Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERORISTIČKI NAPAD

U Parizu poginuo Hrvat Milko Jozić iz Belgije! Izvor iz grčke Vlade: I drugi terorist je vjerojatno u Europu ušao preko Grčke

Pariz teroristički napad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/36
15.11.2015.
u 00:34

Pariški tužitelj Francois Molins kazao je kako se čini da su napadači bili podijeljeni u tri koordinirana tima. Navodno su se razdvojili kod stadiona Stade de France, a crni Seat i crni VW Polo su viđeni na više lokacija gdje su su se odvijale napadi.

U nizu terorističkih napada koji su sinoć pogodili Pariz ubijeno je najmanje 129 ljudi. Pariški tužitelj kazao je da su u napadima 352 osobe ozlijeđene, dok ih je najmanje 99 još u kritičnom stanju

Tijek događaja pratite u nastavku:

0.35 sati - Francuske vlasti zatražile su posredstvom Interpola od Bosne i Hercegovine (BiH) informacije o određenim osobama koje nisu njezini državljani zbog sinoćnjih terorističkih napada u Parizu, objavljeno je u Sarajevu nakon sastanka Udarne skupine za borbu protiv terorizma koju čine vodeći ljudi sigurnosnih agencija, pravosuđa i izvršne vlasti. "Posredstvom Interpola razmjenjujemo s njima (Francuskom) informacije i zajedno tragamo za određenim brojem osoba za koje oni imaju indicije da su umiješane u terorističke napade u Parizu. To se ne odnosi na državljane BiH ili strance koji imaju bilo kakvu vezu s BiH", rekao je na konferenciji za novinare ministar sigurnosni BiH Dragan Mektić.

Ministar je prije samoga sastanka ustvrdio za medije da u BiH postoje teroristička uporišta koja prijete uništiti državu, zbog čega u BiH postoji stalna teroristička prijetnja. "U BiH imamo određena izvorišta terorizma, imamo radikalnu ideologiju koja se propagira, nasilni ekstremizam i određena teroristička djela. Dok god budemo tolerirali radikalnu ideologiju i nasilni ekstremizam uvijek ćemo imati terorističku prijetnju", istaknuo je ministar. Direktor Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić rekao je da vlasti BiH provjeravaju sumnjive osobe za kojima tragaju francuske vlasti, te da su pod nadzorom sigurnosno zanimljive osobe u BiH. Glavni državni odvjetnik BiH Goran Salihović rekao je nakon sastanka Udarne skupine za borbu protiv terorizma da će se u BiH imenovati dodatnih osam državnih odvjetnika koji će raditi na slučajevima terorizma. Tužitelj Salihović pozvao je i na snažniju policijsku suradnju.

0.20 sati - Glasnogovornica Ureda pariškog tužitelja potvrdio je AFP-u da je privedena obitelj jednog od napadača, muškarca rođenog u pariškom predgrađu. Agnes Thibault-Lecuivre nije željela otkriti tko je sve priveden.

0.00 sati - Srpski Blic na naslovnici od nedjelje objavljuje fotografiju muškarca za kojeg tvrde da je "terorist koji je sijao smrt po Parizu".

Tvrde kako je 25-godišnjak u Srbiju 7. listopada ušao s putovnicom na ime Ahmed Almuhamed. Opširnije OVDJE

23.20 sati - Francuska je "u ratu" i "napast će svog neprijatelja", organizaciju Islamska država (IS) kako bi je "uništila", rekao je premijer Manuel Valls dan nakon atentata u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba. - U ratu smo, napast ćemo tog džihadističkog neprijatelja kako bismo ga uništili u Francuskoj, u Europi i u Siriji i u Iraku - rekao je Valls na TV postaji TF1, jamčeći da će francuski odgovor biti "na razini tih napada". - Taj rat se vodi na nacionalnom teritoriju i u Siriji - ustvrdio je. Francuska, koja sudjeluje u koaliciji protiv IS-a u Iraku od rujna 2014., od prije sedam tjedana izvodi zračne napade na položaje te džihadističke skupine u Siriji.

Francuska se mora "pripremati i za druge napade terorista", upozorio je i podsjetio da je više puta nakon atentata u siječnju (na sjedište časopisa Charlie Hebdo) rekao da ne postoji "nulta stopa opasnosti". - Treba oživjeti naše vrijednosti. Moramo poraziti neprijatelje Republike, protjerati sve te radikalizirane imame, uskratiti državljanstvo onima koji omalovažavaju francuske vrijednosti - rekao je šef vlade.

23.10 sati - Nakon što je grčki ministar Nikos Toskas objavio da je osoba sa sirijskom putovnicom, koja je osumnjičena za terorističke napade u Francuskoj stigla 3. listopada na grčki otok Leros, u Europi je nastala pomutnja, jer, bi to značilo da je migrant ili izbjeglica u mjesec i pol "aktiviran" kao terorist. Vlasnik sirijske putovnice, o kojoj javljaju Grci prošao je preko Balkanske rute i, potvrđuje nekoliko hrvatskih izvora, registriran je 5 dana kasnije, 8. listopada u Opatovcu u Hrvatskoj. Opširnije OVDJE

22.48 sati - Među 129 poginulih, koliko ih je po posljednjim podacima bilo u usklađenim terorističkim napadimau Parizu, ima i stranih državljana, čiji je privremeni popis objavio AFP. Po različitim izvorima dosad je potvrđeno da su među ubijenima:

Najmanje dvoje belgijskih državljana /belgijsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Španjolski državljanin Alberto Gonzalez Garrido (29) /španjolske vlasti

- portugalski državljanin (63) /portugalske vlasti

- dvoje rumunjskih državljana /rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova

- britanski državljanin /britansko ministarstvo vanjskih poslova, koje spominje i neodređeni broj ranjenih Britanaca

- dvije mlade Tunižanke, sestre /višestruki izvori

- čileanska državljanka, navodno nećaka čileanskog veleposlanika u Parizu Ricarda Nuneza / zastupnica u čileanskom Senatu Isabel Allende

- dvoje alžirskih državljana u dobi od 40 i 29 godina /alžirski diplomatski izvori

- američka studentica Nohemi Gonzalez (20) /sveučilište Long Beach u Kaliforniji na kojem je studirala. Među ranjenima je i zasad nepoznati broj američkih državljana

- izvor iz švedske diplomacije spominje mogućnost da je ubijen jedan švedski državljanin, a još jedan je možda ranjen, dok je brazilska predsjednica Dilma Rousseff izjavila da su ranjene dvije brazilske državljanke, od kojih je jedna još u bolnici

22.45 sati - Pozivajući se na izvor iz grčke Vlade, Reuters piše da je i drugi osumnjičeni za napade na Pariz "vrlo vjerojatno" u Europu ušao preko Grčke. Ranije je grčki ministar kazao da je vlasnik sirijske putovnice, koja je pronađena pored jednog od tijela napadača koji je umro u napadu u Parizu, prošao u listopadu preko grčkog otoka Lerosa u Europu. - Vrlo je vjerojatno da je i drugi osumnjičenik također ušao preko Grčke. Istraga se nastavlja - kazao je izvor iz grčke Vlade.

22.35 sati - LA Times, pozivajući se na tri američka dužnosnika, piše da su napadi u Parizu navodno planirani u Belgiji, prenosi Guardian. Francuske vlasti smatraju da je napad organizirala mala teroristička ćelija iz Belgije.

22.20 sati - Glasnogovornik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova kazao je da je incident u hotelu Pullman bio "lažna uzbuna", piše Guardian. Glasnogovornik hotelskog lanca Accor ACCP.PA kazao je da se radilo o lažnoj dojavi o bombi, piše Reuters.

22.10 sati - Područje oko Eiffelovog tornja je evakuirano, a mnogo francuskih policajaca u punoj spremi viđeno je i kod hotela Pullman, piše Reuters na temelju dojave očevica. Evakuiaran je i park Champ de Mars koji se nalazi blizu Eiffelovog tornja. Dopisnik Fox Newsa Steve Harrigan je napisao na Twitteru da policija pregledava sobu po sobu u hotelu, piše Guardian.

21.40 sati - Belgijski premijer Charles Michel kazao je da je u tijeku istraga kojom pokušavaju utvrditi je li jedan od sumnjivaca uhićenih danas u Bruxellesu sinoć bio u Parizu, piše BBC. Francuski predsjednik Francois Hollande posjetio je parišku bolnicu Saint-Antoine gdje je smješten dio ozlijeđenih iz jučerašnjih napada.

21.36 sati - Tri usklađene skupine terorista: Evo kako su se odvijali stravični napadi u Parizu. Pročitajte OVDJE

21.08 sati - Francuski premijer Mauel Valls kazao je da će Francuska nastaviti svoju intervenciju u Siriji sa ciljem napada na Islamsku državu. Na televiziji TF1 Valls je potvrdio da Vlada namjerava produžiti izvaredno stanje te će dati još više resursa za borbu protiv, kako je nazvao, "vrlo dobro organiziranog neprijatelja", piše Reuters.

20.55 sati - Grad Zagreb obasjao fontane bojama francuske zastave. Opširnije OVDJE

20.14 sati - Tražim brata, Milka. Nismo se od petka čuli s njime - kazao nam je danas oko 15 sati Patrice Jozić iz belgijskog grada Liège. Patrice je, kao i brat, rođen u Belgiji i belgijski je državljanin, no hrvatskog je porijekla. Obitelj Jozić je dva sata kasnije primila potvrdu onog što su slutili - 47-godišnji Milko stradao je sa svojom partnericom u Parizu. Do tog trenutka, Milkova fotografija preplavila je društvene mreže preko kojih su obitelji tražile svoje najmilije. Milko se prije četiri mjeseca odselio iz Belgije u Pariz i živio je u ulici gdje se nalazi dvorana Bataclan.

Od petka navečer bezuspješno ga je pokušavala kontaktirati kći Laureline . Kako se nije javljao, prijatelji su mu ujutro, nakon pokolja, pokucali na vrata. Bez odgovora. Milko je trebao danas na put. Nije otišao. Njegova partnerica nije došla na posao. - Strašno je ne znati. Nitko nam ništa ne govori - apelirala je Laureline. Potvrda da je stradao donijela je bol, ali i neku vrstu olakšanja. Bivša supruga i majka njegovog djeteta, s kojom je ostao u prijateljskim odnosima, zahvalila je svima za riječi podrške i apelirala: A sada, proslavimo Milkov život!

20.10 sati - Prema belgijskim medijima, u Molenbeeku su raspoređeni teško naoružani policajci te pripadnici postrojbe za uništavanje eksplozivnih naprava ministarstva obrane. Belgijsko ministarstvo pravosuđa je priopćilo da je uhićeno više osoba, a, prema nekim medijima, trojica terorista koji su sudjelovali u napadima u Parizu potiču iz te bruxelleske općine. Belgijski mediji javljaju da je u blizini koncertne dvorane Bataclan, gdje je poginulo najviše ljudi, uočen automobil, sivi VW Polo belgijskih registarskih pločica. U njemu je pronađena potvrda o plaćenom parkingu na jednom parkiralištu u Molenbeeku. Riječ je o automobilu koji je iznajmila osoba koja je preko svojeg brata poznata belgijskoj policiji. Navodno je u blizini pariškog groblja Pere Lachaise, nedaleko od kafića u kojem je izvršen prvi napad, uočen i Seat s belgijskim tablicama.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

20.08 sati - Čelnici EU-a: Teroristi su postigli suprotan učinak od onoga što su htjeli. Opširnije OVDJE

19.45 sati - Pariški tužitelj objavio je nove detalje napada. Počeo je sa događajima kod stadiona Stade de France. Prva eksplozija se dogodila kod ulaza D. Pronađena su dva tijela, jedno sa pojasom na kojem je bio eksploziv i drugo tijelo prolaznika. Potom je napadač koji je stigao u Seatu napao ljude koji su večerali u baru, 15 osoba je poginulo, a 10 je ozlijeđeno.

Oko 21.30 sati kod ulaza H stadiona pronađeno je još jedno tijelo sa sličnim pojasom. Oko 21.32 dogodila se još jedna pucnjava ispred bara. Tu je poginulo petero ljudi, a osmero ih je ozlijeđeno. Pronađeno je oko 100 metaka. Napadač je stigao u crnom Seatu.

Najviše ljudi izgubilo je život u koncertnoj dvorani Bataclan. Ovdje su napadači kratko spomenuli Siriju i Irak. Tri terorista su poginula, jednog je ubila policija, a dvoje su se sami raznijeli eksplozivom. 89 ljudi je poginulo, a još nepoznati broj ljudi je ozlijeđen.

Pariški tužitelj Francois Molins kazao je kako se čini da su napadači bili podijeljeni u tri koordinirana tima. Navodno su se razdvojili kod stadiona Stade de France, a crni Seat i crni VW Polo su viđeni na više lokacija gdje su su se odvijale napadi.

Jedan od automobila korišteni u pariškim napadima je registriran na francuskog državljanina koji je zajedno sa još dvije osobe zaustavljen na francusko-belgijskoj granici. Trojac živi u Belgiji i nisu od ranije bili poznati francuskim vlastima. Belgijske vlasti su objavile da su uhitile nekoliko ljudi nakon što je automobil sa belgijskim registarskim oznakama viđen blizu dvorane Bataclan u Parizu.

19.15 sati - Pariški tužitelj je kazao da su u napadima 352 osobe ozlijeđene, dok ih je najmanje 99 još u kritičnom stanju, piše Guardian. Broj mrtvih popeo se na 129, piše Reuters.

19.10 sati - Na pitanje je li kroz Hrvatsku prošao vlasnik sirijske putovnice koja je pronađena na mjestu napada u Parizu, a za koga je grčki ministar rekao Nikas Toskas da je 3. listopadu evidentiran na otoku Lerosu, hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kaže: U ovom trenutku i odmah nakon napada nas sigurnosni sustav dijeli svaku korisnu informaciju sa kolegama iz Francuske, ali i Interpolom i Europolom kao i sigurnosnim agencijama.

Ministar Ostojić napominje "da je ta osoba evidentirana u bazama Interpola, onda bi ga Grčka zadržala a ne propustila". Po datumu ulaska, put od Grčke je mogao voditi i preko Mađarske i Austrije.

18.40 sati - Sirijska putovnica koju je pronašla francuska policija blizu tijela jednog od napadača u Parizu pripada migrantu koji je u listopadu bio registriran na grčkom otoku Lerosu, rekao je u subotu grčki ministar Nikos Toskas. "Vlasnik sirijske putovnice je stigao 3. listopada preko grčkog otoka Leros, gdje je bio registririan sukladno pravilima Europske unije", naveo je Toskas u priopćenju. Francuski istražitelji zasad nisu odredili pripada li ta putovnica napadaču.

18.30 sati - Marine Le Pen: Francuska mora 'uništiti' islamističke radikale. Opširnije OVDJE

18.15 sati - Podizanje razine sigurnosti u svim segmentima rada policije naredio je u subotu glavni ravnatelj policije Vlado Dominić nakon što su u petak navečer u Parizu izvedeni teroristički napadi. Opširnije OVDJE

17.50 sati - Guardian piše da je navodno tri od osam napadača u Parizu bilu iz četvrti u Bruxellesu u kojoj su danas provedene racije. Francuski mediji pišu da su tri napadača iz četvrti Molen. Belgijski ministar pravosuđa potvrdio je da je "nekoliko osoba uhićeno" u Bruxellesu povezanih sa pariškim napadima.

17.25 sati - Reuters piše da je terorist koji je pronađen mrtav na mjestu napada u Parizu sirijsku putovnicu. Vlasnik te putovnice prošao je preko grčkog otoka Lerosa 3. listopada, kazao je grčki ministar. Opširnije OVDJE

Belgijska policija zbog napada u Parizu provodi racije glavnom gradu Bruxellesu. BBC piše da je jedna osoba uhićena.

17.15 sati - Informacija kako postoji navodna povezanost osobe crnogorskog podrijetla s terorističkim napadima u Parizu je potpuna i zlonamjerna špekulacija, rekao je u subotu podgoričkoj agenciji MINA izvor iz crnogorske vlade.

17.10 sati - Francusku su, po drugi puta ove godine, u noći s petka na subotu pogodili teroristički napadi. Želim zahvaliti hrvatskim vlastima što nas u potpunosti podupiru te u ime francuskih vlasti i u svoje ime želim izraziti svu svoju zahvalnost za brojne izraze suosjećanja i solidarnosti koje smo primili iz cijele Hrvatske, upućene žrtvama, njihovim bližnjima i Francuskoj. Kao u siječnju, ovi znaci prijateljstva i potpore od iznimne su nam važnosti u ovim okrutnim trenucima, kaže se u izjavi francuske veleposlanice u Hrvatskoj Michèle Boccoz. Suočeni s ovom situacijom, francuske vlasti odlučile su proglasiti izvanredno stanje, poseban mehanizam koji omogućuje poduzimanje pojačanih mjera u cilju očuvanja javnog reda. Trebamo biti ujedinjeni i solidarni naspram međunarodnog terorizma i ne odustati od naših temeljnih vrijednosti poput demokracije, slobode i tolerancije koje ćemo odlučno nastaviti braniti, dodaje se u izjavi veleposlanice.

Predsjednik Francuske, Françoise Hollande, proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost do utorka u 13 sati. Francuske su zastave u cijelome svijetu spuštene na pola koplja u cilju odavanja počasti žrtvama ove tragedije. Knjiga žalosti bit će otvorena u Veleposlanstvu. Osobe koje traže informacije mogu se obratiti kriznom stožeru francuskog Ministarstva vanjskih poslova na broj : 00 33 1 45 50 34 60. Knjiga žalosti ce biti otvorena u Veleposlanstvu, a satnica ce biti objavljena na Internet stranicama, poručuje veleposlanica Boccoz.

17.00 sati - Muškarca starog 41 godinu ispitala je policija nakon što je "nešto za što se čini da je oružje" pronađeno u zračnoj luci Gatwick u Velikoj Britaniji, izvjestila je policija Sussexa, piše Guardian.

16.50 sati - Poruka Grabar-Kitarović Hollandeu: Najoštrije osuđujemo sumanuti teroristički zločin. Opširnije OVDJE

16.40 sati - Prema informacijama koje smo za sada primili od francuskih nadležnih tijela nema hrvatskih državljana među stradalima u sinoćnjem terorističkom napadu u Parizu, objavilo je Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u 16.30 sati. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnom je kontaktu s francuskim nadležnim tijelima i nastavit će izvještavati s novim informacijama kako one budu pristizale, dodaju.

16.30 sati - Identificirano je tijelo Francuza, moguće jednog od napadača na koncertnu dvoranu Bataclan gdje je pronađena i sirijska putovnica, objavile su francuske službe, a bavarske vlasti ispituju je li uhićeni muškarac iz Crne Gore s krijumčarenim oružjem možda povezan s napadima na Pariz u kojima je 127 osoba ubijeno, a 300 ranjeno. Opširnije OVDJE

16.20 sati - Nakon što je objavljen prijeteći status na Twitteru, u amsterdamskoj zračnoj luci zbog provjera je na zemlji ostao zrakoplov francusko-nizozemske kompanije Air FranceKLM. Zrakoplov, koji je trebao poletjeti u 14.45 sati po lokalnom vremenu, pregledavan je sat vremena, izvijestio je Reuters. U pariškim bolnicama smješteno je 300 žrtava napada, izvještava BBC o posljednjim podacima. 80 ih je u teškom zdravstvenom stanju, 177 je lakše ozlijeđeno, 43 su očevici i rodbina, dok je 53 ljudi otpušteno iz bolnice. Glasnogovornik američkog State Departmenta je izvijestio da vjeruju kako su i Amerikanci među ozlijeđenima u pariškim terorističkim napadima. Mark Toner nije želio otkriti je li koji Amerikanac ubijen.

15.55 sati - Bdijenje uz svijeće za žrtve napada u Parizu održat će se danas na londonskom Trafalgar Squareu s početkom u 21 sat po lokalnom vremenu.

15.20 sati - U dvorani Bataclanu su organizirane večeri prikupljanja novca za izraelsku pograničnu vojsku, objavio je Le Point. Bilo je prosvjeda protiv takvih večeri u Bataclanu. Prosvjednici, a bilo ih je pokrivenih glava i lica, najavljivali su da će se osvetiti onima koji upravljaju dvoranom Bataclan.

Krizni stožer francuskog Ministarstva vanjskih poslova uspostavio je pozivni centar (00 33 1 45 50 34 60) za osobe koje traže informacije, objavili su iz francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

15.15 sati - Francuski list Liberation javlja da je jedan od napadača identificiran, te da se radi o francuskom ekstremistu, od ranije poznatom policiji. Pokraj jednog je napada, pak, pronađena egipatska putovnica, a kod drugog sirijska putovnica. Njihovi identiteti još nisu potvrđeni.

14.50 sati - Francuski nogometni savez objavio je da neće otkazati prijateljsku utakmicu s Engleskom u Londonu, koja je na rasporedu sljedeći utorak.

14.25 sati - Eiffelov toranj je zatvoren do daljnjega zbog sigurnosnog rizika, odlučile su francuske vlasti

14.05 sati - Poljska ne može prihvatiti migrante prema kvotama Europske unije nakon terorističkih napada u Parizu u petak, izjavio je u subotu novoimenovani poljski ministar za europske poslove Konrad Szymanski

13.45 sati - Croatia Airlines organizira prijevoz hrvatskih državljana iz Pariza u Zagreb, ako to oni žele i ranije, neovisno o njihovim ranije rezerviranim putničkim kartama. "Zasad nema izvanrednih letova, ali ovisno o interesu u skladu s time će se i postupiti", rekla je ministrica Vesna Pusić

13.30 sati - AFP: U ponedjeljak u 12.00 sati održat će se minuta šutnje za sve žrtva napada u Parizu

13.05 sati - AP javlja da je na tijelu jednog bombaša samoubojice pronađena sirijska putovnica

13.00 sati - Ministrica Vesna Pusić: Zasad nema podataka o hrvatskim žrtvama među poginulima i ranjenima u terorističkim napadima u Parizu koji su i napadi na cijelu Europu. Hrvatska izražava potpunu solidarnost s Francuskom nakon terorističkih napada u Parizu

12.50 sati - "Gradonačelnicu Hidalgo sam zamolio da prenese žaljenje i šok milijuna stanovnika Londona na tragične događaje u Parizu. Naše misli su s vama i žrtvama napada i njihovim obiteljima. Smatramo Pariz našim sestrinskim gradom, mjestom duboke ljubavi i poštovanja s kojim dijelimo zajedničke vrijednosti. Oni koji su izvršili napadu nemaju takve vrijednosti, oni žele proširiti strag. Predsjednik Hollande je u pravu, oni moraju biti poraženi", izjavio je gradonačelnik Londona Boris Johnson

12.20 sati - Vlada je objavila brojeve telefona na kojima hrvatski građani mogu dobiti informacije o svojoj rodbini u Parizu. Ti su brojevi 01 4569 964, te u veleposlanstvu u Parizu 00 33 1 5370 02 80, te 0033 78 52 44 533.

12.15 sati - 12.50 - Još tijekom noći mnogi su Parižani ponudili pomoć turistima i svojim sugrađanima koji su trebali sklonište na brzinu, u trenucima kada se još nije znalo je li napadi još traju. Na društvenim mrežama su objavljivali pozive u svoje domove s hashtagom #PorteOuverte (otvorena vrata)

12.12 sati - Žalosno je što je na ovakav način moralo doći do upozorenja svim čelnicima EU da politika prema izbjeglicama nije onakva kakva bi trebala biti – prokomentirao je terorističke napade u Parizu Đuro Božanović, međunarodni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević. U stranci drže kako je ovotek buđenje onih koji su granicu prešli bez ikakvih isprava, neki uz registraciju, a neki nelegalno, te samo prošetali kroz granične prijelaze i došli do željenog odredišta. Više čitajte ovdje.

12.10 sati - Sjeverni terminal londonskog aerodroma Gatwick je evakuiran iz predstrožnosti. Povišen je stupanj sigurnosti nakon napada u Parizu.

12.05 sati - Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović osudio je zločin u Parizu.

- Zgrožen sam ovim što se dogodilo i suosjećam sa žrtvama i njihovim obiteljima. Islamska zajednica izdat će danas svoje posebno priopćenje povodom ove tragedije - rekao nam je muftija Hasanović, koji je dosad osudio sve zločine i terorističke napada koji se čine tobože u ime islama.

Muftija Hasanović uvijek naglašava kako takvi čini nemaju nikakve veze s islamom kao religijom, koja zagovara mir i toleranciju, te da teroristi koriste islam kao paravan za svoje zločine.

11.35 sati - Francuska policija je objavila da uvodi zabranu javnih demonstracija u više pariških predgrađa: Seine Saint-Denis, Hauts de Seine i Val de Marne

11.30 sati - "Za ovu 'objavu rata' odgovorna je Islamska država. Bit ćemo nemilosrdni u odgovoru. Napadi su kukavički. Upotrijebit ćemo sve mjere u borbi protiv terorističkog zla. U ovom teškom trenutku i nesigurnom vremenu pozivam na ujedinjenost i hrabrost. Čak i ranjena, Francuska će se uzdignuti", izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande, nakon izvanrednog sastanak državnog vijeća sigurnosti.

11.20 sati - Bolnice u Parizu pozivaju sve liječnike u blizini koji su slobodni da dođu pomoći. Pred pariškim bolnicama ljudi čekaju u redovima kako bi donirali krv. Bolnice su zamolile građane da računaju da će donacije krvi biti potrebne i preko vikenda i sljedeći tjedan, javlja francuski novinar Gregory Domine, prenosi Guardian.

11.15 sati - Napad u Parizu predstavlja udar na temeljne vrijednosti, ne europske, jer ljudski život je svjetska i univerzalna vrijednost, poručio je premijer Zoran Milanović danas na konferenciji za medije. Rekao je kako zasad nemaju informacija o eventualnim poginulim Hrvatima. Više čitajte ovdje.

10.37 sati - Islamska država objavila je snimku militanta koji je rekao da Francuska neće živjeti u miru sve dok traje bombardiranje njihovih boraca, objavio je Reuters. Više čitajte ovdje.

10.29 sati - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da je sada nužnije nego ikad koordinirati borbu protiv terorizma, prenosi AFP.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

- Jedan od ciljeva sastanka u Beču je da konkretno vidimo kako možemo ojačati međunarodnu borbu protiv Islamske države - rekao je Fabius novinarima u Beču uoči mirovnih pregovora o Siriji.

10.08 sati - Po novim podacima, u napadima u petak navečer poginulo je 128 osoba, a 99 je u kritičnom stanju.

Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu ujutro sazvao je hitan sastanak s ministrima i vojnim zapovjednicima, objavio je BBC, dok agencija Reuters javlja da je po novim podacima 128 ljudi izgubilo život u terorističkim napadima izvedenim u petak u Parizu.

"Francois Hollande trenutno održava hitan sigurnosni sastanak s ministrima i vojnim zapovjednicima", kaže BBC.

Dodatnih 1.500 vojnika mobilizirano je kako bi čuvalo važne zgrade u Parizu, uključivo parlament, crkve i turističke atrakcije.

Vlada je na granicama uspostavila kontrole. Policija će provjeravati ljude, prtljagu i vozila koja ulaze i napuštaju Francusku cestovnim putem, vlakovima, morem ili avionima, kazala je dužnosnica pograničnih službi Melanie Lacuire.

Vlasti su zatražile od stanovnika francuske prijestolnice da zasad ako ne moraju ne napuštaju svoje domove jer je ostalo nerazjašnjeno pitanje jesu li svi napadači ubijeni. Ulice međutim, bez obzira na pozive vlasti, nisu prazne.

9.39 sati - Prema posljednjim podacima u napadima je poginulo 127 ljudi, rekao je policijski izvor AFP-u. Ranjenih je 180, od kojih je 80 u kritičnom stanju.

9.30 sati - Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova upravo je objavilo: Čim budemo imali službenu obavijest o državljanstvu žrtava sinoćnjeg terorističkog napada objavit ćemo je.

9.28 sati - Vjerujemo u toleranciju. Znamo da je naša sloboda jača od bilo koje vrsta terora - komentirala je Angela Merkel, kancelarka Njemačke. Više reakcija državnika možete pročitati ovdje.

9.10 sati - Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir osudio je napade rekavši kako su oni protiv svih vjera te poručivši kako moramo pojačati borbu protiv terorizma.

- Želio bih izraziti sućut francuskoj vladi i narodu zbog gnusnih terorističkih napada koji su se jučer dogodili i koji idu protiv sve etike, morala i religija - rekao je Adel al-Jubeir novinarima u Beču.

9.09 sati - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo je jutros da još nije primilo nikakvu službenu obavijest francuskih nadležnih institucija o državljanstvu žrtava sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu.

- Veleposlanstvo RH u Francuskoj u stalnom je kontaktu s francuskim nadležnim tijelima i čim budemo imali službene informacije objavit ćemo ih. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osuđuje ovaj suludi teroristički akt te izražava sućut obiteljima i prijateljima žrtava, francuskom narodu i vladi - priopćili su.

9.05 sati - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u priopćenju kako Izrael stoji uz francuskog predsjednika Hollandea i francuski narod u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

9.00 sati - Policija je otvorila područje oko jednog od mjesta napada, oko Le Carillon i Le Petit Cambodge restorana.

8.24 sati - I Vatikan se oglasio o napadima. Pozvali su na odgovor "širenju ubojite mržnje u svim oblicima".

Federico Lombardi rekao je u priopćenju kako je riječ o napadu na mir za cijelo čovječanstvo. Rekao je da se Vatikan moli za žrtve i ranjene i za cijeli francuski narod.

8.20 sati - Gradonačelnica Anne Hidalgo rekla je da Pariz stoji unatoč žaljenju i tugi.

8.10 sati - Napadač je bio odjeven u crno i visok 185 cm, rekao je psihoterapeut Mark Colclough, 43-godišnji britansko-danski državljanin koji je svjedočio napadu. Više čitajte ovdje.

8.00 sati - Ulice Pariza su puste, a mnogi otkazuju putovanje prema Parizu.

7.39 sati - Pariz će danas zatvoriti većinu svojih javnih prostora obznanjeno je na službenom Twitter profilu grada Pariza. Škole, muzeji, knjižnice, sportske dvorane, bazeni, tržnice kao i sveučilišta, ostat će danas zatvoreni.

7.24 Nakon serije atentata u kojima je poginulo najmanje 120 ljudi u Parizu brojne zgrade i spomenici širom svijeta osvijetljeni su bojama francuske zastave, javio je Le Monde.Vrh zgrade World Trade Centra u New Yorku osvijetljen je u plavo-bijelo-crveno, i u tim će bojama ostati sljedećih dana, Empire State Building koji je jučer navečer bio osvijetljen u plavu boju pogasio je sva svjetla i utonuo u mrak.

Gradska vijećnica u San Franciscu, hotel Omni u Dallasu i toranj CN u Torontu i ATB Financial u Alberti također su osvijetljeni bojama francuske zastave. Plavo-bijelo-crveni postao je i kip Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru.

Sinoćnji tijek događaja možete čitati ovdje.

>> Svjedok: Napadač je bio odjeven u crno. Pucao je kao profesionalac

>> 5 lokacija u Parizu na kojima su se sinoć dogodili napadi

>> Hrvatska vokalistica u Parizu: U šoku sam, večeras sam skoro završila u restoranu gdje je počeo napad

Komentara 332

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
09:00 14.11.2015.

"Gradonačelnica Anne Hidalgo rekla je da Pariz stoji unatoč žaljenju i tugi." Lako je njoj sipati pamflete, njena je guzica ostala u komadu.

Avatar abakus
abakus
09:12 14.11.2015.

"Napadi u Parizu napad su na cijelo čovječanstvo", kaže Obama...? Ne, nisu. Napad su na Europu koju je dio njezinih političara širom otvorio napadačima i ostavio nemoćnom i nebranjenom. Ne vidim da takvih napada ima u, recimo, Australiji koja čvrsto i uz pomoć vojske čuva svoje granice, a za ulazak u zemlju zahtijeva vrlo skupu vizu za čije se dobivanje prolazi vrlo kompliciran proces. Za ljude koji su sinoć poginuli smatram osobno odgovornima SVE političare koji su pozivali na prihvaćanje lažnih izbjeglica i SVE medije i plači-novinare koji su im u tome držali svijeću.

Avatar Idler 3
Idler 3
09:04 14.11.2015.

Zatvorili buju granice....užas....naši nazovi-ljevičari buju završili na hitnoj. Iskrena sućut francuskom narodu, a posebno obiteljima žrtava !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije