Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK 'HLADNOG RATA'?

Rusija dovršila golemu nuklearnu super podmornicu: Duga je 184 metra, ima 'mega torpeda', špijunsku opremu...

Foto: Screenshot
1/4
24.07.2022.
u 09:56

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da ovi bespilotni "Posejdoni" mogu potpuno uništiti mete udaljene čak 6000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO-vim podvodnim snagama.

Belgorod najduža poznata podmornica na svijetu je predana ruskoj mornarici ranije ovog mjeseca u luci Severodvinsk. Gigantska ruska podmornica Belgorod ima zapanjujuću duljinu od čak 184 metra. Belgorod ima istisninu od 14.700 tona i dvostruko je veće plovilo od podmornica u britanskoj mornarici, a naoružan je nuklearnim podvodnim torpedima kojima upravlja umjetna inteligencija. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da ovi bespilotni "Posejdoni" mogu potpuno uništiti mete udaljene čak 6000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO-vim podvodnim snagama. Podmornica je također opremljena podvodnim pristaništem što joj dopušta plasiranje manje podmornice i bespilotnih dronova. Priča se da bi ovakva podmornica mogla sabotirati komunikacijske kabele i naftnu infrastrukturu u Sjevernom moru.

Stručnjaci kažu da je njezin dizajn modificirana verzija ruskih podmornica s navođenim projektilima klase Oscar II, koje su produljene s ciljem da se na kraju prilagode prvim nevidljivim torpedima s nuklearnim oružjem i opremom za prikupljanje obavještajnih podataka.

Ako Belgorod uspije uspješno dodati te nove sposobnosti ruskoj floti, mogao bi u sljedećem desetljeću postaviti pozornicu za povratak na scene Hladnog rata pod oceanom, s američkim i ruskim podmornicama koje prate i love jedna drugu u napetom sučeljavanju, piše CNN

TASS je izvijestio da će podmornica nositi nuklearna torpeda Poseidon koja su u razvoju, a koja su dizajnirana da se lansiraju sa udaljenosti stotinama milja i da se provuku pored obalne obrane putujući duž morskog dna.

"Ovaj nuklearni 'mega torpedo' jedinstven je u povijesti svijeta", napisao je američki stručnjak za podmornice H. I. Sutton na svojoj web stranici Covert Shores u ožujku.

"Poseidon je potpuno nova kategorija oružja. Preoblikovat će pomorsko planiranje i u Rusiji i na Zapadu, što će dovesti do novih zahtjeva i novih protu-oružja", napisao je Sutton.

I američki i ruski dužnosnici rekli su da bi torpeda mogla isporučiti bojeve glave od više megatona, uzrokujući radioaktivne valove koji bi dijelove ciljane obale učinili nenastanjivim desetljećima.

Ključne riječi

Komentara 51

MO
modovisisajteMaraschino
10:10 24.07.2022.

I Kursk je bio najveći, najjači, najbolji.... svi znamo kako je završio. Mislim da se sami Rusi više boje svojeg naoružanja nego Amerika i NATO. Dobro kaže izreka, tko visoko leti nisko pada.

Avatar essek22
essek22
11:16 24.07.2022.

Ma predivno! Za to vrijeme 40 % seoskog stanovništva u Rusiji nema toalet u kući. Dobro je rekao H. Kisinger, "Utrka u naoružavanju je vrijedila svakog centa jer je pomogla da SSSR bankrotira..." Rusi izgleda ništa nisu naučili.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
10:10 24.07.2022.

Koliko je tiha ta podmornica? Uvijek su sovjetske podmornice bile brze i moćne, ali preglasne da prođu atlantski štit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije