jutrošnjeg snažnog nevremena s vjetrom i snijegom u u Istri je palo dvadesetak centimetara snijega što je izazvalo prometni kolaps. Iako su službe za održavanje cesta  brzo izašle na teren, promet u većini istarskih gradova još ne funkcionira.

>>More uslijed oluje poplavilo benzinsku postaju u Zadru

>>Rijeku prekrio snijeg - sve je stalo, ali Bandić ipak dolazi!

Gradski prijevoz ne vozi, neke trgovine nisu ni otvorene, na cestama su samo rijetki vozači koji posjeduju zimsku opremu, a mnogi nisu ni otišli na posao. Zbog snijega pucaju grane, pa su zabilježena i oštećenja vozila.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić sazvao je krizni stožer zaštite i spašavanja.

- Od 1985. godine Pula nije bila ovako blokirana snijegom. Okupili smo sve raspoložive snage da očiste ulice, kaže Miletić. Zapovijednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović kaže da je u tijeku 20 intervencija zbog snijega.

Neslužbeno doznajemo da se vozila Hitne pomoći ne mogu probiti do jedne osobe ozlijeđene na Puntiželi, navodno je riječ o otvorenom prijelomu noge uzrokavanim poskilznućem na snijegu. Doznajemo i da se jutros nije otišlo po nekoliko pacijenata koji su imali zakazanu dijalizu.

I Slavonija je zametena snijegom, a najviše ga ima na području Slavonskog Broda i Županje gdje je snježni pokrivač debeo 20 centimetara.

Snijeg se zadržava na tlu zbog vrlo niskih temperatura koje su se u kontinentalnom dijelu zemlje spustile i do minu 13 celzijevih stupnjeva. Hladno je i na sjevernom Jadranu; u Rijeci je izmjereno minus 5, a u Puli minus 3 celzijeva stupnja.

Snijeg prouzrokovao probleme u prometu

Osobna vozila u Lici prometuju preko velebitskih prijevoja i Vratnika. Za sav promet zatvorene su ceste između Dobrosela u Ličko-senjskoj županiji i Mazina u Zadarskoj žuapniji te dionice Jadranske magistrale između Karlobaga i Senja.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama A 6 Rijeka–Zagreb, između Bosiljeva i Kikovice, A 7 Rupa-Diračje, na Istarskom ipsilonu, te na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar. Zbog bure i snijega na D8 između Senja i Karlobaga promet je prekinut.

Obilne snježne padaline koje su tijekom prijepodneva zahvatile Bjelovarsko-bilogorsku županiju donijele su manje poteškoće u prometu. Šef Stožera zimske službe Cesta d.d. Tihomir Štimac kazao je kako je angažirano 26 vozila među kojima je i dio ralica koje čiste snijeg na najkritičnijim dijelovima od 1200 kilometara cesta u kojima skrbi ova tvrtka.

Za sada je promet otežan samo na dijelovima prometnica koje su trećem prioritetu čiščenja, a vozačima se preporučuje zimska oprema i oprezna vožnja.

Snijeg uzrokuje probleme i u susjednoj Sloveniji, a najviše u Vipavskoj dolini koja je zbog jakih padalina i bure gotvo odsječena od svijeta.

Zagrebparkingovi djelatnici čiste parkir

Zagrebparkingovi djelatnici čiste parkirna mjesta u centru Zagreba usred mećve. Dok god su parkirna mjesta pokrivena snijegom nema naplate parkiranja. Premda je subota i parking se ne naplaćuje popodne (kao i cijele nedjelje), oni ne žele, očito, dočekati radni tjedan zatrpani snijegom, pa su se odmah bacili na čišćenje. Dakle, oni koji naplaćuju kazne, sada su postali čistači snijega. (dp)

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Akademski slikar i mason Jadranko Ferko naslikao je svoj autoportret u masonskoj odjeći
KAKO IZGLEDA OBRED
Sve tajne hrvatskih masona: Rituali, simbolika, zavjeti šutnje, muško bratstvo
  • dobravila:

    Ma , gdje su te ralice u Gorskom kotaru ? Moja mi dragi ne može doći kući ! Uf !!

  • andrijacatch:

    Prošlih godina kad su kupovali sol od kumova, bacali su sol i kad nije bilo snijega. Ove godine izgleda da nisu kupili dovoljno soli, ni približno koliko će trebati. Bit će zanimljivo kad dođe zima.

  • Ivana Brkić Ćubela:

    Ja se na Jaknu grejem !!!