Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP-ov prijedlog za povećanjem plaća nije dobio podršku vladajućih

Pola od 1,6 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj ima neto plaću manju od 5400 kuna, što je gotovo 1000 kuna manje od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, veliki broj zaposlenih radi i ne prima plaću, a 200 tisuća zaposlenih ima primanja manja od 3000 kuna, naveo je Bernardić
07. svibnja 2019. u 22:22 19 komentara 1014 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

SDP-ov prijedlog za povećanjem plaća u Hrvatskoj nije danas u Hrvatskom saboru dobio podršku vladajućih jer, kako su objasnili, time ne bi bili obuhvaćeni građani s najmanjim prihodima, a jedinice lokalne samouprave istodobno bi ostale bez 2,4 milijarde kuna.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak SDP je predložio povećanje osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna čime bi, kako je rekao Davor Bernardić (SDP), plaće u Hrvatskoj trenutno narasle između 330 i 500 kuna mjesečno, bez dodatnog troška za poslodavce, što bi obuhvatilo oko 700 tisuća radnika. Ciljana skupina, dodao je, zaposleni su s plaćom većom od 4000 kuna, oni koji nisu zahvaćeni zadnjom poreznom reformom: vježbenici, pripravnici, učitelji, profesori, medicinske sestre, liječnici, inženjeri i drugi.

"Pola od 1,6 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj ima neto plaću manju od 5400 kuna, što je gotovo 1000 kuna manje od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, veliki broj zaposlenih radi i ne prima plaću, a 200 tisuća zaposlenih ima primanja manja od 3000 kuna", naveo je Bernardić naglasivši da je jedino Bugarska od svih europskih zemalja po standardu lošija od Hrvatske.

"U Hrvatskoj imamo gotovo europske cijene, a značajno zaostajemo i po BDP-u i po plaćama, dok svakodnevno troškovi života rastu, ponajprije režije", istaknuo je Bernardić pozvavši vladajuće da podrže prijedlog za povećanje plaća za koji tvrdi da je realan i ostvariv.

studenti Budućnost očima hrvatskih studenata 'Hrvatski je san Irska, ljudi su uvjereni da je ta zemlja od naše bogatija novcem, ali i razumom'

HDZ: Najprije treba stvoriti preduvjete 

Branko Bačić (HDZ) je rekao da prijedlogom SDP-a ne bi bili obuhvaćeni građani s najmanjim prihodima koji ionako nisu u škarama poreza na dohodak, a lokalna samouprava ostala bi bez 2,4 milijarde kuna.

"Došlo bi do povećanja plaća onima na koje SDP računa", ustvrdio je.

Za povećanje osobnog odbitka trebaju biti stvoreni preduvjeti, da svaki poslodavac može svome zaposleniku isplatiti adekvatnu plaću, drži Grozdana Perić (HDZ). 

iseljavanje Kakve su plaće, cijene... Otkrio svoje iskustvo nakon godinu dana u Irskoj: 'S tim se nikada nisam susreo u Hrvatskoj'

"Kolege koje nisu napravile obračun plaće ne znaju što to znači", dodala je. Upozorila je i da sto kuna povećanja poreznog odbitka znači 200 milijuna kuna manje poreznih prihoda, te istaknula da opterećenje od poreza na dohodak iznosi šest posto, kao i da više od 73 posto građana uopće ne plaća porez na dohodak.

Svako porezno rasterećenje pozdravlja Stjepan Čuraj (HNS), ali ističe da ono mora biti pametno."Trećina zaposlenih ovo neće gotovo ništa osjetiti, oni koji imaju plaću 4000 kuna neto dobit će 75 kuna, oni s 4500 kuna 260 kuna, a oni s koji imaju olakšicu na dijete i 5500 kuna ništa neće osjetiti. A što bi mogli osjetiti ako uzmemo od lokalnih jedinica 2,4 milijarde kuna, skuplje cijene vrtića, javnog prijevoza, manje novca za infrastrukturu, sport, subvencije, kulturu?", upitao  je.

Kritika SDP-ovom prijedlogu došla je i od nezavisnog zastupnika Zdravka Ronka, bivšeg SDP-ovca, koji je Bernardićevo zalaganje za plaće i mirovine nazvao "degutantnim i perverznim" jer dolazi od osobe koja ima 39 godina, a ni dana radnog staža i koja je s 37 godina ostvarila pravo na mirovinu od preko 7 500 kuna.

Karlovački sud presudio je u korist dvojice tužitelja kojima noću smetaju zvona Kontradiktorna presuda Ušutkali zvonjavu crkve jer ne mogu spavati: 'To je kao da zabranite zvoniti Big Benu'

SDP: Novca za povećanje plaća ima, pitanje je što je prioritet Vlade  

Mostov Tomislav Panenić smatra da bi veći iskorak trebalo napraviti za ljude s najnižim plaćama koje uopće nisu u poreznim škarama, a njegov stranački kolega Nikola Grmoja da svo porezno rasterećenje neće biti dovoljno bez smanjenja ogromnog državnog aparata.

Branimir Bunjac kazao je da Živi zid podržava svaki napor u povećanju plaća i mirovina pa i čak kada dolazi iz redova SDP-a. "Plaće i mirovine su najveći problem u Hrvatskoj, posebice one najniže i ispodprosječne kojih je prema nekim statistikama oko 75 posto", rekao je.

SDP-ovi zastupnici Saša Đujić i Branko Grčić uvjereni su da novca za povećanje plaća ima te da je samo pitanje koji je prioritet Vlade.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Rajko Dujmić
U 66. GODINI
Umro je Rajko Dujmić: Legendarni glazbenik izgubio bitku nakon teške nesreće
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • Vlaskoulicanec:

  Koja demagogija!!!!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  tih 2,4 mlrd kuna manje o kasama gradova i općina bi daleko više građani osjetili nego to bernardićevo povećanje plaća. što nije svoje stranačke drugove upitao, kad su bili na vlasti i vedrili i oblačili kako su htjeli, zašto nisu ... prikaži još! oni onda digli minimalac na 5.000 kuna? zašto su oni donijeli zakon, tj. pripremu propisa za umirovljenje od 67-e... aha, onda nije bilo vrijeme.... a sad je? pa i hdz je u oporbi tražio neke zbilja lijepe stvari, a sad kad je na vlasti izbjegava te teme, jer 'nisu se stvorili uvjeti'... pa kad će se stvoriti uvjeti za veće mirovine i plaće? s vremenom, naravno. dignuti minimalac najednom toliko bi značilo ipak otkaze lijepom dijelu radnika i propast jednog dijela obrtnika. ono što ne možete naplatiti ne možete ni prihodovati. dizanje plaća u građevinskom sektoru koje je zamjetno, se osjeća u javnim nabavama gradova i općina. pogledajte rebalanse koje sad rade, stavke se dižu i do 50%, negdje 100%, za istu količinu radova. ako želim oda radnik ima plaću od 7.500 kuna neto, onda i tu uslugu, taj njegov rad, treba platiti. znači, nema više polaganja pločica u kupaoni po 30 kuna kvadrat.... zašto piva u irskoj, u pubu, košta 4-5 eura, a kod nas 2.... za kavu dati 2,5 eura... a otkud mislite da oni imaju veće plaće? da njih gazde ne gule kao naši nas?! sve je isto, samo su odnosi drugačiji, živite isto vani, samo što niste doma. i fali vam dom i radi toga su vam krivi svi, samo ne vi. tako da ne treba bernardiću podilaziti, njega ruše nakon eu izbora.

 • Mario125:

  Pa bili ste na VLASTI do prije par mjeseci i to 4 godine i šta sta ste radili - ništa - 0 - samo uvodili nove poreze , i zaduživali zemlju - a sad pametujete i kritizirate šta treba - ... prikaži još!- prejadno - jadniče Bero - to je još jedan dokaz da ste najobičnije neznalice i prodavači magle i da nemate pojma ni o čemu !!!