Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

'Rom se tada smio pojaviti samo u partizanima. Svuda drugdje bi bio za odstrjel'

Međunarodni dan sjećanja na Romske žrtve u II. svj. ratu
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/8
02.08.2017.
u 15:23

Obilježen je jučer Samudaripen - Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

„Samo je Đurđevića u Jasenovcu skončalo 920. Meni su u Jasenovcu stradali maćeha, očeva prva supruga, i dvije polusestre  koje sam po njoj imao, tri očeva brata, moja strica, koji su bili oženjeni i imali po četvero djece, djed , baka... Svi su ovdje u Uštici pobijeni“ – govori nam 67-godišnji Stevo Đurđević, koji je u Uštici u srijedu došao odati počast svim stradalim Romima u 2. Svjetskom ratu.

Na romskom groblju u Ušticama, na mjestu 21-ne masovne grobnice u kojima su pokopani Romi, obilježen je jučer Samudaripen - Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. U Jasenovcu je ubijeno, prema dostupnim podacima, 16.173 Roma, od kojih je 5.608 djece i 4.887 žena. Među njima je i Stevina obitelj.

„Jedini je otac preživio. Moja je obitelj iz okolice Bjelovara, pokupili su ih i utrpali u stočne vagone u Bjelovaru i doveli u Jasenovac. Otac mi je pričao da su odmah žene i djecu odvojili i zadnji je put svoju obitelj vidio kako idu prema Uštici gdje su odmah pobijeni. Oni mlađi i snažniji su ostali raditi neko vrijeme, otac je pokapao mrtve, i bio je spreman umrijeti, no onda su ga drugi nagovorili na bijeg.

Pobjeglo ih je 16, no jedino su otac i jedan bratić bijeg preživjeli. Završili su u partizanima. Rom se tada smio pojaviti samo u partizanima, koji jedini Romima nisu radili o glavi, svuda drugdje bi bio za odstrjel.“ – prepričava  Stevo očeva sjećanja.
A točan broj Roma ubijenih u Jasenovcu se ne zna. Druge zatočenike su popisivali, Rome su brojali po vagonima, bez ikakve zabilješke o imenima. 

"Ovo je mjesto najvećeg stradanja pripadnika romske zajednice koja  je ovdje desetkovana. O stradanju romske zajednice u 2. Svjetskom ratu dovoljno govori podatak da se Romi,  po popisu stanovništva, tek 70 godina poslije vraćaju na brojke otprije Drugog svjetskog rata. Metode korištene od strane režima NDH bile su još gore od njihovih europskih uzora. Ubijani su maljevima i klanjem, starci, žene i djeca....“ – rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi dodavši kako je romska zajednica ipak dovoljno jaka da oprosti. 

„Nikad nismo vodili ratove, a organiziramo ovo da se ne zaboravi. Htjeli bi da se u Spomen području Jasenovac uredi muzej i stalni postav o stradanju Roma, a posebnu bi simboliku imalo kada bi jedna ulica u Jasenovcu nosila ime romskih žrtava“ – dodao je Kajtazi.

Svečanosti su nazočili predstavnici Roma iz desetak europskih država, izaslanici predsjednice RH, premijera i predsjednika Sabora, predstavnici antifašista, diplomatskog zbora i drugi.
„Stradanja Roma nisu dovoljno istražena i u budućnosti bi to trebalo biti napravljeno jer je to dug romskom narodu, nevinim žrtvama i zalog budućnosti.“ – napomenuo je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, izaslanik pedsjednice RH.  

„Nitko u povijesti nije uspio genocid izvesti tako temeljito, tehnički i industrijski,  i nemilosrdno kao nacisti i fašisti i lokalni fašisti – ustaše. Koji se to poremećaji moraju dogoditi u temeljima društva da se proganjaju oni druge rase, nacionalnosti ili ideologije ili koji nisu istomišljenici  i podobni režimima na vlasti? Mogu li današnje generacije prepoznati te poremećaje, znamo li čitati znakove u društvu ili čekamo da se povijest ponovi? Mnogi događaji danas, poput osporavanja žrtava iz 2. Svjetskog rata , srpskih i židovskih, kao da govore da moramo biti oprezni. Pogotovo kada u Jasenovcu stoji jedna tabla s natpisom koji ne bi trebao ovdje stajati“ – rekao je izaslanik predsjednika Sabora Furio Radin, napomenuvši da je rečenica o tabli njegovo osobno mišljenje. 

Samudaripen - Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu  obilježava se  2. kolovoza, kada je 1944. u Auschwitzu ubijeno 2897 Roma. Hrvatska je kao treća država u svijetu  preuzela obilježavanje tog dana.

Komentara 80

ST
story
16:37 02.08.2017.

"proleter"pitaj nekoga od svojih gdje su završili romi koji su ušli u kuće folksdojčera iz banata i srijema pa kada saznaš možda će i tebi biti neugodno.svaka nevina žrtva je uzaludna i normalan čovjiek ne likuje nad tuđim grobom ii ne pravi predstavu od toga.u ratovima su ginuli svi narodi a hrvati uglavnom poslije rata i o tome su morali šutjeti....

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
15:36 02.08.2017.

Jucer je neki Oršuš opet malo zarezao tri mladića u Čakovcu. Što s njima, da nije plin?

DU
Deleted user
15:38 02.08.2017.

..u stradali maćeha, očeva prva supruga, i dvije polusestre koje sam po njoj imao, tri očeva brata, moja strica, koji su bili oženjeni i imali po četvero djece, djed , baka... znaci otac i mater nisu stradali..a ove sve druge..aa kako da ti kazem..aj..dobro..virovat cu ti..sta cu od tebe..bolje nego provjeravati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije