Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Novinar Le Mondea objavio snimku kaosa ispred Bataclana: Ranjen dok je pružao pomoć

pariz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
14.11.2015.
u 09:54

Krv je bila posvuda, ispričao je svjedok napada u kafiću

Novinar Le Mondea Daniel Psenny, koji živi iz Bataclana, ranjen je dok je puštao ljude koji su bježali iz dvorane u svoj stan - metak ga je pogodio u ruku.

Psenny je objavio video snimljen iz njegovo stana koji prikazuje ljude kako bježe iz Bataclana, od kojih su neki izlazili i kroz prozore. Snimku možete pogledati u galeriji, ali upozoravamo da je uznemirujuća.

Crn i profesionalan

Napadač je bio odjeven u crno i visok 185 cm, rekao je Guardianu psihoterapeut Mark Colclough, 43-godišnji britansko-danski državljanin koji je svjedočio sinoćnjem napadu na kafić u Parizu.

- Bili smo oko 20 metara od kafića kad smo čuli petardu, pogledao sam okolo i vidio sam muškarca, možda 185 cm visokog, a prema položaju koji je zauzeo bilo je očito da je pucao - rekao je Colclough, dodajući da je držao dugu automatsku pušku.

Dodao je da je napadač nosio usku crnu vojnu uniformu i možda vunenu kapu.

- Bio je ljevak i pucao je u rafalima od tri do četiri pucnja. Bili su to potpuno namjerni, profesionalni rafali - rekao je, dodajući da je ubio tri ili četiri osobe koje su sjedile na stolcima ispred kafića.

- Vidjeli smo kako su pogođeni. Pali su sa stolica na tlo - rekao je Colclough. Potom je napadač, nastavio je, pucao kroz prozor automobila pa je ušao u kafić gdje je otvorio vatru.

- Tada smo se sklonili. Čuli smo možda 15 ili 20 hitaca, a potom je sve utihnulo - rekao je.

Nakon što su napustili mjesto događaja policija ih je vratila u kafić.

- Bilo je prilično strašno. Vidjeli smo ljude koji su bili ili ranjeni ili mrtvi. Možda 10 ili 12 - rekao je.

- Vidjeli smo tipa koji je bio pogođen u želudac. Bilo je strašno. Krv je bila posvuda - ispričao je Colclough.

Bio je to pakao

Odmah nakon ponoći policija i vatrogasci su pohitali prema koncertnoj dvorani Bataclan, gdje se događala talačka kriza. Zatim su se začuli rafali i nekoliko detonacija - policija je dobila naredbu za akciju.

Ljudi nisu ispuštali mobitele iz ruku. "Žena mi je u Bataclanu, ovo je katastrofa", kazao je muškarac koji je dotrčao na lice mjesta, ali mu je policija zapriječila ulazak u dvoranu.

"Čula se pucnjava u dvorani. Sve što vam mogu reći jest da je ovo gore nego Charlie Hebdo", satirički list na koji je u siječnju izveden islamistički napad, rekao je pripadnik redarstvenih snaga koje nikome nisu dopuštale da se približi.

Na Twitteru desetci ljudi objavljivali su fotografije i osobne dokumente svojih bližnjih koji su bili u dvorani, moleći korisnike interneta da im jave najnovije informacije.

Na radijskoj postaji France Info svjedok kroz plač govori da su napadači "pucali u mnoštvo uz povike 'Allahu Akbar' (...) bio je to pakao".

Četvrti na istoku Pariza, gdje su brojni barovi veoma posjećeni tijekom vikenda, bili su glavno poprište niza napada u petak navečer. Policija je veoma brzo blokirala ta mjesta.

Napadi su se dogodili u 10. i 11. okrugu gdje su napadači ciljali ljude u barovima i restoranima. U Carillonu u ulici Alibert bilo je 14 mrtvih, na terasi Le Petit Cambodge u istoj ulici njih 12, u napadu na bar la Belle Equipe u ulici Charonne umrlo je 18 ljudi, a u restoranu La Cosa Nostra u Rue de la Fontaine po zadnjim je podacima poginulo pet ljudi.

 Napadači su otvorili vatru i u dvorani Bataclan gdje je svirala skupina Eagles of Death Metal i gdje je bilo najviše mrtvih, njih osamdesetak. 

"Vojska osigurava područje", rekao je pripadnik policije blizu bolnice St. Louis, nedaleko od mjesta napada. Forenzičari, u bijelom, počeli su tijekom noći svoj rad  osvjetljavajući mrlje krvi ispred ograde obližnje osnovne škole.

"Čuli smo rafalnu paljbu koja je trajala 30 sekunda, činilo se kao da nikada neće prestati, mislili smo da je vatromet", rekao je Pierre Monfort, koji živi u blizini.

Slični ratni prizori u ulici Charonne koja je petkom navečer krcata ljudima. Vatrogasni kamioni prolazili su uz zavijanje sirena.

Jedan očevidac kazao je da je "dvije do tri minute" čuo "rafale" i vidio "više tijela oblivenih krvlju". "Krvi je bilo posvuda", rekao je drugi.

Mislio da je šala

I na kraju Stade de France, na istoku grada, gdje je francuska reprezentacija igrala prijateljsku utakmicu protiv Njemačke kojoj je nazočio i predsjednik Francois Hollande. Najpoznatiji francuski stadion, na sjeveru Pariza, gdje se u srpnju 2016. treba održati završnica Europskog nogometnog prvenstva.

 U njegovoj blizini odjeknule su tri istodobne eksplozije. Gledatelji prijateljske utakmice između Francuske i Njemačke isprva nisu mogli napustiti stadion jer su izlazi bili zatvoreni, nakon čega su evakuirani u razmjerno mirnim okolnostima.

"Eksplozije su odjeknule 25 minuta nakon početka utakmice. Igra je nastavljena. Mislio sam da je neka šala", rekao je Ludovic Klein (37) koji je došao iz Limogesa s desetogodišnjim sinom. "Evakuacija je uglavnom bila mirna, osim manjeg naguravanja".

Kako navodi izvor blizak istrazi, na stadionu je bilo četvero mrtvih, među kojima su "sigurno trojica terorista".

Po posljednjim podacima, u svim napadima poginulo je ukupno osam terorista. Četvorica su poginula u Bataclanu gdje su trojica njih aktivirala pojas s eksplozivom. Trojica samoubojica poginula su kod Stade de Francea a jedan na bulevaru Voltaire, u blizini Bataclana. 

>> Hrvatska vokalistica u Parizu: U šoku sam, večeras sam skoro završila u restoranu gdje je počeo napad

Komentara 104

DU
Deleted user
08:38 14.11.2015.

Europa će skupo platiti svoju glupost. Ovo je tek početak. U nekim švedskim protestantskim crkvama su skidali križeve da se izbjeglice ne bi uvrijedile. Svaki komentar je suvišan.

MS
Marinac_SEAL
08:30 14.11.2015.

Multikulturalnost...

MA
maklin
08:37 14.11.2015.

Evo im sada Merkelice i široko otvorenih ruku, samo ih primajte. Koliko vam treba da shvatite. Sad su ušli u EU a to su i htjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije