Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD 32.000 NADZORA

Ruše se bespravne vikendice na Čiovu, danas bageri u Vruji

Na Čiovu započelo uklanjanje bespravno sagrađenog objekta
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/4
02.06.2023.
u 06:09

Nebitno je tko je vlasnik nelegalno sagrađenog objekta, na teritoriju RH ne smije se graditi bez dozvole, poručio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić vezano uz uklanjanje bespravnog objekta investitora Ivana Rajića, vlasnika Medikola

Rušenjem bespravne kuće na plaži, svega nekoliko metara udaljene od mora u uvali Duga u Okrugu Gornjem na otoku Čiovu, investitora tvrtke Duga nekretnine, čiji je vlasnik švedski državljanin, započeo je novi val uklanjanja bespravnih objekata koje provodi Državni inspektorat RH na području Dalmacije.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić tom je prigodom najavio kako u petak započinje rušenje bespravno sagrađenih objekata u Vruji kod Omiša, investitora Stipe Latkovića, koji je jednu od najljepših jadranskih uvala pretvorio u simbol devastacije. Državni bageri će ostati i na Čiovu, gdje će nastaviti s rušenjem ilegalnih objekata u istoj uvali, a među njima je i bespravni objekt vlasnika Medikola, Ivana Rajkovića.

Sve po proceduri

– Tijekom svibnja uklonjen je 31 objekt na teritoriju Republike Hrvatske. Zadnjih dana uklanjali su se objekti na otoku Hvaru i Braču i oko dalmatinskih gradova, a želim najaviti uklanjanje prvog objekta ovdje u nizu od bespravno sagrađenih. Još uvijek ćemo se ovdje zadržati, ima još bespravno izgrađenih objekata. Idemo po proceduri, uklanjat ćemo i te objekte kada proceduru privedemo kraju – rekao je Mikulić naglasivši kako inspektori posljednjih mjeseci “češljaju teren” i pišu rješenja.

Najveći postotak bespravne gradnje je na području Istre i Dalmacije. U četiri dalmatinske županije, rekao je glavni državni inspektor, od 1. travnja 2019. godine napravili su više od 7000 nadzora i pokrenuli više od 1300 postupaka. Podnijeli su i 50-ak kaznenih prijava zbog bespravne gradnje u zaštićenim područjima i nepoštivanja državnog pečata.

Na razini Republike Hrvatske, više od 32.000 nadzora napravljeno je u posljednje četiri godine, s više od 7000 tisuća postupaka koji su u tijeku.

POVEZANI ČLANCI:

– Ono što u postupku radimo, i što po zakonu moramo, to je da prisiljavamo investitora na izvršenje uklanjanja. U ove četiri godine uklonjeno oko tisuću objekata. Mi ćemo biti dosljedni i dalje u rješavanju bespravne gradnje. Dakle, tu ćemo vrlo odlučno i čvrsto stati kao i do sada, u smislu da vodimo procese i da ne dozvoljavamo bespravnu gradnju koju smo utvrdili na teritoriju Republike Hrvatske – rekao je Mikulić.

Na Čiovu, u uvali Duga, kojom odjekuje lupa pikamera i bagera, srušit će se ukupno tri objekta za koje je inspektorat poslao ukupno 50.000 eura kazni.

– Imamo vrlo različite objekte, poput ove kuće koju danas rušimo, ona je kompletno sagrađena i sređena. Došli su inspektori, ogradili taj dio prostora, osiguranje policije, dolazi izvođač radova, iznose se stvari i ide se u uklanjanje objekta – iznio je proceduru Mikulić. Za objekt čije je uklanjanje započelo, postupak traje već nekoliko godina.

– Objekt je velik više od sto kvadrata i apsolutno je bespravno sagrađen. Predmet je u tijeku nekoliko godina, moramo poštivati zakonsku proceduru. Konkretno, u ovom slučaju, ispisane su sve kazne koje su mogle biti ispisane. Dali smo mogućnost da sam ukloni, nije to učinio i Državni inspektorat na teret investitora uklanja objekt – rekao je Mikulić. Naglasio je kako je nebitno tko je vlasnik, na teritoriju RH ne smije se graditi bez dozvole.

POVEZANI ČLANCI:

Objekt vlasnika Medikola Ivana Rajkovića nalazi se nešto sjevernije od kuće čije rušenje je započelo i također je u postupku za uklanjanje.

– Razlika između ovih drugih postupaka i postupka prema ovom objektu Rajkovića što je cijena uklanjanja iznad 500.000 kn, odnosno 60.000 eura. Konkretno, za ovaj objekt cijena uklanjanja je 240.000 eura, mi smo išli na raspis natječaja, odabrat ćemo izvođače, potpisati sporazum i početi uklanjati, ako do tog trena ne bude legaliziran – rekao je Mikulić.

Objekt od milijun eura

Novinarima se obratio i Marijo Vuković, odvjetnik investitora, švedskog državljanina, čija se kuća izgrađena u zoni šume, tik uz plažu, rušila iako je privatni bager bio parkiran na putu i onemogućavao prilaz. Naime, izvođač je prošao okolo, plažom.

– Smatram da građevinska inspekcija nije postupila zakonito. Protiv Rješenja o rušenju podnesena je tužba Upravnom sudu u Splitu s odgodnim učinkom. Upravni sud o tome još nije odlučilo. Navedene su bitne povrede postupka i to prije svega neravnopravan položaj u koji je stavljena moja stranka. Građevinska inspekcija izdvojila je ovaj objekt za rušenje, a za druge objekte postupci nisu u tijeku. Moja stranka smatra da je stavljen u neravnopravni položaj jer nije državljanin Republike Hrvatske – rekao je Vuković.

VIDEO Rušenje ilegalno izgrađenih objekata na Čiovu

Pitali smo ga ima li građevinsku dozvolu, rekao je da na to neće odgovoriti, ali je rekao da granice pomorskog dobra nisu utvrđene. Vlasnik je, kaže on, krenuo u postupak legalizacije. Objekt vrijedi milijun eura i odvjetnik Vuković je pitao, ako Upravni sud prihvati njegovu žalbu, hoće li mu Republika Hrvatska platiti štetu. Na pitanje bi li se njegov klijent usudio bespravno graditi i u svojoj državi, rekao je da on to ne može znati. 

Komentara 4

Avatar klopotec
klopotec
07:00 02.06.2023.

Koja smo mi dva različita svijeta u RH. Kako još uvijek dolje prevladava taj brđanskoosmanski mentalitet.

GL
gliva
07:59 02.06.2023.

Bogati , a ono Komunalana inspekcija se uspavljuje "plavom kovertom" a pali na poguranac novinara i nezadovoljnog naroda. Kada če KI krenuti u nakciju s prvom zakopanom lopatom bez Građevinske dozvole?

PH
Prosječni Hrvat
07:33 02.06.2023.

Hoće li se rušiti i objekt Frane Barbarića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije