Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorio na optužbe

Varga: HDZ je stranka koja stvara dugove, mi rješavamo dugove

Siniša Varga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
03.07.2015.
u 19:29

- Trebale su nam četiri godine da sredimo nered u državi koji je za sobom ostavio HDZ. Ne možemo im dopustiti da opet unište gospodarstvo - rekao je Varga

Ministar zdravlja Siniša Varga odgovorio je na optužbe koje su HDZ-ovci Željko Reiner i Ante Ćorušić iznijeli na konferenciji za medije na kojoj su komentirali odustanak od guranja hitne procedure za izmjene dvaju glavnih zakona u zdravstvu.

Podsjetimo, umjesto izmjena i dopuna, donijet će se novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a u paketu s Izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ići će po redovnoj proceduri.

- Zakonske izmjene preduvjet su za daljnju provedbu sveobuhvatne reforme zdravstva, koja će unaprijediti kvalitetu zdravstvene usluge. Zakonima ćemo osigurati bolju zdravstvenu uslugu bez dodatnog plaćanja, uz zadržavanje svih prava, bolju dostupnost zdravstvene usluge i specijalističke preglede u domovima zdravlja te će omogućiti kraće liste čekanja (rasterećenje bolnica vodi smanjenju lista čekanja). HDZ je s druge strane već započeo najavljivati racionalizaciju prava pacijenata, povećanje izdvajanja za zdravstvo i privatizaciju sustava. To nije izjavila jedna osoba, već nekoliko istaknutih predstavnika HDZ-a u posljednjih dva mjeseca iz čega možemo vidjeti da u HDZ-u postoji prilično čvrsti konsenzus što će napraviti kad dođu na vlast - rekao je Varga.

Na optužbe HDZ-a da su zakoni napisani da bi se mogli uhljebiti SDP-ovi kadrovi, Varga je odgovorio da to nigdje u tim zakonima ne piše.

- To su paušalne ocjene koje proizlaze iz nerazumijevanja. Naš je interes sustav napraviti održivim i funkcionalnijim. Reforme koje provodimo odobrene su od najviših europskih i svjetskih financijskih institucija što dovoljno govori o kvaliteti - dodao je. 

HDZ je Vargu također optužio da nije rekao istinu kada je rekao da se od hitne procedure odustalo zbog „odličnih rezultata rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci“. Ustvrdili su da je revizija pokazala da u proteklih 2,5 godine nisu smanjeni dugovi te da će ih plaćati HDZ.

- HDZ je stranka koja stvara dugove, mi rješavamo dugove. Na početku rada ove Vlade prije četiri godine dugovi u zdravstvu koje nam je ostavio HDZ iznosili su 7,4 mlrd kuna. Tada smo zemlju zatekli na rubu ekonomske propasti. Odlučili smo se na dug put sređivanja zatečenog lošeg stanja. Do kraja 2014. dugovi u zdravstvenom sustavu su smanjeni na 2,8 mlrd kuna, a mi kažemo da ćemo ih do kraja 2017. godine dovesti na nulu, odnosno da nikakvi dugovi neće postojati, niti će se generirati novi. I to iz vlastitih sredstava, a ne posuđivanjem iz proračuna. Pred građanima je izbor: gospodarski rast i napredak sa SDP-om ili gospodarski kaos s HDZ-om.Trebale su nam četiri godine da sredimo nered u državi koji je za sobom ostavio HDZ. Ne možemo im dopustiti da opet unište gospodarstvo - rekao je Varga.

Naglasio je da "bolnice u prvih šest mjeseci nisu napravile nove dugove, upravo suprotno, ne generiraju se novi dugovi".

- Temelj za to je izlazak HZZO-a iz riznice, imamo više novca u sustavu i možemo ga optimalno koristiti. Od početka godine bolnice rade po novom modelu, plaćanje se obavlja po izvršenju i bolnice bolje rade. Želim naglasiti da govorimo o vrlo kratkom razdoblju od šest mjeseci. Do kraja godine očekujemo još bolje rezultate - dodao je Varga.

Odgovorio je i na optužbe Ante Ćorušića da nije sposoban biti ministar. Rekao je da smatra da "su u ovom mandatu u zdravstvu napravljeni odlični potezi na dobrobit naših pacijenata". 

- Podsjećam da smo prije dvije godine reformirali primarnu zdravstvenu zaštitu i tada su svi bili protiv, a danas su svi zdravstveni radnici zadovoljni provedenim. Domovi zdravlja koji su stvarali gubitke, više ih ne stvaraju. Sad smo se prihvatili reforme u bolničkom sustavu. I opet je isti scenarij – puno otpora. No, mi smo uvjereni da će, što će vrijeme više prolaziti, biti sve više zadovoljnih onim što je i bit će napravljeno. Stvaramo sustav koji će biti dugoročno održiv – želimo da s njim budu zadovoljni svi – pacijenti i zdravstveni radnici - poručio je Varga

>> HDZ-ovci: Ako se šampionu afera Vargi utvrdi četvrti sukob interesa u nizu, ostavka je jedino rješenje

Komentara 52

GI
gismund
19:45 03.07.2015.

vi rješavate dugove?! jel tako što sto ste u samo 3,5 godine javni dug napucali u nebo, tj. povećali ga za strašnih 100 milijardi kuna??!? sramota!!!!

SU
suncesmokvemaslina
19:43 03.07.2015.

HDZ-ovci: Ako se šampionu afera Vargi utvrdi četvrti sukob interesa u nizu, ostavka je jedino rješenje

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:44 03.07.2015.

SDP je stranka od koje je 100.000 Hrvata pobjeglo u spas da ne gleda više ni jednu stranku u RH koje nemaju pojma o vođenju države

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije