Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Angela Merkel:

'Vjerujemo u toleranciju. Znamo da je naša sloboda jača od bilo koje vrsta terora'

državnici
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.11.2015.
u 09:32

Iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je napade nazivajući ih "zločinom protiv čovječanstva"

Čelnici najvećih zemalja složno su osudili sinoćnje napade u Parizu u kojima je poginulo najmanje 120 ljudi.

- Htjeli smo biti ovdje među onima koji su vidjeli ove strašne zločine. Borit ćemo se i bit ćemo nemilosrdni jer ovi teroristi koji su kadri počiniti ovakve zločine moraju znati da će im se suprostaviti odlučna i ujedinjena Francuska - rekao je francuski predsjednik François Hollande.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da napadači mrze slobodu. Poručila je da Nijemci plaču s građanima Pariza.

- Vjerujemo u toleranciju. Znamo da je naša sloboda jača od bilo koje vrsta terora - komentirala je Merkel, poručivši da će se Njemačka s Francuskom boriti protiv terorizma.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je stravične napade u Parizu nazvavši ih ''napadom na cijelo čovječanstvo'' te je izrazio sućut i podršku francuskom narodu, prenosi Huffington Post.

- Još jednom vidjeli smo nečuveni pokušaj da se teroriziraju nevini civili. Ovo nije samo napad na Pariz i ljude u Francuskoj, nego napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo- rekao je američki predsjednik u Bijeloj kući.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je telegram sućuti Hollandeu.

- Ova tragedija još je jedan dokaz barbarske prirode terorizma koji izaziva ljudsku civilizaciju. Očito je da, za efikasnu borbu protiv ovog zla, cijela međunarodna zajednica mora ujediniti snage - rekao je Putin.

- Želio bih potvrditi da je ruska strana spremna na blisku suradnju s francuskim kolegama u istrazi ovog zločina u Parizu. Nadam se da će počinitelji dobiti zasluženu kaznu - dodao je.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je sućut.

- Dijelimo tugu i bol francuskog naroda. Teroristički kriminalci nemaju i ne mogu imati isprike. Tragedija u Parizu od nas traži da se ujedinimo u borbi protiv ekstremizma, da pružimo čvrst i odlučan odgovor terorističkim napadima - rekao je Medvedev.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je poruku suosjećanja na Twitteru nakon terorističkih napada u Parizu.

- Šokirana sam groznim napadima u Parizu i duboko ožalošćena gubitkom tolikih života. Hrvatska stoji uz narod Francuske, napisala je predsjednica.

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u priopćenju kako Izrael stoji uz francuskog predsjednika Hollandea i francuski narod u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je napade nazivajući ih "zločinom protiv čovječanstva", javlja AFP. Rouhani je otkazao službeni posjet Francuskoj, koji se trebao održati sljedećeg tjedna. 

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir osudio je napade rekavši kako su oni protiv svih vjera te poručivši kako moramo pojačati borbu protiv terorizma.

- Želio bih izraziti sućut francuskoj vladi i narodu zbog gnusnih terorističkih napada koji su se jučer dogodili i koji idu protiv sve etike, morala i religija - rekao je Adel al-Jubeir novinarima u Beču.

Iz Vatikana su pozvali na odgovor "širenju ubojite mržnje u svim oblicima". Federico Lombardi rekao je u priopćenju kako je riječ o napadu na mir za cijelo čovječanstvo. Rekao je da se Vatikan moli za žrtve i ranjene i za cijeli francuski narod.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da njegova zemlja stoji uz Francusku u ovom teškom trenutku.

- Nudimo svu moguću pomoć i podršku. Naše misli i molitve su uz narod Francuske - rekao je Trudeau.

>> Hrvatska vokalistica u Parizu: U šoku sam, večeras sam skoro završila u restoranu gdje je počeo napad

>> Svjedok: Napadač je bio odjeven u crno. Pucao je kao profesionalac

Komentara 102

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
09:49 14.11.2015.

Pošto ni jedan portal u RH ne želi prenjeti dolje navedeno, uzeli smo si za pravo učiniti to umjesto Vas: Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić jučer je u službenu proceduru Europskog parlamenta uputila prioritetno pitanje Europskom vijeću u kojemu, uvažavajući svuu važnost Njemačke kao razvijene demokracije i bogate ekonomije za stanje ove Zajednice, naglašava da ta država kao tek jedna od ravnopravnih članica Europske unije nema nikakvo pravo jednostranim odlukama ugrožavati sigurnost ostalih članica. Naglasila je također da drži da je odluka koju europski mediji iščitavaju iz izjava njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea i ostalih njemačkih državnih dužnosnika o povratku velikog broja izbjeglica i migranata iz Njemačke u one države članice u kojima su ušli na teritorij EU-a, ali s iznimkom Grčke, skandalozna te predstavlja udar na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, istaknuto je u priopćenju Ureda Ruže Tomašić. -Stoga je zastupnica Tomašić Europsko vijeće pitala drži li da je unilateralno donošenje odluka u upravljanju migrantskom krizom u Europi dobra praksa koju bi trebale primjenjivati sve države članice te smatra li Vijeće da Njemačka ima pravo svojim odlukama ugroziti nacionalnu sigurnost drugih država članica? Također, uzevši u obzir zaključke summita na Malti i otvorenu mogućnost otvaranja centara za procesuiranje i registraciju izbjeglica na području jugoistočne Europe, upitala je Vijeće je li svjesno da takva politika od Republike Hrvatske, jedne od manjih i siromašnijih članica EU-a, pravi sabirni centar za migrante što će pogoršati ionako tešku socio-ekonomsku situaciju u zemlji. Na kraju je istaknula kako građani Republike Hrvatske nikad nisu iskazali želju za prihvaćanjem većeg broja izbjeglica i pretvaranjem njihove države u sabirni centar te je zatražila da se Vijeće očituje smatra li da posjeduje potreban legitimitet donositi bilo kakve odluke koje se izravno odnose na Republiku Hrvatsku, a suprotne su volji njezinih građana.

MR
Mr. Right
09:51 14.11.2015.

Radi ovakvih politicara kao sto je ova baba se i desavaju ovakve stvari ,Evropski ljevicari su otvorili vrata radikalnom islamu koji se po Evropi siri kao kukolj u psenici.

GP
gico.prase
09:47 14.11.2015.

Nemogu da vjerujem ! Pa kako je nije sram !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije