Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rupel: Dali smo Hrvatskoj priliku da otvori više poglavlja, tražili jamstva

03.11.2008.
u 17:46

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je u Marseillu izjavio da je Slovenija na vrijeme pružila priliku Hrvatskoj kako bi se izbjegli mogući nesporazumi koji su doveli do neotvaranja nekih pregovaračkih poglavlja u njenim pregovorima s Europskom komisijom, ali da je ta prilika ostala neiskorištena.

"Slovenija je izrazila spremnost da Hrvatska otvori neka poglavlja, ali je od Hrvatske zahtijevala jamstva da će napraviti zahtijevane korekcije barem do zatvaranja tih poglavlja", rekao je Rupel u Marseillu gdje je prisustvovao neformalnom zasjedanju ministara vanjskih poslova članica EU-a, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenija tvrdi da neki dokumenti sadržani u pregovaračkim pozicijama Hrvatske za ta pregovaračka poglavlja "prejudiciraju" međudržavnu granicu.

Slovenski ministar vanjskih poslova popodne je na margini skupa u Marseilleu rekao da je Hrvatskoj tako ponuđeno dodatno vrijeme kako bi se izbjegle nejasnoće i nesporazumi oko otvaranja novih pregovaračkih poglavlja, no da prave reakcije na taj prijedlog Ljubljane nije bilo.

"Hrvatska je više vjere polagala u različite političke pritiske i lobiranja, smatrajući da će to biti dovoljno", rekao je Rupel.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova prije toga je u ponedjeljak u izjavi za javnost objavljenoj na njezinim web-stranicama navelo da za blokadu pregovora Hrvatske s Europskom komisijom nije kriva Slovenija nego Hrvatska zbog sporosti potrebnih zakonodavnih reformi i zbog toga jer je - kako se navodi - uz dokumentaciju koja prati njena pregovaračka stajališta uvrstila neke zakone koji sadržavaju "prejudiciranje" međudržavne granice.

Hrvatska je na taj način, pojašnjava Rupelovo ministarstvo, pokušala pregovore s Unijom iskoristiti za rješavanje bilateralnog pitanja, što Slovenija kao članica Europske unije ne može dopustiti.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije