Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Zaharova odgovorila na optužbe: Projektilima visoke preciznosti pogođen je ukrajinski vojni brod u Odesi

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.07.2022.
u 22:36

Visoko izaslanstvo američkog Kongresa sastalo se u subotu u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i obećalo da će pokušati osigurati nastavak potpore u ratu protiv Rusije.

Danas je 151. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je u subotu gađala glavnu ukrajinsku luku Odesu kroz koju bi se odvijale pošiljke žitarica i to 12 sati nakon što je Moskva potpisala sporazum s Ukrajinom o dopuštanju praćenja izvoza žitarica iz južnih ukrajinskih luka.  Ukrajina je u subotu raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnome moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom dok Kijev priprema veliku protuofenzivu, rekao je ukrajinski regionalni čelnik

Tijek događaja:

22:36 - Rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine ujedno je i "rat protiv europskog jedinstva", upozorio je u nedjelju njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

"Putinov rat protiv Ukrajine je i rat protiv europskog jedinstva. Ne smijemo dopustiti da nas podijele, ne smijemo razoriti veliko djelo ujedinjene Europe koje smo počeli s toliko nade", rekao je u govoru u Paderbornu, na zapadu zemlje.

"Taj se rat ne tiče samo ukrajinskog teritorija, nego dira dvostruko, u zajedničke temelje naših vrijednosti i našeg mirovnog poretka", dodao je.

No braniti te vrijednosti i biti njihov jamac znači ujedno biti spreman "prihvatiti bolne neugodnosti", istaknuo je njemački predsjednik ne rekavši ništa opširnije o tome što je pod time mislio.

"Jesmo li spremni na to? Svi smo pred tim pitanjem - danas i u danima, tjednima i mjesecima koji dolaze", rekao je.

"Rusija ne ostaje na osporavanju granica, ne ostaje na zauzimanju teritorija neovisne i suverene susjedne zemlje, nego ide dotle da osporava ukrajinsku državnost", zaključio je.

19:29- Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji boravi u posjetu Egiptu nastojao je u nedjelju umiriti egipatske partnere nakon dogovora o "sigurnim rutama" za izvoz ukrajinskih i ruskih žitarica koji treba otkloniti prijetnju prehrambene nesigurnosti u Africi. "Potvrdili smo predanost ruskih izvoznika žitarica poštovanju svih preuzetih obveza", rekao je Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

"I predsjednik Vladimir Putin istaknuo je to u nedavnom telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom (Abdelom Fatahom) Al-Sisijem", dodao je Lavrov koji će idućeg tjedna posjetiti Ugandu, Etiopiju i Kongo.

Ugovor koji su u petak u Istanbulu potpisali Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a predviđa uspostavu "sigurnih koridora" za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem, a Moskva i Kijev obvezuju se da ih neće napadati.

Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.

Rusija je dobila jamstvo da se zapadne sankcije neće ni izravno ni neizravno primjenjivati na njezin izvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda. "Glavni tajnik (UN-a) preuzeo je na sebe dužnost da ukine ta nezakonita ograničenja koja su  Sjedinjene Države i Europska unija uvele protiv (ruskih) logističkih i financijskih mreža", opetovao je Lavrov u nedjelju u Kairu.

Ujedno je istaknuo da su Moskva i Kairo "obostrano zadovoljni" svojim vezama te spomenuo izgradnju prve nuklearne elektrane u Egiptu koja je u tijeku a povjerena je Moskvi. Provedivost sporazuma postala je upitna pošto je dan nakon što su ga potpisali predstavnici UN-a i Turske kao posrednici te Rusija i Ukrajina, ruska vojska raketirala crnomorsku luku Odesu. Raketiranje su osudili Kijev i zapad, a Moskva tvrdi da je gađala ukrajinski vojni brod s oružjem isporučenim iz Sjedinjenih Država.

16:08 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je cilj široko osuđivanih raketnih napada na crnomorsku luku Odesu bio uništiti oružje isporučeno Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Subotnji napad na Odesu izazvao je bijes jer je uslijedio ubrzo nakon dogovora između Ukrajine i Rusije o obnovi izvoza milijuna tona zarobljenog ukrajinskog žita preko Crnog mora. Projektili su ispaljeni na postrojenje za popravak brodova, priopćilo je rusko ministarstvo u nedjelju. U napadima su uništeni ukrajinski ratni brod i skladište američkih raketa Harpoon koje su kijevski lovci koristili za nanošenje teških gubitaka ruskoj mornarici, dodaju. 

Rusija je u subotu zanijekala odgovornost za taj napad počinjen 150. dana rata i dan pošto su Rusija, Ukrajina, Ujedinjeni narodi i Turska u Istanbulu potpisali ugovor o deblokadi crnomorskih luka kako bi se omogućio izvoz žita važnog za ublažavanje rasta cijena hrane i prijetnje glađu siromašnim državama. 

U napadima su pogođeni objekti za popravak i modernizaciju ukrajinskih mornaričkih snaga, navelo je rusko ministarstvo u priopćenju. 

15:11-  Kako prenosi Reuters, papa Franjo je danas u avionu pa putu prema Kanadi komentirao mogući posjet Ukrajini.

Na pitanje o tome hoće li u budućnosti ići u Ukrajinu, rekao je: "Imam veliku želju otići u Kijev".

15:05-  Odnosi između Izraela i Rusije pogoršali nakon što je pokrenuta procedura za zatvaranje agencije koja pomaže ruskim Židovima da emigriraju u Izrael,  izvještava AFP. "Ruska odluka da zatvori agenciju koja obrađuje imigraciju Židova u Izrael bila bi ozbiljan događaj koji bi utjecao na bilateralne veze", rekao je izraelski premijer Yair Lapid.

Moskovski sud je prošlog tjedna priopćio da je ministarstvo pravosuđa zatražilo raspuštanje židovske agencije zbog navodnih kršenja zakona koja nisu javno specificirana i zakazao je ročište za 28. srpnja. Neki su to protumačili kao upozorenje iz Kremlja prema Lapidu koji je zauzeo oštriju retoriku oko ukrajinskog sukoba od bivšeg izraelskog premijera Naftalija Bennetta, koji je odstupio 1. srpnja.

Premijer je nakon ovog poteza Moskve naredio da se "pravno izaslanstvo pripremi za odlazak u Moskvu čim se primi rusko odobrenje za razgovore i da uloži sve napore da se iscrpi pravni dijalog"

11:45 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u nedjelju da su ruske snage projektilima visoke preciznosti pogodile ukrajinski vojni brod u luci Odesi u Ukrajini.

"Projektili Kalibr uništili su vojnu infrastrukturu luke Odese, poslavši ukrajinski vojni brod na omiljenu adresu kijevskog režima u preciznom napadu", objavila je Zaharova na Telegramu.

Komentar Zaharove uslijedio je nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju za napad na Odesu samo dan nakon što je postignut dogovor o isporuci žita s Ujedinjenim narodima, Turskom i Ukrajinom.

Ukrajinska vojska objavila je da su ruski projektili pogodili južnu luku u subotu, što je zaprijetilo sporazumu o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka i ublažavanju globalne nestašice hrane uzrokovane ratom.

Ukrajina bi mogla isporučiti 60 milijuna tona žitarica u osam do devet mjeseci da joj luke nisu blokirane, ali je ruski napad na Odesu pokazao da to sigurno neće biti tako lako, rekao je u subotu ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Ukrajina bi mogla zaraditi 10 milijardi dolara izvozom 20 milijuna tona žitarica u silosima uz 40 milijuna tona iz nove žetve, rekao je ekonomski savjetnik Oleh Ustenko na televiziji.

Ukrajini će trebati 20 mjeseci do dvije godine da izveze te količine ako njezine luke ne budu ispravno funkcionirale, istaknuo je. 

10:00 - Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kasno u subotu sletio u Kairo, što je prva dionica njegovog putovanja po Africi koje će također uključivati ​​zaustavljanja u Etiopiji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo, prema ruskom državnom RT-u.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ministar vanjskih poslova Sameh Shukry razgovarao s Lavrovom u nedjelju ujutro.

8:45 - Ukrajina je u nedjelju nastavila s naporima da ponovno pokrene izvoz žitarica iz Odese i drugih crnomorskih luka nakon raketnog napada. Ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov napisao je na Facebooku "nastavljamo tehničke pripreme za pokretanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz naših luka".

Javni servis Suspilne citirao je ukrajinsku vojsku koja kaže da projektili nisu značajno oštetili luku.


6:54 - Visoko izaslanstvo američkog Kongresa sastalo se u subotu u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i obećalo da će pokušati osigurati nastavak potpore u ratu protiv Rusije. Delegaciju je predvodio kongresmen Adam Smith, predsjednik Odbora za vojna pitanja Zastupničkog doma.

"Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima i partnerima diljem svijeta, stajale su uz Ukrajinu pružajući gospodarsku, vojnu i humanitarnu pomoć", stoji u priopćenju izaslanstva.

"Nastavit ćemo tražiti načine da podržimo predsjednika Zelenskog i ukrajinski narod što je učinkovitije moguće dok nastavljaju pružati hrabar otpor", dodaje se.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu da će Washington poslati još četiri topnička raketna sustava visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajinu, što znači da će ukupno biti isporučeno 16 HIMARS-a.

Smith je također za Radio Slobodnu Europu kazao da su Washington i saveznici spremni dati ukrajini još raketnih sustava za višestruko lansiranje.


6:50 - Ukrajinske snage postupno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u subotu.

"Okupatori su tamo pokušavali uspostaviti svoje uporište, ali koliko im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage napreduju korak po korak prema toj oblasti", kazao je Zelenskij, prenosi Reuters.

Ruska vojska, koja je napad započela s Krima, zauzela je hersonsku oblast početkom ožujka.

6:45 - Ukrajina je u subotu raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnome moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom dok Kijev priprema veliku protuofenzivu, rekao je ukrajinski regionalni čelnik. Raketiran je Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu, nekoliko dana pošto je pogođen i važan most preko obližnjeg Dnjipra, rekao je savjetnik oblasnog guvernera koji je na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

"Svaki most je slaba točka u logistici i naše oružane snage uspješno uništavaju neprijateljski sustav. Ovo još nije oslobađanje Hersona, ali je ozbiljan korak u tom smjeru", napisao je dužnosnik Serhij Klan na Facebooku.

Zamjenik čelnika regionalne vlasti koju su postavili Rusi rekao je da je most pogođen sa sedam raketa sustava visoke pokretljivosti (HIMARS), ali je još upotrebljiv, objavila je ruska agencija TASS.

Ove izjave dviju strana agencija Reuters nije mogla provjeriti iz neovisnih izvora.

Ukrajina se koristi oružjem dugog dometa koje joj šalje Zapad kako bi gađala ruske logističke koridore i skladišta streljiva nastojeći preokrenuti tijek rata i pripremiti se za protuofenzivu u Hersonskoj oblasti.


6:40 - Američki državni tajnik osudio je ruski napad na Odesu, optužujući Rusiju za produbljivanje globalne nestašice hrane. U izjavi objavljenoj na Twitteru, Antony Blinken je rekao: “Sjedinjene Države oštro osuđuju današnji napad Rusije na luku Odesa. To potkopava napore da se gladnima donese hrana i kredibilitet ruskih obveza u vezi s jučerašnjim dogovorom koji omogućuje ukrajinski izvoz.”


6:30 - Ukrajinsko ministarstvo obrane pozvalo je građane u Enerhodaru, ključnom području koje je zauzela Rusija, da otkriju gdje žive ruske trupe i tko je od lokalnog stanovništva surađivao s okupacijskim vlastima. "Molimo da nam hitno javite točnu lokaciju baza okupacijskih trupa i njihove adrese stanovanja... i mjesta prebivališta zapovjednog osoblja", rečeno je u subotu, dodajući da su točne koordinate poželjne.

Ključne riječi

Komentara 21

TO
tobija
09:36 24.07.2022.

ni rusi ni amerikanci neće stati. predaleko se otišlo, a da svaka strana ne bi s vremenom počela koristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju. poraz je nezamisliv. bilo je ovakvih situacija u povijesti samo što obje suprotstavljene zaraćene strane nisu imale nuklearno oružje. računati na razboritost da bi to bila katastrofa za sve nas mi se čini naivno, drugačiji mozgovi su u pitanju.

ST
stefj
08:46 24.07.2022.

Pa, postoji određena razlika u ovoj borbi. Rusi kada uništavaju sve pred sobom, uništavaju tuđi teritorij i boli ih ona stvar, dok Ukrajinci kada bombardiraju, oni uništavaju svoje. Most koji unište trebat će ponovo izgraditi, jednom (ako), a ako krenu u protuofenzivu, trebat će opet tu rijeku premostiti nekako... A isto ta protuofenziva. Kako je misle napraviti kada Rusi neprekidnim granatiranjem rade tepih zonu između Ukrajinskih i svojih vojnika? Ukrajina nema dovoljno tehnike da neutralizira Rusko topništvo, a ne čini se da su Rusi blizu da potroše svoje zalihe. Gomilali su ih od 2. svjetskog rata... Pri tome Rusi nepreciznost oružna nadoknađuju količinom, pa ispaljuju 10 puta više granata, u stilu bar jedna će pogoditi...

Avatar @promatrač
@promatrač
20:23 24.07.2022.

Nova taktika Ukrajinaca, najvjerojatnije Himarsima, gađaju mostove preko Dnjepra i to prilično uspješno, namjera im je, Rusima odsjeći logistiku bez koje će se morati povući na drugu stranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije