Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ušutkali zvonjavu crkve jer ne mogu spavati: 'To je kao da zabranite zvoniti Big Benu'

Dakako, župa sv. Antuna Padovanskog – Blažene Djevice Marije Kraljice Mučenika iz Lasinje žalit će se na kontradiktornu presudu i nada se da će se crkveno zvono i dalje oglašavati kao dosad
07. svibnja 2019. u 21:30 120 komentara 13173 prikaza
Karlovački sud presudio je u korist dvojice tužitelja kojima noću smetaju zvona
Foto: Župa Lasinja

Premda se u prvi mah učinilo kako će zvona s lasinjske crkve, nedaleko od Karlovca, morati prestati zvoniti noću zbog presude karlovačkog suda, čini se da to ipak neće biti tako jer je presuda, kako doznajemo, poprilično nelogična i kontradiktorna te u koliziji s međunarodnim ugovorom između Svete Stolice i Hrvatske. Naime, Općinskom sudu u Karlovcu tužitelji Mario i Ante Šitum iz Lasinje podnijeli su tužbu zbog zvona satnog mehanizma s crkvenog tornja, zahtijevajući da se ono isključi od 22 sata do šest ujutro, jer zbog njega noću ne mogu spavati.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

„Jedan od tužitelja čak nema ni boravište i prebivalište u Lasinji, niti vlasništvo nad objektom, već živi u BiH, a smeta mu crkveno zvono. To bi bilo kao da vas tuži prolaznik s ulice jer mu smeta glazba iz vašega stana“, komentirao nam je nepravomoćnu presudu zagrebački odvjetnik Anđelko Jureško i zastupnik lasinjske župe dodajući kako je za prvostupanjski sud potpuno nevažeći Zakon o zaštiti buke iz 2009. čije se odredbe ne odnose na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičnim uređajima na i iz vjerskih objekata.

„To bi bilo jednako kao kada biste Big Benu u Londonu zabranili zvoniti ili netko tko živi blizu džamije tužiti mujezina koji poziva na jutarnju molitvu zato što mu to smeta“, komentira odvjetnik Jureško objašnjavajući specifičan položaj vjerskih zajednica, koji je za Katoličku crkvu reguliran ugovorima Vatikana i Hrvatske.

Njegove riječi potvrđuje i vještačenje sudskog vještaka iz presude prema kojima se „odredbe zakona ne odnose na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičnim uređajima na/iz vjerskih objekata pa naznačuje da ne može donijeti ocjenu sukladnosti s ocjenskim razinama“, premda je vještačenje obavljeno u skladu sa svim normama. No, sud tada angažira drugoga vještaka, koji donosi posve oprečno mišljenje, koje sud, dakako, uvažava.

MiG Rudolfa Perešina stigao u Hrvatsku JUNAK DOMOVINSKOG RATA MiG 21 legendarnog pilota Perešina u Hrvatskoj: Rudi nas je sve povezao i motivirao

„Sud u cijelosti zanemaruje nalaz sudskih vještaka ovlaštenih za akustična ispitivanja“, kaže odvjetnik Jureško, navodeći još jedan formalni propust karlovačkog suda, a to je nepotpuno ime lasinjske župe.

„Iz nama nepoznatih razloga sud ispušta riječi Blažena Djevica Marija Kraljica Mučenika“, kaže on, dodajući kako prvostupanjski sud na cjelokupni pravni sustav smatra nevažnim i pritom navodi posve nerelevantnu odluku Europskog suda, koja se uopće ne odnosi na isti slučaj. Dakako, župa sv. Antuna Padovanskog – Blažene Djevice Marije Kraljice Mučenika iz Lasinje žalit će se na kontradiktornu presudu i nada se da će se crkveno zvono i dalje oglašavati kao dosad, jer nikome od mještana nikad nije smetalo, nego tek odnedavno dvojici tuženika koji povremeno borave u njihovu mjestu.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Bez veze..... ni jedno crkveno zvono ne zvoni noću... to sat sa zvonika otkucava vrijeme... na 15, na 30, na 45 i na puni sat..... A bosancu koji se doklatio u Lasinju gdje nikada nije bilo Šituma ( oni su ... prikaži još! od Dervente) ne smeta kmečanje hodže triput dnevno u Derventi?....a kako se čini, i mi ćemo uskoro morati trpjeti zavijanje hodže, pa ćemo se sjetiti kako smo svoje odbacili, a tuđe moraš trpjeti, u ime multikulti.....

 • Deleted user:

  Meni kao ateistu zvono ne smeta, smeta mi žena koja hrče ko da ide tenk. Tužit ću je zbog PTSP-a.

 • :

  Koja je prava svrha zvonjave po noći ??? Ljudi su umorni od svakodnevnih problema i trebaju se naspavati i odmoriti.