Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PROMJENA U UGOSTITELJSTVU

Novi porezni tretman: Od sljedeće godine jedan euro napojnice je jedan euro za radnika

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
29.05.2023.
u 12:54

Novi tretman alat je za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika, a visina neoporezivog iznosa na godišnjoj razini je 3660 eura

Od iduće će godine jedan euro napojnice zaista biti jedan euro za radnika do visine neoporezivog iznosa na godišnjoj razini u iznosu 3360 eura. Radi se o novom poreznom tretmanu napojnica koji je alat za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika, a napojnice će se i dalje moći plaćati karticama, prenosi Poslovni dnevnik.

Predsjednica Sekcije računovođa pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Đurđica Mostarčić rekla je da je temeljena razlika u tome što se trenutnu napojnicu obračunavaju porez i doprinosi. Razlog je taj da bi poslodavac svom radniku isplatio neto iznos. 

VEZANI ČLANCI:

“Napojnica ne podliježe obračunu PDV-a, ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja bruto 2 primitak. Primjerice na jedan euro, prema obračunu koji ovisi o individualnoj situaciji pojedinog djelatnika na osnovu osobnog odbitka, mjesta rada, mjesta boravišta i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 posto napojnice u neto iznosu", objasnila je Mostarčić. 

Mostarčić je rekla i da se ugostitelji trebaju dogovoriti s kartičarima za rješavanje pitanja vezanih uz trošak naplate kartične naknade za obavljenu uslugu tako da to ne bude na teret ni poslodavaca, ni radnika. Tako su ostvarena nastojanja Hrvatske obrtničke komore i njezinog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika. Razgovori s Ministarstvom financija nastavit će se voditi u smjeru poreznog tretmana napojnice iznad neoporezivog iznosa.

Još nije poznato kako će se oporezovati iznos napojnice koji premašuje neoporezivih 3360 eura godišnje, a HOK je predložio da se oporezuje sukladno Zakonu o lokalnim porezima. To znači da se na dar u obliku novca plaća porez od 4 posto. Komora misli da je to najprimjerenije oporezivanje jer napojnica predstavlja dar zadovoljnog kupca ugostiteljskom radniku.

Tako Ministarstvo ne bi trebalo mijenjati niz zakona već bi se u Zakonu lokalnim porezima definirala i napojnica u svim oblicima kao dar što je lokalni porez koji bi se plaćao JLS-ovima. Iz Komore su rekli da se tako otvara mogućnost za posljedično značajno povećanje primitaka zaposlenih u ugostiteljstvu i povećanje konkurentnosti hrvatskih ugostitelja. Također, osigurava se i dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama. Zapošljavanja su od velike važnosti s obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom gospodarstvu i BDP-u. 

“Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati postojeću radnu snagu, a služit će nam i kao još jedan pregovarački alat za pronalaženje buduće radne snage. Ono što je pohvalno je da je sve apsolutno transparentno prema radnicima i Poreznoj upravi jer je u svakom trenutku vidljivo koliko svaki radnik ima dodatni primitak na ugovorenu plaću”, zaključio je predsjednik Ceha Franz Letica.

VIDEO Nakon 22 godine isušeno je Lokvarsko jezero: dno skriva ostatke potopljenog naselja

Komentara 4

BU
burza
13:44 29.05.2023.

Kad na red dolaze blagajnice da se i njima ostavlja napojnica a ne na blagajni cekati svaki cent

DU
Deleted user
10:27 30.05.2023.

Pretvaramo se u američki oblik prosjačenja.Čovjek je plaćen da usluži gosta ,a gost mu mora još platiti što troši potplat cipela.Da je slučajno na rolama ,onda za kotačiće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije