Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Samo kastracijom može se manjiti broj neželjenih i napuštenih mačaka

U Osijeku i Zagrebu veterinarske ambulante tijekom veljače provode kastracije uz akcijske cijene, a termin morate unaprijed dogovoriti
26. siječnja 2018. u 20:41 1 komentara 912 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Osječka Udruga 9 života u suradnji s veterinarskim ambulantama želi potaknuti građane da kastriraju mačke. Jedino tako, ističu, može se smanjiti broj neželjenih i napuštenih mačaka.

– Tijekom veljače u Veterinarskoj stanici Osijek, Specijaliziranoj vet. ambulanti Fury, Veterinarskoj ambulanti "dr. Doolitle", te u Valpovu u Veterinarskoj stanici Valpovo mačke se mogu kastrirati po akcijskim cijenama. Naravno, uz prethodni telefonski dogovor i rezervaciju termina – ističu u Udruzi.

Dodaju kako mačke imaju impresivan reprodukcijski ciklus i u našim klimatskim uvjetima "tjeraju" se tijekom cijele godine, osim vrlo kratkog zimskog mirovanja reproduktivnih organa.
– Mnogi ne znaju da mačka dok u sebi nosi mlade neće izgubiti potrebu za parenjem i da se može omaciti i do 3 puta tijekom godine, a u prosjeku ima 4 do 6 mačića. To znači da nakon što othrani prvi okot, što traje oko dva mjeseca, možete očekivati da na svijet donese drugi – objašnjavaju volonteri.

Pozivaju građane da budu odgovorni vlasnici i kastriraju svoje mačke kako bi spriječili njihovo prekomjerno razmnožavanje, nehumano ubijanje tek novorođenih mačića te širenje zaraznih bolesti među mačjom populacijom.

I zagrebačka veterinarska ambulanta Dodo-Vet organizira kastracije po akcijskim cijenama, u koje su uključeni i preoperativni i postoperativni pregledi. Naravno, uz rezervaciju termina.

 

 

Zaštita životinja Psi sami skaču s balkona, a mačići se u kutiji parkiraju uz rub ceste

Priprema mačke

Kako bi zahvat i oporavak prošli bez komplikacija, važno je mačku pravilno pripremiti.

1. Kod starijih životinja i kod životinja koje su bolesne, preporučljivo je napraviti biokemijsku analizu krvi ili neku drugu pretragu koju veterinar odredi.
2. Od zadnjeg obroka do kastracije mora proći najmanje 12 sati. Mački cijelo vrijeme treba biti dostupna zdjelica s vodom.
3. Mačke ostaju u ambulanti na promatranju dok se djelomično ne probude iz anestezije. Kod kuće pripremite prostoriju u kojoj će boraviti nakon operacije. Neka bude topla, zamračena i po mogućnosti bez predmeta s kojima bi se životinja mogla ozlijediti dok se budi iz anestezije. Mačku ne uznemiravajte, ali je povremeno kontrolirajte.
4. Hrana i voda su strogo zabranjeni sve dok životinja nije potpuno budna. Prvo joj ponudite vodu, ako može piti dajte joj i malo hrane, ali uz nadzor.
5. Mačke nakon operacije moraju ostati u transporteru sve dok se potpuno ne probude. Iako vam možda izgleda svjesno, njezina percepcija okoline je promijenjena i velika je mogućnost da se ozlijedi ukoliko ju pustite da slobodno hoda kućom.
6. Ženke nakon kastracije ne smiju skakati i propinjati se kako šavovi ne bi popustili ili pukli.

7. Ako liže ranu i pokušava skinuti šavove, mački morate staviti odgovarajući ovratnik kako bi spriječili diranje rane.
Za oporavak mužjaka dovoljna su 24 sata, dok kod ženki u pravilu treba do pet dana.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar ČUBE
    ČUBE:

    Ajmo skupit za kastraciju nevinog viteza ionako niš od njega